De 5 beste Netflix-remakes (en de 3 slechtste)

Door Klaas Kaptijn
De 5 beste Netflix-remakes (en de 3 slechtste)

Met de nieuwe serie Cowboy Bebop geeft Netflix een nieuwe draai aan de geliefde anime-classic met dezelfde naam. Niet zonder risisco, want als zoiets niet werkt, staan de fans al klaar om de boel af te branden. Toch lukt het vaak wel met de Netflix-remakes – al zijn er natuurlijk uitzonderingen…

De 5 beste

5. Point Blank

Het viel amper op dat deze actiecomedy met Anthony Mackie en Frank Grillo een remake is, omdat maar weinig mensen de originele Franse film uit 2010 gezien hebben in deze contreien. Het is een lollig formulefilmpje geworden waarin een verpleger (Mackie) gedwongen wordt om een crimineel (Grillo) te bevrijden uit een streng bewaakt ziekenhuis. Doet hij dat niet, dan gaan corrupte politiemensen nare dingen doen met zijn zwangere vrouw. Vooral de wisselwerking tussen de twee hoofdfiguren, die elkaar niet kunnen luchten, werkt goed.

4. Lost in Space

Eind jaren negentig kreeg de oorspronkelijke scifi-serie uit de sixties al een filmremake met onder meer Matt LeBlanc, die niet voor veel enthousiaste reacties zorgde. De tweede poging sloeg veel beter aan: Netflix’ versie begint eind dit jaar al aan zijn derde en laatste seizoen en als we op de vorige twee mogen afgaan, worden ze steeds beter. De serie draait om de avontuurlijke familie Robinson, die de aarde verlaat om een nieuw thuis te vinden. Door een ramp storten ze neer op een vreemde planeet.

3. Mowgli: Legend of the Jungle

Alle filmversies die er intussen zijn van The Jungle Book zijn strikt genomen verfilmingen van het boek van Rudyard Kipling, maar de meeste mensen zullen ze toch vergelijken met de oerversie van Disney. Geen kleintje is dat, maar ook naast die blijft Mowgli: Legend of the Jungle fier overeind. Het helpt dat hij zo anders is: deze film van regisseur Andy Serkis pakt het verhaal met maximaal realisme aan - binnen de grenzen van een vertelling over een jochie dat praat met dieren. En de effecten waarmee de junglebewoners tot leven zijn gewekt, zijn schitterend.

2. Masters of the Universe: Revelation

Hardcore fans van de originele animatieserie uit de jaren tachtig hakten gepassioneerd in op deze nieuwe versie uit de koker van Kevin Smith. Held van het eerste uur He-Man is wat naar de achtergrond verplaatst en dat kon niet iedereen waarderen. Maar als je je daar niet op blind staart, krijg je een spitsvondige serie te zien die spanning en spektakel prima combineert met de cultwaarde die hoort bij Masters of the Universe. En de stemmencast is om van te smullen.

1. House of Cards

Vanwege Kevin Spaceys verwoestende #metoo-moment implodeerde deze serie in zijn laatste seizoen, maar eerlijk is eerlijk: de rest is nog steeds om van te smullen. De oorspronkelijke mini-serie van de BBC werd met veel elan omgebouwd tot een heerlijk smeuïg politiek drama rondom een figuur you love to hate. Spaceys Frank Underwoods smerige trucs om hogerop te komen in Washington DC zorgen voor mateloos boeiende tv. Spacey mag dan een zak zijn: hij is perfect voor deze rol en wordt ondersteund door massa’s topacteurs. 

De 3 slechtste

3. Rebecca

De legendarische regisseur Alfred Hitchcock maakte maar één film die beloond werd met de Oscar voor beste film en dat was Rebecca. Om juist die dan aan een remake te onderwerpen, kun je dapper noemen. Of niet zo pienter. Er gebeuren verstikkende dingen in deze thriller over de nieuwe vrouw van een rijke kerel, die moet opboksen tegen de sluimerende aanwezigheid van zijn overleden vrouw. Maar dat drama gaat geen moment leven: het lijkt alsof de regisseur was afgeleid door het perfectioneren van de glimmende buitenkant.

2. The Guilty

Een jaar of drie terug groeide de Deense thriller The Guilty uit tot een flinke filmhuis-hit en dat ontging Netflix niet. Ze gooiden ‘m in de remake met Jake Gyllenhaal als een onteerde politieman, die tegenwoordig de telefoon opneemt bij het noodnummer. Als hij gebeld wordt door een vrouw die gekidnapt is, stijgt de spanning met de minuut. De Deense film sorteerde maximaal effect met minieme middelen. Maar zoals dat zo vaak gebeurt als Amerikanen aan de haal gaan met een verhaal, wordt de nieuwe versie veel te overspannen en gaat elke subtiliteit het raam uit.

1. He’s All That

De romcom She’s All That uit de nineties was in geen enkel opzicht een film die riep om een remake, maar het idee om ‘m nog eens dunnetjes over te doen met een man als lijdend voorwerp, was zeker interessant. Hoeveel slechter kon het worden, toch? Nou, aardig wat, zo bleek. Een populaire scholier wedt dat ze haar slonzige klasgenoot kan omtoveren tot hunk van de school. Klinkt oppervlakkig en dat is het dus ook: kennelijk vonden de makers het modernisering genoeg om een bekende tiktokker de hoofdrol te geven.

Een remake maken is altijd een risico. We waren niet onder de indruk van Home Sweet Home Alone en ook de live-action remake van Cowboy Bebop kreeg van ons maar een krappe voldoende. We waren wel weer blij verrast door de Doogie Howser remake Doogie Kamealoha, M.D.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.