Millie Bobby Brown in Stranger Things

Veronica Superguide logo
Millie Bobby Brown in Stranger Things
Stranger Things

De 10 leukste typische jaren 80-dingen in Stranger Things

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Stranger Things is geweldig door het spannende verhaal én de nostalgische jaren 80-verwijzingen. Dít zijn de leukste knipogen naar de 80's!

1. De muziek

Alle muziek uit Stranger Things ademt de jaren 80. Van de stemmige synthesizer-soundtracks, tot een paar van de beste nummers die het decennium heeft voortgebracht. Tegenover hits van Toto, Duran Duran en Madonna staat alternatiever werk van o.a. Joy Division en The Clash. De muziek uit de jaren 80 wordt vaak niet bijzonder hoog aangeslagen, maar als je alleen het beste van het beste pakt klinkt je serie enorm cool. En dan is er natuurlijk nog de hysterische cover van Neverending Story!

2. Schrootjes

Stranger Things ademt de jaren 80, maar dat komt óók omdat er heel goed naar de jaren 70 is gekeken. Bij de jaren 80 denk je aan strakke interieurs, maar in het echt woonden veel mensen nog steeds in een ‘schrootjespaleis’ dat in de jaren 70 helemaal hip was.

Kinderen krijgen vaak oude meuk van hun oudere broers en zussen, en je hele interieur omgooien doe je ook niet zo vaak. De jaren 70-interieurs bleven een groot deel van de 80s intact.

3. Dungeons & Dragons

Het rollenspel Dungeons & Dragons stamt uit de jaren 70, en was destijds vrij uniek. Spelers kregen een setje regels om hun eigen fantasy-verhaal te creëren, en verder kreeg de fantasie de vrije loop. Door de jaren heen werd het spel steeds populairder en in Stranger Things hebben de vrienden hun eigen ‘D&D-clubje’, dat door de seizoenen heen steeds minder hecht wordt omdat de jongens interesse krijgen in meiden.

Het bekendste werd Dungeons & Dragons trouwens door een paniekgolf die in de jaren 80 door Amerika ging. Het spel zou tieners aanzetten tot het aanbidden van satan, en het plegen van zelfmoord. Uiteindelijk bleek hier niets van waar, maar mogelijk speelt de ‘satanic panic’ nog wel een grote rol in latere seizoenen van de serie!

4. Koude Oorlog

Eind jaren 70, begin jaren 80 laaide Koude Oorlog tussen Westerse landen en de Sovjet-Unie weer flink op. De Amerikaanse president Ronald Reagan besloot om de communisten zoveel mogelijk dwars te zitten, waardoor de spanning in de jaren 80 om te snijden was. Dat Russische spionnen in Stranger Things lopen te klootviolen met levensgevaarlijke technologie is dus volstrekt logisch.

In het nieuwe seizoen van Stranger Things speelt Rusland een nóg grotere rol. Sheriff Jim Hopper zit in één of ander Siberisch strafkamp, nadat hij in seizoen 3 geteleporteerd werd.

5. Speelhal

Begin jaren 80 had bijna niemand een (spel)computer, en arcadehallen met games en flipperkasten waren erg populair. Zolang je guldens had kon je lekker door blijven spelen! De hallen vol pubers met geld veroorzaakten behoorlijk wat overlast, en niet veel later werden spelcomputers een stuk betaalbaarder. De arcadehallen zoals we ze kenden zijn tegenwoordig zo goed als verdwenen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

6. Ontplofte permanentjes

Op de beruchte ‘poedelpermanenten’ uit de jaren 80 kijken veel mensen een beetje beschaamd terug. In Stranger Things zien we deze luchtige creaties in volle glorie, bij vrouwen én mannen!

7. De hoge broek

De échte ster van het eerste seizoen Stranger Things was Barb, ook al… ging ze in aflevering 3 de pijp uit. Ze was een enorm goede vriendin voor Nancy, en probeerde ervoor te zorgen dat Steve (toen nog een eikel) haar niet zou kwetsen. In plaats daarvan werd ze door de Demogorgon opgepeuzeld. Barb én haar hoge jaren 80 spijkerbroek.

Inmiddels zie je dit soort broeken weer enorm vaak. Herhaalt de mode zich, of… is het de nalatenschap van Barb?

8. Aerobics

Actrice Jane Fonda maakt in 1982 een aerobics-video die enorm aansloeg. Aerobics werd een hype: zowel in de sportschool als thuis voor de buis. In Stranger Things zitten meerdere verwijzingen naar deze gezondheidshype, met de herkenbare gympakjes, sportlegging én slobkousen. 

Dustin en Steve vermoeden dat een gespierde kleerkast een Russische spion is, maar als ze zijn ‘schuilplaats’ infiltreren blijkt hij gewoon een fitnessinstructeur te zijn.

9. De bibliotheek

Vóór het internet gemeengoed was, was je als jongere overgeleverd aan het aanbod van de lokale bibliotheek. Dustin haalt alle boeken over reptielen als hij wil weten wat voor beest zijn nieuwe huisdier ‘Dart’ is, en Nancy vindt zelfs informatie over de Demogorgon(!) in een bibliotheekboek.

Tegenwoordig zouden Dustin en Nancy gewoon lekker Wikipedia afstruinen tot ze een ‘ontdekking’ doen!

10. Cassettebandjes

CD’s kent bijna iedereen nog wel, en LP’s zijn weer aan een kleine renaissance bezig. Voor sommige mensen zijn juist cassettebandjes hét symbool van de jaren 80. Omdat je gemakkelijk muziek van de radio of platen op kon nemen, kon je eindelijk je eigen mixen samenstellen. Handig: helemaal als je een echte Walkman had waarmee je onderweg(!) naar muziek kon luisteren.

Tegenwoordig is het allemaal niets bijzonders, maar in de jaren 80 betekende het enorme muzikale vrijheid.

Stranger Things seizoen 4 nú op Netflix

De kans is groot dat je al vuistdiep in het nieuwe seizoen Stranger Things zit. Als je nog moet beginnen aan het bovennatuurlijke verhaal, dan moet je dít zeker even lezen!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder