De beste Spaanse series op Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De beste Spaanse series op Netflix

De 10 beste Spaanse series op Netflix

|
|

Laatste update:

Een van Netflix’ grootste publiekstrekkers van tegenwoordig zijn zonder twijfel Spaanse series! Shows waarin de heerlijke taal wordt gesproken of die zich afspelen in Spaanstalige landen hebben een bepaalde aantrekkingskracht die verslavend werkt. Dit zijn volgens ons de beste shows van het geniale genre!

10. El Chapo

El Chapo is een grimmige en rauwe Narcos-achtige drugsserie over – je raadt het al – misschien wel de beruchtste en meest meedogenloze crimineel ever: Joaquín Guzmán Loera, aka ‘El Chapo’. Oké, de show voegt hier en daar heus wel wat fictie toe, maar het komt allemaal angstaanjagend dicht in de buurt van de real life-drugsbaron en zijn kartel. Acteur Marco de la O geeft El Chapo meer lagen dan je wellicht zou verwachten en zet een diepgaand personage neer, verspreid over verschillende periodes in het leven van de kingpin. We voelen ons een beetje schuldig dat we zo smullen van al het geweld, de moorden, verwoeste levens en algehele ellende, maar dit is gewoon een hele fijne crime-serie, oké?

9. White Lines

Het heeft slechts één seizoen mogen duren, maar White Lines, van La Casa de Papel-maker Álex Pina, is volgens ons één van de beste Netflix-series van 2020 en daarmee ook een topper binnen het Spaanse spectrum. We volgen de Britse Zoe (Laura Haddock) die afreist naar Ibiza om daar de waarheid te achterhalen over de moord op haar broer, een voorheen vermiste feest-dj wiens lijk eindelijk is gevonden. Zoe dompelt zich flink onder in de partyscene van Ibiza en dat levert veel seks, drugs, en kleurrijke personages op. Hierdoor is White Lines niet alléén maar een moordmysterie, maar zoveel meer. Heerlijke soap-verhaallijnen, iconische bad guys, extreem geweld en hilarische wtf-momentjes volgen elkaar in rap tempo op.

8. ¿Quién mató a Sara?

Het Spaanstalige ¿Quién mató a Sara? - ook wel bekend als Who Killed Sara? - is een nagelbijtend spannende mystery misdaadthriller die Netflix in de eerste helft van 2021 op zijn kop zette. En terecht. We volgen Álex Guzmán die na 18 jaar in de bak vervroegd vrijkomt. Hij zat al die jaren vast voor de moord op zijn zus Sara, maar we weten zeker dat hij dat absoluut niet gedaan heeft. Eenmaal vrij zint 'ie op keiharde wraak - en hij wil meer exposen dan alleen de échte moordenaar van zijn zus.

7. La Reina del Sur/Queen of the South

La Reina del Sur vertelt het snoeiharde verhaal van drugsbarones in spe Teresa Mendoza (Kate del Castillo), die de criminele ladder beklimt. Liefde, vriendschap, verraad, dood, drugs én seks; het zit er allemaal in en dat resulteert in een zeer verleidelijke en opzwepende cocktail die je het liefst meteen daar binnen giet. De Amerikaanse remake Queen of the South jast alle gebeurtenissen er iets minder snel doorheen en dat heeft ook zo zijn charme. En de Remake-Teresa – in de vorm van Alice Braga (I Am Legend) – is minstens zo badass gespeeld. Dubbel de moeite waard dus!

6. Las Chicas Del Cable

Wij hebben een speciaal plekje in ons hart voor Lidia, Ángeles, Carlota en Marga, aka de Cable Girls. Deze powervrouwen, telefonistes bij een telecombedrijf, namen ons vijf seizoenen mee in de keiharde, door mannen gedomineerde wereld van Madrid anno begin twintigste eeuw. En dat was confronterend, emotioneel, ontroerend en zóveel meer. Het meeslepende Las Chicas Del Cable was de eerste door Netflix geproduceerde Spaanse Original en wat ons betreft ook nog steeds één van de beste.

5. La Casa de las Flores

Je bent niet voorbereid op de hoeveelheid drama die La Casa de las Flores – een heerlijk duistere Mexicaanse dramedy – op je loslaat. En dat bedoelen we in de meest positieve zin van het woord. De serie draait om de welgestelde familie De La Mora, die een prestigieuze bloemenzaak (en een soort nachtclub) runt. De show is snel, snappy, hilarisch en af en toe ontroerend. Je kunt het zien als een satire op de typische Spaanse telenovela. Daarnaast is er werkelijk waar voor iedereen wel een personage waar je je mee kunt identificeren en dat is toch best speciaal.

4. Élite

Gooi Gossip Girl en Riverdale in de blender, giet er een Spaanse setting overheen en je krijgt… Élite! Deze murder mystery slash young adult-serie, die zich afspeelt op een chique school voor de rijken, maakt indruk met haar cast en herkenbare verhaallijnen. De show tackelt homofobie, seksualiteit, angsten, onzekerheden en klasse-verschillen op een integere manier en dat vertaalt zich in een oprechte serie die al snel boven de vergelijkbare shows binnen het YA-genre uitstijgt. De jonge acteurs zijn stuk voor stuk geknipt voor hun rollen. Ook het gebruik van flashbacks en flashforwards in Élite is een hoogtepunt.

3. Narcos

DEA-agenten Javier Peña (Pedro Pascal) en Steve Murphy (Boyd Holbrook) nemen het in Narcos op tegen Pablo Escobar (Wagner Moura), het Medellínkartel en – in het laatste seizoen – het Calikartel. Het is een (deels waargebeurde) show met enorm veel bombarie, prachtige omgevingsshots, meeslepende misdaadverhalen en een lekker hoog tempo. Narcos verheerlijkt Escobar niet, helemaal niet zelfs, maar showt ook andere kanten van deze drugsbaron waardoor je nog meer kan meeleven met Wagner Moura’s fantastische performance.

2. Vis a Vis

Een vrouwenbajes op Netflix? Dan denk je al snel aan Orange is the New Black. En hoewel Vis a Vis deels uit hetzelfde vaatje tapt, is de serie over gevangenen Zulema en Macarena (die ook nog hun eigen vervolgseizoen kregen) en de meedogenloze machtsstrijd binnen de Cruz del Sur-bak op haar eigen benen gaan staan! Vis a Vis is rauwer en harder dan OITNB. Minder comedy en meer drama. Heel. Veel. Drama. En dat beperkt zich niet eens alleen tot binnen de gevangenismuren. Het is, kortom, genieten geblazen met deze hoogstaande, plottwist-verslaafde topshow.

1. La Casa de Papel

Had je anders verwacht? Nee, natuurlijk niet! Meesterbrein El Professor en zijn team getalenteerde criminelen zorgen in La Casa de Papel al vier seizoenen voor loeispannende scènes die hun weerga niet kennen. De bankovervallers zijn stuk voor stuk interessante personages met allemaal een bizar en vaak tragisch levensverhaal. Het tempo is fucking hoog. De show is sexy, spectaculair. Meeslepend ook. We kunnen absoluut niet om La Casa de Papel heen: dit is simpelweg en zonder twijfel de beste Spaanse serie op Netflix. Punt.

Lees verder