Freddy Krueger en Jason Voorhees

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Freddy Krueger en Jason Voorhees

Gruwelijk! De 9 bruutste moordscènes in films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Grappig hoe dat werkt: niemand wil dood en verderf in het leven, maar in een film hebben ze een morbide soort entertainmentwaarde. Op een veilig afstandje kunnen we met onze zieke geest dan ook intens genieten van deze negen brute moordscènes in films!

1. RoboCop

Och, wat te kiezen uit deze snoeiharde scifi-klassieker van Paul Verhoeven? Er is de finaal mislukte productpresentatie van patrouillerobot ED-209, waarbij het ding een arme ziel letterlijk aan flarden schiet bijvoorbeeld. De actie van RoboCop waarbij hij straattuig door het jurkje van de belaagde dame heen in het kruis schiet… Maar de mooiste scène is toch de actie waarbij onze robo-held een schurk een vat vol chemisch afval in manoeuvreert, waardoor deze verandert in een smeltend hoopje ellende dat bij een andere badguy op de motorkap uiteen splettert als een overrijpe meloen.

Gruwelijk! De 9 bruutste moordscènes in films

2. Alien

Klassieker dan deze worden de scènes niet. Het nietsvermoedende publiek in 1979 wist niet wat het zag toen in Alien een crewlid van het ruimteschip, waarop deze spacehorror zich afspeelt, met ernstige buikkramp wordt onderzocht. Oké, hij had niet lang daarvoor een buitenaardse parasiet op z’n gezicht gehad, maar vanwaar die buikpijn? Even later volgt het antwoord, als een krijsende baby alien door de borst van de patiënt naar buiten barst. Later veel geïmiteerd, maar nooit geëvenaard. Niet voor niks kun je deze film vinden in onze Top 25 van beste horrorfilms aller tijden.

3. Saw

De lugubere grap van Jigsaw, het kwade genius in de Saw-films, is dat hij geen moorden pleegt. Hij geeft de omstandigheden zo vorm, dat zijn slachtoffers zelf het vuile werk moeten opknappen, met veel lijken als gevolg. Toch mag deze sadistische filmserie hier niet ontbreken en als we dan één gruwelijk bouwwerk van Jigsaw eruit moeten lichten, is het wel de ‘reverse bear trap’, die in de eerste film zijn intrede doet. Wie ‘m op heeft, moet de sleutel van het slot vinden voordat hij openspringt en het hoofd van de drager binnenstebuiten keert. Opvallend genoeg gebeurde dat pas in Saw 3D, de zevende film uit de reeks. De allernieuwste Saw-film, met Chris Rock en Samuel L. Jackson, komt er binnenkort aan; hier kun je de teaser voor Spiral zien.

Gruwelijk! De 9 bruutste moordscènes in films

4. De Lift

Hollands glorie! Dick Maas, de beste pulpregisseur van ons land, had in 1983 een joekel van een hit met De Lift: een horrorfilm over een lift met een eigen kwaadaardig willetje. De effecten hebben de tand des tijds niet echt doorstaan, maar de scène waarin een beveiligingsagent komt vast te zitten tussen de liftdeuren blijft effectief. Sadistisch langzaam komt de moordlustige lift naar beneden terwijl het hoofd van de pechvogel de schacht insteekt en uiteindelijk – plop – eraf wordt gehakt. Smaakt dit naar meer Maas-mayhem? Kijk dan deze supercut met hoogtepunten van zijn werk!

5. A Nightmare on Elm Street

Lang voordat Johnny Depp een megaster werd en van zijn voetstuk mieterde, beleefde hij zijn allereerste filmoptreden in A Nightmare on Elm Street! Als Depp niet zo beroemd was geworden, was zijn sterfscène waarschijnlijk nooit uitgegroeid tot een legendarisch bloedfestijn, maar een explosief einde is het sowieso. Zijn verder niet erg belangrijke personage wordt tijdens een van Freddy Kruegers vleesgeworden nachtmerries in een bed getrokken en daarna als een fontein van bloed tegen het plafond aangespoten. Het bleek een knallend debuut!

Gruwelijk! De 9 bruutste moordscènes in films

6. Cube

Misschien heb je nog nooit van de film Cube gehoord en als dat zo is, moet je dat gauw veranderen. We hebben hem hiertussen gezet vanwege de briljante openingsscène. Daarin wordt een man wakker in een constructie die zo van de tekentafel van Jigsaw had kunnen komen: een kubusvormige kamer die verbonden is met een eindeloos lijkend aantal dezelfde kamers. Voorzichtig onderzoekt hij welke kant hij op moet gaan, maar hij krijgt al snel spijt van zijn keuze voor de volgende kamer. Daar hakt een vlijmscherp metalen net hem – hoe toepasselijk – in perfect vierkante blokjes.

Gruwelijk! De 9 bruutste moordscènes in films

7. The Omen

Het rotjochie uit deze horrorfilm, die veel succes had in het kielzog van The Exorcist, is geen kind dat je boos wil maken. Hij is namelijk geen gewoon jongetje, maar de juniorversie van Satan himself. Vanaf het moment dat je dat in de gaten hebt, ben je ten dode opgeschreven. Zo ook fotograaf Keith Jennings (David Warner), die de adoptievader van het duivelsgebroed probeert te vertellen wat er aan de hand is. Dat moet hij met een spectaculaire dood bekopen: tijdens een bizar ongeluk vliegt er een glasplaat van een vrachtwagen die hem letterlijk een kopje kleiner maakt.

8. Terminator 2: Judgment Day

De T-1000, de moordmachine van vloeibaar metaal uit de tweede en beste Terminator-film, tikt een indrukwekkende bodycount aan in Judgment Day. Maar zijn mooiste moord speelt zich af tijdens een telefoongesprek met de toekomstige rebellenleider John Connor, zijn doelwit. De T-1000 heeft zijn stiefmoeder gekopieerd (de echte is intussen morsdood) en probeert hem zijn locatie te ontfutselen. Zijn stiefvader, die niks in de gaten heeft, drinkt ondertussen melk maar maakt te veel kabaal naar de zin van de schurkachtige Terminator. Dat wordt hem fataal met een hele creatieve steekpartij.

Gruwelijk! De 9 bruutste moordscènes in films

9. Scanners

Moorden zonder je handen vuil te maken: menig crimineel droomt ervan. De badguy in Scanners kan het, want hij is een onvoorstelbaar krachtige telepaat die met zijn geoefende geest anderen kan laten doen wat hij wil. Maar daar blijft het niet bij! In een scène die je nooit meer vergeet, laat deze Darryl Revok even zien wat hij kan tijdens een presentatie: even goed concentreren en het hoofd van zijn tafelgenoot klapt open als een piñata vol slachtafval.

Ben je in de stemming voor nog meer huiveringwekkende scènes? Bekijk dan ook onze Top 10 met de beste horrorfilms op Netflix.

Lees verder