Lupin-achtige series

Veronica Superguide logo
Lupin-achtige series

De 9 beste Netflix-series om na Lupin te kijken

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Romy van Krieken

Of je de serie nou keek omdat er een charmante gast in zit, je graag Frans hoort of misdaden wil oplossen; er zijn genoeg Netflix-series om de afkickverschijnselen na Lupin te bestrijden. 

1. Carmen Sandiego

In deze mooi geanimeerde productie is de titelheldin niet alleen een Assane Diop/Robin Hood-achtige dief, maar net als Lupin heeft Carmen Sandiego een educatief element; elke aflevering krijg je informatie over de plaatsen die Carmen bezoekt. Daarnaast heeft ze, net als Diop, een persoonlijk verhaal waar je steeds meer over te weten komt. Ze volgt de leden van de VILE Academy, verijdelt hun duivelse plannen en steelt de door hen gestolen spullen vrolijk terug. 

2. La casa de papel

Deze serie is perfect voor iedereen die had gewild dat de flitsende overval in het Louvre, waar Lupin mee begon, langer had geduurd. In La casa de papel wil een groep jonge honden, onder leiding van de mysterieuze El Profesor, een grote kraak zetten om het lieve sommetje van 2,4 miljard te stelen. Uiteindelijk wordt het meer Ocean’s Eleven dan Lupin, maar dat is nog steeds errug fijn. De professor en Diop zijn allebei slimme, beschaafde dieven met grotere plannen dan alleen wat inbreken en stelen; er komt ook wraak en sociale kritiek bij kijken.

Benieuwd naar het nieuwe seizoen? Hier vind je alles dat je moet weten over seizoen 5.

3. Criminal: UK

Als je niet zo van overvallen houdt, maar wel van intense verhoorscènes, zoals die waarin Diop allerlei tactieken gebruikte om de ontvoerde commissaris Dumont te laten bekennen dat hij Diops vader erin had geluisd, moet je bij Criminal: UK zijn. Een serie die zich verdiept in psychologische oorlogsvoering aan de hand van politieverhoren; de rechercheurs spelen allerlei spelletjes om als winnaar uit de strijd te komen en dat is fascinerend om naar te kijken.

4. Dirty Money

Als je net als Lupin en Diop houdt van gerechtigheid en sociaaleconomische kritiek, maar documentaires meer jouw ding zijn, dan ga je vrolijk verder met Dirty Money, een serie die de hebzucht van bedrijven onderzoekt. In elke aflevering wordt een ander voorbeeld belicht dat je versteld doet staan; van illegale mijnbouw bij de goudhandel tot giftige chemicaliën uit een chemische fabriek.

5. Dix Pour Cent

Als je denkt "Kan mij die misdaad boeien, ik wil gewoon een leuke Franse serie", dan kun je terecht bij de professionele en persoonlijke sores van vier top-talentagenten (en hun assistenten) in Parijs. De gimmick is dat in Dix Pour Cent elke aflevering draait om een nauwelijks verholen versie van bekende mensen, zoals Sigourney Weaver of NBA-ster Tony Parker. Toch zijn niet die grote namen de aantrekkingskracht, maar de lekker soapy verwikkelingen op dat kantoor.

6. Narcos

Net als in Lupin draait het in Narcos om agenten die een ongrijpbare figuur te pakken willen krijgen. In plaats van een dief is dat hier alleen drugsbaron Pablo Escobar, een crimineel waar veel mensen van hielden. Hoewel Diop niet echt met hem vergeleken kan worden, zorgen de complexiteit van het personage (voortvluchtige crimineel en liefhebbende vader) voor dezelfde aantrekkingskracht. Mocht de serie aanslaan: er is ook nog de spin-off Narcos: Mexico.

7. Peaky Blinders

Het belang van familie te midden van een criminele wereld, komt nergens beter tot uitdrukking dan in Peaky Blinders, dat zich afspeelt in het begin van de twintigste eeuw – zonder ooit stoffig of ouderwets aan te voelen. Thomas Shelby is een oorlogsveteraan die met zijn broers en tante vecht om te overleven in de straten van Birmingham. Hoewel hun bende al snel berucht wordt, blijft Shelby een gentleman (meestal) en fascinerend (altijd).

8. Sherlock

Zoals Lupin een draai geeft aan de boeken over meesterdief Arsène Lupin, geeft Sherlock een draai aan de verhalen van speurneus Sherlock Holmes. Fans hoeven voor hun Lupin-fix echt niet verder te kijken dan de gelikte BBC-serie Sherlock, waarin de briljante observaties van het hoofdpersonage worden gebruikt voor het oplossen van allerlei mysteries. Bovendien komt in een van Lupins boeken een zekere ‘Herlock Sholmes’ voorbij, dus die twee horen echt bij elkaar en vormen verplichte kost voor elkaars fans.

9. Turn Up Charlie

Eigenlijk maakt het helemaal niet uit waar Turn Up Charlie over gaat: hoofdrolspeler en medebedenker Idris Elba is altijd zo charmant en cool, dat we toch alles kijken waar die vent in opduikt. Daarnaast kunnen we zeker meer series gebruiken over knappe, stuntelende creatieve kerels die loyaal zijn aan hun vrienden en familie, en een ander kleurtje dan spierwit hebben. Het eerste en enige seizoen van deze luchtige komedie is, net als het hoofdpersonage, een beetje een puinhoop maar dat zal de pret niet drukken. 

En mocht je echt alleen maar meer Lupin willen, kun je checken wat hoofdrolspeler Omar Sy daar over te zeggen heeft.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder