Legend 1985

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Legend 1985

De 7 coolste duivels in films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Romy van Krieken

Tom Ellis is in Lucifer, waarvan nu de tweede helft van het vijfde seizoen komt, een duivel die ons allemaal wel mag verleiden, en hij is niet de enige satanische topper: dit zijn er nog zeven.

7. Gabriel Byrne in End of Days (1999)

Satan is in End of Days een - hoe kan het ook anders – bankier op Wall Street, die voor zijn snode plan op oudjaarsavond 1999 van bil moet gaan met een onschuldig wicht. De enige die daar een stokje voor kan steken is Arnold Schwarzenegger met een paar handgranaten. Gabriel Byrne is misschien een mooie moderne update van de helbewoner - kil, rijk en cultureel onderlegd – maar je gelooft geen moment dat hij het Arnie moeilijk gaat maken. Ze hebben samen wel de leukste scènes en spelen het 'wie kan het beste overacteren'-spelletje uitstekend.

Te zien bij Google Play

6. Jack Nicholson in The Witches of Eastwick (1987)

Daryl van Horne is een vrouwenversierder, lekkerbek, herrieschopper en oplichter, die zijn charmes gebruikt om baby'tjes te maken bij drie vriendinnen: Cher, Michelle Pfeiffer en Susan Sarandon. Met zijn hoekige wenkbrauwen en grote grijns, was Jack Nicholson een duivels goede keuze voor The Witches of Eastwick, en hij krijgt extra punten voor de originele (Nederlandse?) naam. Hij heeft ook duidelijk veel lol – al geloven we geen moment dat die drie vrouwen niks beters kunnen vinden. 

Te zien bij Prime Video, Google Play, iTunes

5. Peter Stormare in Constantine (2005)

Lucifer komt de ziel van John Constantine (Keanu Reeves) persoonlijk halen, omdat hij die vent echt haaaaaat. De duivelse incarnatie van Peter Stormare heeft een net pak aan, maar oogt verder als een uitgeteerde junkie met een enge geslachtsziekte, die lijdt aan slapeloosheid. Deze kerel is zo verrot dat hij in Constantine zelfs iemands kanker geneest om diens lijden te verlengen. Aangezien Reeves zijn vaste houten-Klaas-act doet, heeft Stormare er geen moeite mee om als 'duvel uit een doosje' de show te stelen. 

Te zien bij Pathé-Thuis, iTunes, Google Play

4. Trey Parker in South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)

Samen met zijn minnaar Saddam Hussein (Matt Stone) verklaart Satan de wereld de oorlog. De makers van South Park houden er van om alles en iedereen belachelijk te maken, dus uiteindelijk moest zelfs de duivel er aan geloven. In hun universum is hij een combinatie van de klassieke, rode duvel met horens, en een cliché-homo zoals we die vroeger wel in sitcoms tegenkwamen. Het resultaat is misschien niet erg eng (dat is Saddam) maar hij is wel hilarisch en daar houden we van.

Te zien bij Pathé-Thuis, iTunes, Google Play

3. Elizabeth Hurley in Bedazzled (2000)

We gaan echt niet beweren dat zij de beste Lucifer-versie is, maar we moeten wel toegeven dat we nog nooit zo'n mooie duivelin hebben gezien als Liz Hurley. Ze steekt in Bedazzled haar weelderige vormen in wel 666 spannende designerpakjes en sluit een deal met een sukkel (Brendan Fraser), die zeven wensen krijgt om zijn collega te versieren. Fraser gebruikt dat om steeds anders / komisch uit de hoek te komen en Hurley houdt hem uitstekend bij. Wij zouden die collega gewoon vergeten en lekker met Liz verder gaan!

Te zien bij iTunes, Prime Video, google Play

2. Al Pacino in The Devil’s Advocate (1997)

Satan doet zich voor als een gladde advocaat (alsof er anderen bestaan), die wil dat zijn zoon diens halfzus bespringt om de anti-christ op de wereld te zetten. Voor de verandering eens een rol waarvoor Al Pacino’s verwoestende acteertornado toepasselijk is: Lucifer is immers ‘larger than life’. Pacino gaat in The Devil's Advocate dan ook ongegeneerd los met lange monologen, een bulderende stem en een bak schmierwerk waar je u tegen zegt – en vervolgens nog een extra portie van bestelt. Heerlijk!

Te zien bij iTunes, Pathé-Thuis

1. Tim Curry in Legend (1985)

Meestal neemt de ‘Lord of Darkness’ menselijke gedaantes aan om stervelingen makkelijker te verleiden. In een sprookjesfilm is alles mogelijk en zo zien we hem in volle glorie – en wat voor glorie! De duivel is in Legend groot en groots, wil de laatste eenhoorn doden en alleen Tom Cruise (yep, dat is hem!) kan hem tegenhouden. Doodzonde dat dit lukt, want dit is de ultieme duivel; door zijn bokkenpoten, rode huid, scherpe tandjes en joekels van horens waar zelfs Hellboy jaloers op zou zijn, maar ook omdat Tim Curry zelfs door de dikke laag make-up één ding duidelijk maakt: ‘it’s good to be bad’!

Te zien bij Prime Video

Hoe grappig, leuk en mooi al die filmduivels ook zijn; ze halen het toch niet bij de heetste momenten van Tom Ellis in Lucifer.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder