Beste heist films

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Beste heist films

De 5 beste heist films op een rij

|
|

Laatste update:

Het leek zo'n beetje het toverwoord de afgelopen jaren: de heist. Films (en series) met daarin een heftige overval: natúúrlijk zo extreem en verrassend mogelijk. Het onlangs uitgekomen Red Notice – Netflix' duurste productie ooit - blies ons niet weg. Maar welke heist films moet je wél hebben gezien? We zetten de vetste overvallen-top-5 voor je op een rijtje.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Ocean's Eleven

Alle Ocean's Eleven films horen thuis in een heist lijst. En dan hebben we het vooral over de Ocean's Eleven trilogie waarin (toen nog) super hunks George Clooney en Brad Pitt hun bende van excentriekelingen naar de buit leidden. Het eerste deel uit 2001, Ocean's Twelve uit 2004 en Ocean's Thirteen waren quirky en (zeker voor die tijd) fris en vernieuwend. Maar zelfs nu is het nog topvermaak. Met name Ocean's Twelve is leuk: daarin wordt de binnenstad van Amsterdam breeduit in beeld gebracht wanneer de gang een overval plant. Het vervolg met een übercoole Rihanna (Ocean's 8 uit 2018) is minder fris, maar de vette cast (Awkwafina, Sandra Bullock en Helena Bonham Carter) maakt het zeker de zit waard.

4. Army of the Dead (2021)

Is het een zombiefilm of is het een heist? A bit of both en juist daarom is Netflix-hit Army of the Dead zo leuk als 'heist'. Guardians of the Galaxy-fan favorite Dave Bautista is een stoere vent (duh) die z'n dochter wil redden uit een door zombies overstroomd, futuristisch Las Vegas. En als hij er toch is, is het de bedoeling dat hij een enorme kluis leegrooft.

De setting, de dynamiek tussen de personages en de verhaallijn maken het een lekkere wegkijker. Geen wonder dat de – minder leuke maar nog steeds entertaining – prequel Army of Thieves dit jaar uitkwam op Netflix, met daarin een hoofdrol voor de andere ster van Army of the Dead: de nerdy en schattige Ludwig Dieter, gespeeld door Matthias Schweighöfer.

3. Inception (2010)

De grote vraag van bioscoopbezoekers na het zien van de film Inception: “Snapte jij het nou?”. Gelukkig maakt het science fiction-element deze film dit sowieso erg bijzonder.

En eerlijk is eerlijk, een film met Leonardo DiCaprio is zelden slecht, ook al snap je er geen moer van. In Inception speelt Leo het personage Cobb, dat met zijn team een idee in een aantal lagen diep in de dromen van een zakenman wil planten.

Misschien moet je 'm twee keer zien om 'm echt te waarderen, maar een retespannende heist is het zéker. En of de film goed afloopt...?

2. Heat (1995)

De film Heat, met acteerkanonnen van het eerste uur: Robert De Niro en Al Pacino – is een klassieke heist. Geen gekke effecten, grapjes of twists, maar een keiharde gang tegen een hardwerkende politieman. De Niro en Pacino waren zelf superblij met de scène in de lunchroom: het moment waarop de twee personages voor het eerst echt met elkaar praten, nadat ze vooral om elkaar heen hebben gedraaid. Een bijzondere scène, die ze blijkbaar van a tot z hebben geïmproviseerd. In Heat speelt De Niro topcrimineel Neil McCauley en Pacino detective Vincent Hanna. De twee raken verzeild in een kat-en-muisspel waar je geen seconde genoeg van krijgt. De twee mogen en respecteren elkaar, maar weten ook: er kan er maar eentje overblijven. Spannond!

1. Reservoir Dogs (1992)

Tarantino's finest: het debuut van regisseur Quentin Tarantino kun je niet zien en er niks van vinden. Het verhaal is simpel: een groep criminelen heeft een overval achter de rug en is in het nauw gedreven door de politie. Er moet een mol in de groep zitten, maar wie is het? En komen ze ooit nog levend weg? Reservoir Dogs is de oudste film op het lijstje, maar blijft op een koppositie door de geweldige dialogen, het over de top bloedvergieten en geweld. En natúúrlijk de dans van Michael Madsen die Mr. Blonde speelt, waarbij hij tussen twee danspassen door een oor afsnijdt. Onze favoriet: het hilarische gezeur van Mr. Purple, gespeeld door Steve Buscemi. Goed nieuws, er zijn misschien plannen om van Reservoir Dogs een reboot te maken. Fingers crossed dat de film goed wordt.

Heb je na dit lijstje zin in nog meer actie? De tofste films - met een paar keiharde klassiekers vind je hier. Krijg je geen genoeg van heists? Geen paniek, er komt genoeg aan om van te smullen!

Lees verder