De 7 beste tijdlusfilms ooit

Iedereen heeft wel eens een déjà vu, maar wat de arme zielen in deze films meemaken, is veel erger! Vastzitten in een tijdlus betekent meestal wel een hele toffe film. Dit zijn de 7 beste tijdlusfilms op een rij!

tijdlusfilms

7. Palm Springs - Prime Video

Romcoms lijken zo erg op elkaar, dat het soms voelt of je als kijker zelf vastzit in een tijdlus. Maar met charmante films als Palm Springs heb je daar geen kans op. In Palm Springs beleeft Nyles (Andy Samberg) keer op keer dezelfde dag, op de bruiloft van een ander nog wel. Op een dag krijgt hij gezelschap van de zus van de bruid bij zijn bizarre lot en lijkt er eindelijk liefde voor hem in het vooruitzicht. Chemie, sarcastische grappen en creatieve details te over.

6. Happy Death Day - Prime Video

Jarig zijn is leuk, maar elke dag? Dan is de lol er snel af, merkt Tree (Jessica Rothe). Zeker als er ook nog eens een moordenaar rondsluipt die je elke dag weer een kopje kleiner maakt. De enige manier om deze spiraal te doorbreken, is uitvinden wie haar dood wil hebben. Deze luchtige slasher wringt veel pret uit de eindeloze herhalingen van Tree’s rampdag en gebruikt het gegeven voor lekker veel moord en doodslag.

5. Source Code - Pathé Thuis

In veel van dit soort films blijft het een mysterie hoe zo’n tijdlus nou precies ontstaat, maar in deze scifi-thriller wordt in elk geval een verklaring gegeven – al blijft die natuurlijk vergezocht. Dat is geen bezwaar, want de spanning zit er goed in als een soldaat (Jake Gyllenhaal) meedoet aan een bizar experiment, waarbij hij een terrorist moet vangen die een trein heeft opgeblazen. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt zijn geest geupload in allerlei verschillende passagiers die aan boord waren.

4. Boss Level - Videoland

Commando Roy (Frank Grillo) is na ontelbaar veel versies van dezelfde dag extreem goed geworden in het ontwijken van de criminele types die hem af willen maken. Maar uiteindelijk krijgen ze hem iedere keer weer te pakken. Met hulp van zijn ex komt hij steeds iets meer te weten over hoe dit in godsnaam kan allemaal. Deze dolle film verheft stijlvol geweld en vernietiging bijna tot kunst. En dan is er nog Mel Gibson als het heerlijk gemene kwade genie.

3. Looper - Pathé Thuis

Met tijdreizen kun je tijdlussen maken en de makers van Looper hebben daar een duizelingwekkend verhaal omheen bedacht. De maffia stuurt hun slachtoffers terug in de tijd om daar afgemaakt te worden door een zogenaamde ‘looper’: iemand die ervoor zorgt dat de lichamen nooit gevonden kunnen worden. Ze zijn immers weg uit het heden. Op een dag wordt de volwassen versie van zo’n looper teruggestuurd en dan gaat het mis: die ontsnapt. Binnen dit genre is Looper één van de origineelste en Bruce Willis speelt er een van zijn beste recente rollen.

2. Edge of Tomorrow - HBO Max

Tom Cruise speelt een onervaren soldaat die ingezet wordt in een oorlog tegen superieure aliens, dus hij legt al snel het loodje. Maar dan blijkt dat hij elke keer dat hij dood gaat een nieuwe kans krijgt en zo ontwikkelt hij zich tot een strijder die het lukt om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Dit was indertijd geen grote hit voor Cruise, maar gaandeweg kwamen steeds meer mensen erachter hoe uitstekend dit heerlijk weg kijkende actiefestijn in elkaar zit. Zo veel zelfs, dat er nu eindelijk een vervolg in de maak is.

1. Groundhog Day - HBO Max/Prime Video

Tja, de ultieme kampioen van dit subgenre is en blijft Groundhog Day. In deze klassieke comedy speelt Bill Murray een cynische weerman die maar niet wegkomt uit het gehucht Punxsatawney, waar hij is om verslag te doen van een obscure feestdag. Het is toepasselijk om deze keer op keer te kijken en dat is dankzij de briljante rol van Murray, de feilloze timing en de innemende romance die het hart vormt, geen enkel probleem.