De 6 grootste controverses uit VI

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 6 grootste controverses uit VI

De 6 grootste VI-controverses

|
|

Laatste update:

Nu de nieuwe talkshow VI Vandaag bijna van start gaat, kijken we nog even terug op een paar fikse rellen uit de geschiedenis van Voetbal Inside, Veronica Inside en De Oranjezomer. René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee stapten door de jaren heen op héél veel tenen; waaronder die van elkaar!

6. Johan Derksen lacht om Limburg

Terwijl Limburg afgelopen zomer aan het watertrappelen was, grapte Johan Derksen dat het allemaal wel meeviel in het zuiden van het land. Later moest hij toch toegeven dat hij er een béétje naast zat! Al met al was het geen enorme controverse, maar wel eentje die héél makkelijk te voorkomen was.

De 6 grootste VI-controverses

"Als het nog erger wordt, dan rijd ik er wel even heen. Die Limburgers hebben nu voor het eerst last van hoog water, en ze schreeuwen moord en brand." Valkenburg zag er op dat moment ongeveer zo uit:

5. Johan, Jan en Lillian

In Voetbal Inside spraken Derksen, Van der Gijp en Genee over geruchten over een relatie tussen Omroep Max-baas Jan Slagter en politica Lillian Marijnissen. Johan Derksen werd een beetje mies van deze geruchten. “Jan Slagter is in de 60, en ik heb dochters in de leeftijd van Lillian Marijnissen. Ik zou toch thuis niet op m’n gemakje op de bank zitten als ik wist dat mijn dochter Jan Slagter lag te pijpen.”

Marijnissen schoof later nog wel een keer aan in VI Oranje Blijft Thuis, en daar werden nog stééds grappen gemaakt.

4. Homovoetballers uit de kast

Voetbal heeft de naam een ‘homo-onvriendelijke’ sport te zijn, en als je hoort wat er af en toe op de tribunes geroepen wordt, snap je waarom. Johan Derksen meende dat gay voetballers gewoon uit de kast kunnen komen, maar op die uitspraak kreeg hij veel kritiek. Met de hashtag #SorryJohan protesteerden veel Nederlanders tegen deze uitspraken, omdat ze vonden dat Derksen makkelijk praten had.

3. René wordt Renate

De Vlaamse sportjournaliste Bo van Spilbeeck gaat sinds 2018 door het leven als vrouw. René van der Gijp zette daarom een pruik op, trok een jurk aan en zei dat hij voortaan ‘Renate’ heette.

Johan Derksen lag helemaal in een scheur, terwijl Van der Gijp alleen met een pruik op z’n hoofd zat. Verder werd er niet echt iets negatiefs gezegd over transgender personen, maar het fragment had ook niet echt een clou. Veel mensen dáchten dat Van der Gijp Bo van Spilbeeck aan het afzeiken was, maar René werd al boos bij de gedachte.

2. 'Voetbal is geen sport voor homo’s’

René van der Gijp en Johan Derksen hameren er telkens op dat ze niets tegen homo’s hebben, maar door de jaren heen werden gay voetballers er toch best vaak uitgepikt. In 2013 veroorzaakte Van der Gijp een rel toen hij zei dat er bijna geen homoseksuele voetballers zijn. ‘Als die jongens veertien worden, dan stoppen ze met voetbal en werken ze in het weekend in een kapperszaak.’ Kijkers wisten niet wat ze hoorden.

Achteraf vond Van der Gijp zijn uitspraken ook nogal ongelukkig. Volgens het COC bedoelde Gijp het waarschijnlijk niet kwaad, maar was de uitspraak wél typerend voor de voetbalwereld, waar homo’s zich vaak buitengesloten voelen.

1. De ‘Akwasi-rel’

Na een flauwe grap over rapper/anti-zwarte-piet-activist Akwasi belandden Derksen, Van der Gijp en Genee in een snelkookpan. Derksen werd beschuldigd van racisme en adverteerders begonnen zich terug te trekken van het programma: zelfs het Nederlands elftal boycotte het programma (maar is wel van plan om naar Qatar te vertrekken).

Veronica Inside besloot - vrij onhandig - een soort verzoeningsuitzending te maken, maar daar sloeg de vlam pas echt in de pan. Wilfred Genee leek de kant van Akwasi te kiezen, en toen was de maat voor Van der Gijp en (vooral) Derksen volEen tijd lang leek het erop dat Veronica Inside niet terug zou keren, totdat John de Mol himself Johan Derksen aan zijn snor trok. Het volgende seizoen begon Derksen met… frisse tegenzin.

VI Vandaag

Na ruim 20 jaar 'geleuter' over voetbal vinden Derksen, Van der Gijp en Genee het welletjes. Vanaf 10 januari zie je elke werkdag de talkshow VI Vandaag, waarin de heren met wisselende gasten praten over de actualiteit. Als de geschiedenis ons iets leert, dan is het dat de volgende 'portie ophef' nóóit ver weg is.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Je ziet VI Vandaag vanaf maandag 10 januari elke werkdag op SBS6, vanaf 21:30 uur.

Lees verder