De 8 meest memorabele filmvaders

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 8 meest memorabele filmvaders

De 8 meest memorabele filmvaders

|
|

Laatste update:

Het is vaderdag! Een mooie gelegenheid om je padre, oudeheer of peetvader in het zonnetje te zetten en samen een film te kijken. Wij zetten speciaal voor vaderdag de acht meest gedenkwaardige vaders in films en films over vaderschap voor je op een rijtje.

Voor de kersverse vader: The Boss Baby

Nu in de bioscoop

De zevenjarige Tim krijgt een nieuw broertje. Maar deze baby is geen normale baby. Hij draagt een pak, loopt rond met een koffer en heeft de stem van een volwassen man. Wat is hier aan de hand? Tim vertrouwt het niet en doet onderzoek naar zijn kleine broertje. 

Voor de emotionele vader: La Vita è Bella / Life is Beautiful

Te zien bij Ziggo

De vrolijke Guido wordt smoorverliefd op de mooie Dora. Hij doet er alles aan om haar voor zich te winnen. Uiteindelijk valt ze voor hem en krijgen ze een zoontje, Joshua. Maar wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de Nazi's voor de deur staan, komt er een einde aan hun geluk. Guido en zijn zoontje belanden in een concentratiekamp en hij probeert Joshua te beschermen voor de verschrikkelijke werkelijkheid. 

Voor de superpapa: The Incredibles

Te zien op Netflix

De supersterke Mr. Incredible en de megaflexibele Elastigirl leiden als de familie Parr een burgerlijk leven in een buitenwijk, omdat de overheid genoeg heeft van de vele superhelden. Als papa Bob een mysterieuze opdracht krijgt, bloeit-ie weer helemaal op. Het duurt niet lang voordat ma Helen, puberdochter Violet en zoontje Dash in actie moeten komen om hem te helpen.

Voor de fantasierijke vader: Big Fish

Te zien bij Pathé Thuis

Deze hartverwarmende film vertelt het verhaal van de innemende Edward Bloom (Finney, als jonge man Mc Gregor), die met de fantasierijke verhalen over zijn leven veel mensen charmeert. De relatie met zijn zoon Will (Billy Crudup) is echter verstoord, omdat deze grote moeite heeft met zijn 'larger than life'-verhalen en het idee heeft zijn vader niet echt te kennen.

Voor de bezorgde vader: Finding Nemo

Te zien bij Pathé Thuis en Horizon

Nemo wordt ontvoerd door een duiker en in het aquarium van een tandarts gedumpt. Terwijl Nemo probeert om daar uit te komen, begint zijn vader aan een zoektocht naar zijn zoon. Hij krijgt hulp van een aantal waterbewoners die ieder voor zich al een leuk filmpje zouden opleveren. Vis Dory heeft geen korte termijngeheugen meer, haai Bruce probeert via groepstherapie van zijn hang naar vis af te komen, en Crush is een schildpad die verdacht veel klinkt als een surfer-dude.

Voor de geeky vader: Star Wars IV: A New Hope

Te zien op Netflix

De originele Star Wars is niet weg te denken uit de filmgeschiedenis. Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Voor de single dad: The Descendants

Te zien bij Film1 Family, iTunes en Ziggo

Matt King (George Clooney), een rijke landeigenaar is getrouwd met een prachtige vrouw, die nu door een ernstig ongeluk in een terminale coma ligt. Zijn dochters van tien en zeventien jaar oud zijn onbekenden voor hem en hij denkt erover om zijn huis en land te verkopen aan een rijke vastgoedeigenaar. Twijfelend om de stekker uit het apparatuur te halen dat zijn vrouw in leven houdt, komt Matt erachter dat zij een affaire had. Samen met zijn twee dochters gaat-ie op zoek naar de betreffende persoon.

Voor de gevaarlijke vader: Taken

Te zien bij o.a. Videoland

Wat is erger voor een vader dan machteloos via een mobiele telefoon te moeten aanhoren hoe zijn dochter wordt ontvoerd? Het is een nachtmerrie die werkelijkheid wordt voor Bryan (Liam Neeson), voormalig geheim agent in Amerikaanse dienst. Hij heeft slechts enkele uren om zijn dochter Kim te redden uit handen van een beruchte gang die gespecialiseerd is in vrouwenhandel. Daarbij komt hij meteen voor een enorm probleem te staan: hij zit in Los Angeles, zij is net ontvoerd in Parijs.

Lees verder