Independence Day

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Independence Day

De 7 vetste explosies in films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

De edele kunst van een goede vuurbal is er eentje die ze als geen ander beheersen in Hollywood. Maar je écht onderscheiden met een explosie is zo makkelijk nog niet. De pyromanen achter deze verwoestende filmscènes is het in ieder geval uitstekend gelukt: dit zijn de 7 beste explosies in films!

1. Terminator 2: Judgment Day

Het zal je misschien opvallen dat veel films in deze lijst alweer wat jaartjes geleden gemaakt zijn en dat is geen toeval. De oudjes stammen uit de tijd dat digitale effecten nog niet zo tiptop waren als nu en alles voor het beste effect dus echt de lucht in werd geblazen. En laten we eerlijk zijn: zelfs de beste cgi kan onmogelijk tippen aan the real deal. Kijk maar eens naar de finale van de fantastische achtervolging door de afwateringskanalen van LA, in Terminator 2: Judgement Day. De moorddadige cyborg T-1000 heeft John Connor bijna van zijn brommer gereden met een enorme truck, als Arnold Schwarzeneggers terminator te hulp schiet en de vrachtwagen laat crashen tegen een brug. Die klapt met een prachtige plof uit elkaar. Het detail dat de scène maakt: het shot van de lekke brandstoftank van de truck en een vonkende bougiekabel vlak voor de explosie. Wat een klapper! 

Te zien bij Amazon Prime Video.

2. Independence Day

Geen lijst met explosies is compleet zonder eentje van Roland Emmerich. De regisseur van massa’s rampenfilms scoorde zijn grootste hit met Independence Day, die zijn naam vestigde als de verwoester van toeristische trekpleisters. De mooiste klappers laat hij zien op het moment waarop blijkt wat de buitenaardse ruimteschepen, die boven steden over de hele wereld hangen, komen doen. Ze schieten blauwe stralen naar beneden en verpulveren daarmee de hoogste gebouwen in Los Angeles en New York. Ook het Witte Huis moet eraan geloven. Dit deed Emmerich uiteraard niet echt, maar het werk met modellen, aangevuld met computereffecten, oogt levensecht. Benieuwd of er nog een nieuw vervolg komt? De kans is klein...

Te zien bij Disney+.

3. Speed

Onze eigen Jan de Bont was een grote Hollywood-regisseur in de jaren 90, die doorbrak met de razende actiefilm Speed, waarin Keanu Reeves de passagiers aan boord van een bus moet redden. Als de snelheid onder de 50 mijl per uur zakt, zal de bus ontploffen. Dat doet hij dan ook aan het slot, en hoe! Onze held heeft de mensen er intussen uitgehaald als het gevaarte op een vliegveld doordendert en een vrachtvliegtuig op zijn pad vindt. Het resultaat is een vuurzee waarvan je de warmte zowat door het scherm heen kan voelen.

Te zien op Disney+.

4. Die Hard 2

Weer een verwoest vliegtuig, want dat zijn zulke dankbare voertuigen om op te blazen! In Die Hard 2 moest alles harder, groter en explosiever dan in het toch al niet kinderachtige eerste deel. Dus werden er twee jumbojets gesloopt, waaronder de Boeing waarin de schurken proberen te ontkomen aan John McClane (Bruce Willis). Die is net van de vleugel van dit gevaarte afgetrapt, maar heeft daarvoor nog wel even de brandstoftoevoer opengetrokken. Hij steekt het spoor van kerosine aan en boem! Het vliegtuig spat in zo’n daverende oranje wolk uit elkaar, dat het lijkt alsof hij gemaakt was van kneedplastiek.

Te zien op Disney+.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Star Wars: Return of the Jedi

Met afstand de grootste explosie op deze lijst. De grote finale van Return of the Jedi betekent namelijk het einde van de tweede Death Star, een ruimtestation dat bijna zo groot is als een kleine maan. Een paar welgemikte schoten op de krachtbron middenin het gevaarte zorgen voor een niet te stoppen kettingreactie en zo is het einde verhaal voor de Death Star. De schokgolf is prachtig vormgegeven met effecten die in 1983 al briljant waren en later door George Lucas met succes zijn opgepoetst. Old school Star Wars blijft de beste

Te zien op Disney+.

6. Mad Max: Fury Road

Deze vierde Mad Max-film onderscheidde zich van andere actiespektakels uit zijn tijd door bijna alle stunts en achtervolgingen echt te filmen, inclusief de explosie van de tankwagen waar de grote schurk op rondracet. Het lijkt wel of de oliereserve van een klein land de lucht in gaat als die crasht tijdens een dolle tocht door de woestijn. De film straalt sowieso een diepgewortelde fetisj voor vuur uit, met als mooiste bewijsstuk een gitarist, vastgebonden op een auto vol speakers, wiens gitaar ook dienst doet als vlammenwerper. Hopelijk gaan we zoiets terugzien in het vervolg

Te zien bij Amazon Prime Video en Netflix.

7. Pearl Harbor

Bayhem is een bekend begrip in Hollwood: de vernietiging die regisseur Michael Bay aanricht in zijn films. Zijn duurste project, Pearl Harbor, gaat over de aanval op de gelijknamige marinebasis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bay is een kei in het combineren van echt vuur en vlammen met digitale effecten en zo draaide hij een onaflatende actiescène in elkaar waar je wenkbrauwen van verschroeien. Japanse bommenwerpers vernielen bijna de totale Amerikaanse vloot en dat is een schouwspel dat je moet zien om te geloven.

Lekker warm gedraaid na al deze vuurballen? Bekijk dan ook onze lijst met de beste actiefilms ooit.

Lees verder