• TV

De 6 beste series over het Koningshuis

Beatrix, Oranje onder vuur Willeke van Ammelrooy

Er is er één jarig, hoera, hoera! Dat kun je wel zien: dat is Willem-Alexander! Om de aankomende verjaardag van onze koning te vieren, zetten wij de zes beste series over het Koningshuis op een rijtje. 

6. De Prins en het Meisje (2007)

De tweedelige serie De Prins en het Meisje vertelt over de liefde tussen Mabel Wisse Smit (Halina Reijn) en prins Friso (Fedja van Huêt). Een omstreden liefde, die op de proef wordt gesteld door het antecedentenonderzoek van Mabel. Tijdens dit onderzoek komt bijvoorbeeld de vriendschap met Klaas Bruinsma naar voren. Zelfs minister-president Jan Peter Balkenende (Arnoud Bos) bemoeit zich ermee. Kan er na al deze ophef nog wel een officieel Oranjehuwelijk plaatsvinden?

De Prins en het Meisje Mabel Wisse Smit Halina Reijn en prins Friso Fedja van Huêt
© Motel Films / VPRO

5. De Troon (2010)

Het kostuumdrama De Troon gaat over onze eerste drie koningen, namelijk: Koning Willem I, Koning Willem II en Koning Willem III. De zesdelige serie volgt de lijn van de vaders en de zonen, waarbij hun onderlinge verhoudingen worden belicht. De familieverhoudingen zijn vaak gespannen of erger, vooral tussen vaders en zonen. Niemand vertrouwt elkaar: ze branden allemaal ze van verlangen naar de troon. En dat allemaal met het ontstaan van Nederland als fraaie achtergrond!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Better Call Saul, Roar en The Kardashians. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. Juliana (2006 - 2009)

Juliana is de overkoepelende naam van twee miniseries. De eerste serie heet voluit Juliana, Prinses van Oranje, het tweede seizoen kreeg de naam Juliana, Koningin van Oranje mee. In beide seizoenen zien we Marieke de Kleine als Juliana en Hylke van Sprundel als Bernhard. Het eerste seizoen draait om Juliana’s studententijd. Het tweede seizoen volgt haar tijdens een turbulente periode, met onder meer de Tweede Wereldoorlog, de Hofmans-affaire en haar relatie met Bernhard.

3. Beatrix, Onder Vuur (2012)

Beatrix, Onder Vuur behandelt het leven van Beatrix. De serie begint met de aanslag op de koninklijke bus tijdens Koninginnedag 2009, waarna het verhaal van de Koninklijke familie in de uren direct na de aanslag en de jaren daarna vertelt worden. Daarbij smelten heden en verleden samen, zo zien we Beatrix haar ontmoeting met Claus, de Lockheed-affaire en de ophef rondom de vader van Máxima. De meeslepende serie laat goed zien hoe zwaar de taken van een koningin kunnen zijn.

 

Fun fact: volgens de VPRO is Beatrix, Onder Vuur geen vervolg van Bernhard, Schavuit van Oranje – een serie die je straks nog terugvindt in deze toplijst – maar wel het gevolg (via AD).

2. Willem van Oranje (1984)

Pas na extra financiering van oud-Veronica-directeur Rob Out – die naar verluidt zijn portemonnee trok met de iconische woorden: "Wat kost die hap?" (via Beeld en Geluid) – konden de opnames van Willem van Oranje beginnen. Gelukkig zijn die extra centen goed besteed! De peperdure productie, met Jeroen Krabbé in de hoofdrol als de Vader des Vaderlands, laat op grootse wijze de Nederlandse geschiedenis zien. We volgen de opstand tegen Spanje en leren meer over het privéleven van Willem van Oranje.

Willem van Oranje Jeroen Krabbé
© AVRO / VOO

1. Prins Bernhard, Schavuit van Oranje (2010)

En dan tot slot nog onze favoriete serie over het Koningshuis: Prins Bernard, Schavuit van Oranje. Een oudere prins Bernhard (Eric Schneider) vertelt prinses Máxima (Loes Haverkort) over zijn turbulente leven. Zijn verhaal voert ons met de jonge Bernhard (Daan Schuurmans) naar het Duitsland van de jaren 30, Londen, Argentinië en Canada en meer. Oorlog, corruptie, en buitenechtelijke affaires en dochters, Bernhard is natuurlijk de spraakmakendste persoon binnen het Koningshuis.

Meer lezen over het koningshuis? In deze toplijst vergelijken we Willem-Alexander met een paar belangrijke koningen uit films en series; wie komt er het beste van af? Heb je een zwak voor onze toekomstige koningin, Amalia? Om haar verjaardag te vieren, zetten we eerder al eens haar beste tv-fragmenten op een rijtje. Tot slot dan nog deze toplijst met negen leuke feitjes over The Crown. Want over dat Britse koningshuis is natuurlijk ook genoeg te vertellen…

 

De NTR zendt deze week een vierdelige documentaireserie over koningin Wilhelmina uit: Wilhelmina, een leven voor de troon. Je ziet de afleveringen elke avond rond 22:00 uur op NPO 2.