De 9 grootste blunders in De Slimste Mens

In de hyperpopulaire NPO 1-quiz De Slimste Mens moeten kandidaten constant presteren! De tijdsdruk en angst om af te gaan zorgen soms voor rare uitspraken: dit zijn een paar van de grootste blunders in De Slimste Mens.

Tekst: Stefan Keerssemeeckers en Robin Heerkens

Door Redactie
De Slimste Mens

1. Wouter de Winther (2018)

Wouter de Winther, politiek verslaggever van de Telegraaf, haalde de finaleweek in de zomer van 2018. Onderweg kwam hij wel een paar hobbels tegen, zo vertelde hij ooit Humberto. Op een foto was een krultang te zien, maar Wouter herkende het apparaat helemaal niet. Hij dacht dat hij naar een luxe sekstoy zat te loeren!

2. Maxim Hartman (2015)

Maxim Hartman deed in 2015 één aflevering mee aan De Slimste Mens. De presentator had duidelijk zijn dag niet en verknoeide met name zijn galerij-opdracht. Kan gebeuren als je niet precies weet wat er van je gevraagd wordt. “De pasbrug!”

Pas in de finale begon Maxim écht te shinen. In een verloren positie begon hij plotseling een speech, over dat het helemaal niet belangrijk is om De Slimste Mens te worden. “Ook al ben je niet de slimste, dan nóg kun je presteren op andere vlakken.”

Het was een soort blunder, hoewel hij waarschijnlijk tóch niet meer kon winnen, maar wél hilarisch!

3. Philip Freriks (2020)

De Slimste Mens vraagt veel kennis en improvisatie van de deelnemers én de presentator. Iedereen heeft wel eens een black-out en dat geldt ook voor Philip Freriks. Hij denkt Emma Wortelboer een gouden tip te geven door te zeggen dat ze gewoon zo snel mogelijk kan passen. Natuurlijk is niemand het daar mee eens: "Nee, want dan kunnen zij nog antwoord geven!"

Zelfs de stoïcijnse Maarten van Rossem lachte zijn collega uit: "Nou, dat is echt tópadvies!" Freriks werpt nog tegen dat het om een "instinker" gaat, maar daar trapt helemaal niemand in. Terecht!

4. Monica Geuze (2020)

Vlogger Monica Geuze zorgde ervoor dat kijkers van De Slimste Mens nogal ‘hoog in hun irritatie’ zaten. Wat moest een Youtuber in dat deftige programma? Monica deed het eigenlijk prima en deed drie afleveringen mee. In haar run maakte ze echter wél een formidabele blunder!

Monica leek te denken dat Hong Kong in het westen van de Verenigde Staten lag, maar eigenlijk had ze de vraag niet helemaal goed verstaan. In plaats van te passen waagde ze gewoon een wilde gok. Kijkers reageerden als door een wesp gestoken!

5. Nejifi Ramirez en Robert de Hoog (2021)

In deze aflevering hadden twee kandidaten een vreselijke off-day. Robert de Hoog herkende India niet op een wereldkaart en dacht dat Indonesië het land Canada was. Nejifi Ramirez dacht dat de politieke partij D66 in 1948 werd opgericht (hint: het echte jaartal zit ergens verstopt in de naam van de partij!). De arme Marc-Marie Huijbregts zat er óók bij: gevangen in het kruisvuur van zijn falende tegenstanders... Uiteindelijk verslikte Nejifi zich - figuurlijk - in een stukje amandelspijs.

6. Caroline van der Plas (2021)

Zoals met alle spellen en sporten is er één belangrijke regel bij De Slimste Mens: zodra het spel is afgelopen is het afgelopen. Politica Caroline van der Plas brak deze regel toen ze bij Humberto klaagde over haar deelname. Ze was boos omdat een gesprek waarin ze jurylid Maarten van Rossem uitlegde dat de D in ‘D-day’ voor ‘decision’ stond uit de show werd geknipt. “Wij leggen ons hoofd op het hakblok in De Slimste Mens.” Eigenlijk vond ze dat Maarten van Rossem beschermd werd door het programma!

Het was eigenlijk... andersom: De Slimste Mens besloot Caroline te beschermen omdat ze er helemaal naast zat. De geallieerde landing in Normandië was namelijk helemaal geen ‘decision day’; dat hebben mensen er later bij verzonnen omdat het een zéér belangrijke dag was voor de geallieerden, die een tweede front openden in Europa. Caroline hield voet bij stuk: ze ‘had het zelfs thuis nog opgezocht’.

Later ging Caroline nog door het stof, maar toen was de schade al geleden.

7. Tim den Besten (2018)

De eerste woorden van Tim den Besten in De Slimste Mens waren deze: “Ik haat spelletjes en ik ben er ook heel slecht in”. Toch wilde hij de spelshow wel een keer proberen: “Misschien moet ik juist daarom een keer meedoen aan een spelletje?” Eh… ja, dat kún je doen.

Tim zat totáál niet ontspannen in zijn stoel, en dit werd nog erger toen Philip hem vroeg of hij wel eens naaktmodel had gestaan. “Ja, dat heb ik wel eens gedaan voor een schilder, alleen bleek dat helemaal geen schilder te zijn. Dat was de allereerste ‘me too’.”

De rest van de uitzending leek hij gewoon maar willekeurige woorden te roepen en zat hij zenuwachtig te giechelen. Soms is je eerste ingeving ("Ik haat spelletjes!") wél de juiste reactie.

8. Pete Philly (2018)

Zanger/rapper Pete Philly staat sinds 2018 bekend als de slechtste kandidaat van De Slimste Mens. De artiest zat totaal niet in het spel en veroorzaakte zelfs een kleine crisis in de spelregels. Hij was al zijn secondes al kwijt vóór de laatste ronde en daarom kregen alle deelnemers van die avond er 30 seconden bij!

Pete nam de spelshow helemaal niet zo serieus, en dat kwam hem online op veel kritiek te staan. Hij gebruikte om de haverklap zijn stopwoordje “Damn!”, en dat zorgde wél voor één van de grappigste momenten in De Slimste Mens ooit!

9. Marlou van Rhijn en 'acteur' Chopin (2022)

Kijkers klaagden nogal over het niveau van het De Slimste Mens-seizoen dat op de valreep van 2022 begon. En we moeten eerlijk zijn: er zaten ook wel wat blunders in. Zo moest atleet Marlou van Rhijn toch even hardop nadenken toen Philip vroeg wat ze van Frédéric Chopin wist. "Acteur" bleek het eerste dat in haar opkwam. "Zanger" wist ze er ook nog uit te persen. Met haar derde omschrijving van de legendarische componist - "muziek" - zat ze wel een beetje in de goede richting, maar goed - het kwaad was natuurlijk al geschied.