3 van de 7 beste films met plottwists

Veronica Superguide logo
3 van de 7 beste films met plottwists

De 7 films met de beste plottwists

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Het is een zware opgave, maar heel soms lukt het de allerbeste films: je van je stoel laten vallen door een plotwending die je totaal niet zag aankomen. Als je je nog wilt laten verrassen door deze 7 geweldige voorbeelden, is verder lezen voor eigen risico…

7. Fight Club

Als afgestompte yup die zijn zombiebestaan en zijn overdosis Ikea-meubelen zat is, wordt een man (Edward Norton) door zijn tegenpool Tyler Durden (Brad Pitt) op sleeptouw genomen. Hij organiseert voor lotgenoten een nieuw evenement: de vechtclub, waar mannen met elkaar op de vuist gaan om hun levensenergie weer terug te vinden. Aan het slot van deze daverende, gitzwarte comedy blijkt hoe afgestompt de man echt is, want Durden bestaat alleen in zijn hoofd!

De 7 films met de beste plottwists

6. Saw

Twee mannen worden wakker in een vreemde ruimte. Ze zitten aan kettingen vastgeklonken in een smerige badkamer, met een bebloed lijk tussen hen in. Via boodschappen op casettebandjes en schriftelijke aanwijzingen merken ze dat ze in een bizar spel zijn beland: de zieke 'spelleider' wil dat de een binnen acht uur de ander vermoordt, of z'n vrouw en kind gaan eraan. Ja, je zou bijna vergeten dat de ontspoorde Saw-reeks ooit heel intelligent begon. De killer heeft een fantastische verrassing voor de twee: hij blijkt het ‘lijk’ te zijn dat de hele tijd bij hen in de ruimte lag. Lees hier onze recensie van de nieuwste Saw-film: Spiral.

De 7 films met de beste plottwists

5. Frozen

Wat doet een Disney-classic nou in dit rijtje? We zijn de eersten om toe te geven dat de twist in Frozen niet zo mindblowing is als sommige andere op de lijst, maar voor een vrolijke prinsessenfilm gaat hij behoorlijk ver. De hele reclamecampagne en de halve film lang willen de makers ons doen geloven dat Anna, een van de zusjes om wie dit winterse sprookje draait, voorbestemd is om te eindigen met de knappe prins Hans. Maar dan blijkt dat deze charmante kerel de schurk is van het verhaal! Dat geluid is het knappen van de prinsessendromen van duizenden kleine meisjes tegelijk.

De 7 films met de beste plottwists
De 7 films met de beste plottwists
De 7 films met de beste plottwists

4. From Dusk till Dawn

Twee criminele broers (George Clooney en Quentin Tarantino) laten een spoor van dood en verderf achter tijdens een criminele tocht. Als ze een predikant en zijn kinderen gijzelen en in een Mexicaanse hoerenkast belanden, blijkt dat we hier niet met de zoveelste misdaadfilm vol hip pratende gangsters te maken hebben. Inmiddels weet bijna niemand meer dat het ooit als schokkende twist bedoeld was, maar het blijkt dat het gezelschap is beland in een broedplaats van vampieren. Vind je het tijd worden weer eens wat van Tarantino te consumeren? Hij heeft een boek geschreven!

De 7 films met de beste plottwists

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

3. The Others

Een verlaten Engels landhuis dat vaak omgeven wordt door een dichte mist is het thuis van een weduwe (Nicole Kidman) en haar twee kids. Het zijn bleke snuitjes die allergisch zijn voor daglicht en altijd achter gesloten gordijnen moeten leven. Al snel wordt duidelijk dat er iets niet klopt: dochterlief beweert bij hoog en laag dat ze met een geest kan praten. Is dit dan de zoveelste geestenhorror over een spookhuis? Nee, bepaald niet: tijdens de kippenvel opwekkende finale wordt duidelijk dat Kidman en haar kids de spoken zijn, die geen idee van hebben dat ze dood zijn!

De 7 films met de beste plottwists

2. Planet of the Apes

Een astronaut (Charlton Heston) belandt na een reis van tweeduizend jaar in bevroren toestand op een planeet waar mensachtigen leven, maar apen de dominante soort zijn. Hij wordt gevangen genomen, bestudeerd door aap-wetenschappers en ontdekt langzaam maar zeker hoe de relatie aap/mens op deze planeet zo heeft kunnen groeien. Tijdens de laatste scène van de film krijgt hij definitief antwoord over wat hier aan de hand is: hij komt het half verwoeste Vrijheidsbeeld tegen op het strand. Conclusie: hij was dus niet op een vreemde planeet, maar op de aarde, ver in de toekomst...

De 7 films met de beste plottwists

1. The Sixth Sense

Een knaapje met ernstige psychische problemen praat graag met een kinderpsycholoog (Bruce Willis). Hij neemt de bewering van het ventje dat hij de doden kan zien niet serieus, net als de rest van zijn omgeving. Toch raakt hij gaandeweg overtuigd dat de knul misschien toch de waarheid spreekt. Nou en of hij de waarheid spreekt, maar Willis had nooit kunnen vermoeden dat hij daar zelf het doorslaggevende bewijs van is. De kinderpsycholoog is namelijk zo dood als een pier. Zonder twijfel een van de beste rollen van Bruce Willis.

De 7 films met de beste plottwists

Voor meer spanning en sensatie kun je ons overzicht bekijken van de beste thrillers op Netflix. Ze hebben niet allemaal een grote plotwending, maar dat geeft niet want dan kunnen wij ze ook niet verpesten voor je in een lijstje!

Lees verder