• The Witcher

The Witcher: Nightmare of the Wolf - Alles dat je moet weten

Door Alie Sierkstra
the witcher nightmare of the wolf vesemir

Netflix breidt de The Witcher-franchise uit met een animefilm. The Witcher: Nightmare of the Wolf is over een paar weken te zien op Netflix. Hoogste tijd om alles dat we weten over Nightmare of the Wolf voor je op een rijtje te zetten.

The Witcher: Nightmare of the Wolf releasedate

Na het enorm succesvolle eerste seizoen van The Witcher-serie besloot Netflix de franchise uit te breiden. Zo mag je je opmaken voor een prequel-miniserie, The Witcher: Blood Origin, én de animefilm The Witcher: Nightmare of the Wolf. Over die laatste gaan we het in dit overzicht uitgebreid met je hebben!

Nightmare of the Wolf werd in januari 2020 aangekondigd. Eigenlijk dus al vlak na het verschijnen van het eerste seizoen van de hoofdserie. Toch moesten we nog best lang wachten op een releasedatum… Die volgde namelijk pas tijdens WitcherCon, een nieuw evenement gewijd aan The Witcher. Daar maakte Netflix bekend dat Nightmare of the Wolf vanaf 23 augustus te zien zal zijn op de streamingdienst.

Informatie over de film

The Witcher heeft zijn oorsprong in de gelijknamige serie romans en korte verhalen van de Poolse auteur Andrej Sapkowski. Echte fans hebben die ongetwijfeld al verslonden, maar de meeste mensen zullen de franchise vooral kennen van de gameserie. De derde (en waarschijnlijk laatste) game kwam uit in 2015. Daarna was het eigenlijk slechts een kwestie van tijd totdat een zender of een streamingdienst ermee aan de haal zou gaan. Na een Poolse serie en film, was het Netflix die in 2019 een Engelstalige reeks uitbracht. En daar stopt het dus niet bij! The Witcher-franchise wordt op verschillende manieren uitgebreid, te beginnen met Nightmare of the Wolf.

The Witcher: Nightmare of the Wolf vormt een prequel op de Netflix-serie. De film draait daarom ook niet om Geralt, maar om zijn mentor Vesemir. Hoe de film verbonden wordt aan het tweede seizoen van de serie is nog niet helemaal duidelijk… Wel weten we dat Vesemir ook daarin zijn opwachting zal maken. In het tweede seizoen komen Geralt en Ciri namelijk aan bij Kaer Morhen, de burcht waar Vesemir tegen die tijd min of meer permanent verblijft. Hoogstwaarschijnlijk doet Nightmare of the Wolf dus dienst als een soort introductie van zijn personage.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Plot van The Witcher: Nightmare of the Wolf

In de boeken en games leren we Vesemir kennen als een soort vaderfiguur van hoofdrolspeler Geralt. Zijn verleden wordt echter nooit écht uit de doeken gedaan. The Witcher: Nightmare of the Wolf belooft ons eindelijk een inkijkje in zijn leven.

Nightmare of the Wolf speelt zich af voordat Geralt zelfs maar geboren is! We volgen de avonturen van een nog jonge Vesemir. Het probleem is alleen dat de wereld niet zoveel op heeft met Witchers. De meeste mensen haten en vrezen ze… in ieder geval totdat er een monster verslagen moet worden! En zoals je in de trailer hierboven al kon zien: aan monsters geen gebrek. Het verhaal lijkt zich uiteindelijk op één monster in het bijzonder te richten: een weerwolf.

Nightmare of the Wolf belooft vol te zitten met spectaculaire actiescènes. Toch is het in de kern een menselijk verhaal vol emotie. En zoals gezegd zien we Vesemir ook terug in seizoen twee van The Witcher, maar dan veel ouder en grijzer!

Castleden van de film

Theo James (Divergent, Castlevania) is gestrikt voor de stem van Vesemir. We zagen hem ook al kort voorbij komen in een flashback in het eerste seizoen van The Witcher. Graham McTavish – een andere Castlevania-voice-actor – geeft zijn stem aan de leider van de Witchers, Deglan. Daarnaast verzorgt Lara Pulver (Sherlock) de stem van Tetra, een krachtige tovenares en afstammeling van de eerste magiërs. Ten slotte dan nog Mary McDonnell (Battlestar Galactica) als Lady Zerbst, een edelvrouw die zitting heeft in de adviesraad van de koning.

We kijken ook nog even naar de crew achter de schermen. Nightmare of the Wolf wordt geanimeerd door de Koreaanse studio Mir, die ook verantwoordelijk waren voor Avatar: The Last Airbender-opvolger The Legend of Korra. Als de animatie net zo goed wordt als die van Korra dan staat ons nog heel wat te wachten! Ook betrokken is Lauren Schmidt Hissrich. Zij doet dienst als showrunner, net als bij The Witcher. Ten slotte dan nog de schrijver: Beau DeMayo, die eveneens betrokken was bij de hoofdserie.

The Witcher: Nightmare of the Wolf ontvangst en reacties van fans

Nightmare of the Wolf vertelt een nieuw, origineel verhaal dat niet te vinden is in de boeken. En dat is een primeur in de franchise! Uiteraard maakt het vooruitzicht op nieuw materiaal de fans enorm nieuwsgierig. Toch lijkt niet iedereen even enthousiast... Dat heeft vooral te maken met de keuze voor anime.

Schrijver DeMayo omschrijft de wereld van The Witcher (via Comicbook.com) als een blank canvas, waar je dus allerlei kanten mee op kunt. En in dit geval past animatie simpelweg beter bij het verhaal dat hij wil vertellen: “Er zijn verhalen die er in geanimeerde vorm geweldig en stoer uitzien, maar er in live-action juist heel gek uitzien. (…) Het is een verhaal dat we op geen enkele manier in live-action hadden kunnen vertellen.” Als voorbeeld noemt DeMayo (via Comicbook.com) Dragon Ball Z. “Dragon Ball Z-achtige actiescène zien er mal uit in live-action, maar juist stoer in animatie.” Tel daarbij op dat DeMayo eerder op de animatie-afdeling van Disney werkte en je merkt dat die keuze voor animatie dus helemaal niet zo gek is!

The Witcher: Nightmare of the Wolf geruchten en speculatie

Zoals gezegd is het nog niet helemaal bekend hoe Nightmare of the Wolf en The Witcher seizoen twee precies aan elkaar verbonden zijn. Dient de animefilm echt alleen maar als introductie van Vesemir of is er een diepere link? Sommige fans speculeren al dat Nightmare of the Wolf eindigt met een behoorlijke tijdsprong. Op die manier zou men namelijk ook nog kunnen laten zien hoe Vesemir en Geralt elkaar ontmoeten…

The Witcher: Nightmare of the Wolf - Alles dat je moet weten

Nightmare of the Wolf verschijnt op 23 augustus op Netflix. Kijk je meer uit naar seizoen twee van The Witcher? Ook daar vertellen we je graag meer over! O, en check na het lezen ook vooral nog even deze duistere trailer...

Benieuwd wat je de komende tijd nog meer op Netflix mag verwachten? Dit zijn de nieuwe releases voor de komende maand.