Wesley Snipes in Blade II

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Wesley Snipes in Blade II

De 7 beste vampierjagers!

|
|

Laatste update:

Je kunt natuurlijk geld verdienen door pizza’s rond te brengen – of met licht administratief werk. Maar veel lucratiever is het om op vampiers te jagen, zo blijkt uit de Netflix-film Day Shift (met Snoop Dogg!). Déze legendarische vampierenjagers hebben een ‘gold standard’ in het vakgebied gezet.

Tekst: Wouter Brugge

Onthoofding, even laten sudderen in de zon, natspuiten met heilig water of de ouderwetse staak door het hart: het doden van een vampier is een vak apart. Vampierjagen is dan ook een roeping, alleen weggelegd voor de echte fanatiekeling of ware ‘uitverkorene’. De volgende vampierjagers nemen hun werk… bloedserieus!

1. Blade

Blade

Ook in het Marvel-universum wordt er ’s nachts plasma gedronken, en dan moet je hopen dat Blade in de buurt is om je nek te redden! The Daywalker is namelijk bijzonder goed in het uitschakelen van vampiers, omdat hij er zelf eentje is… Nou ja, een half-mens, half-vampier om precies te zijn, ook wel een Dhampir genoemd. Zijn moeder werd namelijk door een ondode dokter gebeten terwijl ze van Eric Brooks beviel, wat tot gevolg heeft dat Blade zich wel moet voeden met bloed, maar verder gewoon in het daglicht kan rondlopen zonder factor 5 miljoen.

Blade werd in de gelijknamige film uit 1998 op iconische wijze gespeeld door Wesley Snipes. Grappig nerd-feitje: in de eerste seizoensafsluiter van What We Do in the Shadows speelde dezelfde acteur een vampierjager genaamd ‘Wesley’. Inmiddels is er al een nieuwe acteur gecast voor een reboot van Blade: niemand minder dan Mahershala Ali.

2. Buffy Summers

Buffy the Vampire Slayer

Buffy is niet zomaar een vampierjager, nee, zij is The Slayer. In elke generatie wordt één meisje geboren dat de kracht en vaardigheid heeft om vampiers af te maken… In de zeven seizoenen van Buffy The Vampire Slayer zijn er op een gegeven moment wel meer Slayers, maar Buffy is wel de allersterkste van de hele club.

Niet alleen draagt ze het langst de grote verantwoordelijkheid van Slayer-dom, ook wordt ze gedwongen haar eigen vriendje naar de hel te sturen, wordt haar beste vriendin een extreem kwaadaardige heks en moet ze zichzelf uit haar eigen graf graven. Niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk is om een Slayer te zijn!

Sarah Michelle Gellar speelde van 1997 tot en met 2003 de rol van Buffy Summers, hoewel hetzelfde personage ook vertolkt werd door Kristy Swanson. Buffy the Vampire Slayer was namelijk eerst een matige film uit 1992, voordat het een briljante serie werd.

3. Professor Abraham Van Helsing

Dracula

De daddy van alle vampierjagers is toch wel Van Helsing en hoewel dit literaire personage vele iteraties heeft gehad in films en series, maakt die van Bram Stoker’s Dracula (1992) de meeste indruk. Want dat is wat Anthony Hopkins doorgaans doet: indruk maken

Overigens speelde Hopkins in nog een remake van een heel ander klassiek monster: The Wolfman.

4. Sam en Dean Winchester

Supernatural

Sam en Dean werden hun hele leven opgevoed als ‘hunters’, strijders tegen het bovennatuurlijke, door hun vader John Winchester. Maar goed ook, want de broers hebben vijftien seizoenen lang moeten vechten tegen allerlei paranormale bedreigingen, waaronder Japanse zeegeesten, feeën, draken, vliegende apen en suïcidale knuffelberen. Daarbij zijn ze maar liefst 117 keer doodgegaan, en hebben ze zowel de hel als de hemel aangedaan. Daarmee vergeleken is het afslachten van wat vampiertjes natuurlijk een peulenschil. Samen hebben de Winchester-broers dan ook minstens een paar dozijn vamps gedood, waaronder vampirates, Tunnel Vampires en twee fans van de serie Dark Shadows.

Jared Padalecki en Jensen Ackles speelden Sam en Dean van 2005 tot en met 2020, maar het verhaal van Supernatural gaat verder (of eigenlijk terug) in The Winchesters, een prequel waarin in ieder geval Ackles een rolletje heeft.

5. Sex Machine

From Dusk till Dawn

From Dusk Till Dawn, de onvergetelijke samenwerking tussen Robert Rodriguez en Quentin Tarantino, begint als een road movie, maar neemt halverwege (26 jaar oude SPOILER) een afslag naar het paranormale. Tijdens de volslagen gekte die losbarst in een bar genaamd Titty Twister, ontmoeten we Sex Machine; een man die bijzonder trots is op een penisvormige revolver die uit z’n kruis klapt. 

Hij heeft niet alleen 'sexpertise', want Sex Machine weet ook met bijzonder veel expertise vampiers af te slachten, gebruik makend van z’n zweep, een biljartkeu en zelfs een potlood. Sex Machine wordt gespeeld door Tom Savini, die eveneens een rol heeft in de serie van From Dusk Till Dawn.

6. Ethan Chandler

Penny Dreadful

Samen met waarzegger Vanessa Ives, ontdekkingsreiziger Sir Malcolm Murray en Dokter Victor Frankenstein neemt Ethan Chandler het in het eerste seizoen van Penny Dreadful op tegen heksen, Satan, meerdere monsters van Frankenstein en, jawel, vampiers, waaronder Dracula himself. Maar in deze Londense onderwereld van vreselijke monsters, weet Ethan zich goed staande te houden, mede dankzij zijn liefde voor Vanessa Ives en het feit dat hij extra goed is in vampiers vernietigen als het volle maan is…

Ethan Chandler wordt vertolkt door Josh Hartnett, die niet eens totaal weggespeeld werd door Eva Green in haar rol als Vanessa Ives, misschien wel haar heftigste en meest intense performance ooit. Hartnett speelde overigens ook in 30 Days of Night, eveneens een absolute aanrader op het gebied van vampierfilms.

7. Trevor Belmont 

Castlevania

Trevor Belmont is de laatste telg van een legendarische familie van vampierjagers die oorspronkelijk bedacht werd voor een videogame-serie. Maar Castlevania maakte een weergaloze overstap naar een Netflix-animatieserie, waarin Trevor op zo’n extreem bloederige, acrobatische en indrukwekkende manier vampiers over de kling jaagt, dat hij met gemak de stijlprijs van deze lijst verdient.

Zijn vijanden noemen hem niet voor niets ‘The Jesus of Murder’!

De komische actiefilm Day Shift is vanaf vandaag te zien op Netflix.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder