William Shatner

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
William Shatner

9 bizarre feiten over William Shatner

|
|

Laatste update:

Hier heb je een bizar feit: William Shatner, de acteur die iedereen kent als de originele captain Kirk van de Enterprise uit Star Trek, is onlangs echt in de ruimte geweest. De documentaire Shatner in Space op Amazon Prime Video laat zien hoe dat ging. Maar deze man van bijna 91 heeft nog veel meer mafs gedaan en meegemaakt in zijn leven.

Shatner in Space staat vanaf vrijdag 25 februari op Amazon Prime Video.

1. Shatner heeft het geprobeerd als stand up comedian

In de seventies was Shatner een superster dankzij de originele Star Trek-serie, maar de wereld was nog niet klaar voor zijn unieke gevoel voor humor. Hij ging het podium op in zijn Starfleet-uniform en tapte de ene na de andere flauwe mop, van het niveau dat Kirk zou bereiken in de serie. Want Kirk vindt zichzelf erg grappig. Dit was allemaal iets te meta voor het publiek, dat Shatner in doodse stilte aankeek.

9 bizarre feiten over William Shatner

2. Shatner houdt van pranks op de set

Ook op de set van zijn series hing Shatner graag de lolbroek uit. Hij was ooit te zien in een beroemde afllevering van The Twilight Zone, waarin hij als passagier in een vliegtuig een vreemd wezentje meent te zien op de vleugel. Tijdens de opnames smokkelde hij een levensgrote pop de vleugel op en gooide die omlaag, zodat de arme regisseur dacht dat zijn hoofdrolspeler te pletter gevallen was. Op de set van Star Trek vond hij het leuk om regelmatig de fiets te stelen van Leonard Nimoy, zodat Spock hem niet meer voor was bij het lunchbuffet.

9 bizarre feiten over William Shatner

3. Shatner heeft zijn beroemdste quote nooit uitgesproken

“Beam me up, Scottie”, is de beroemdste quote van Kirk uit Star Trek. Daar moeten we wel even bijzeggen dat Shatner die woorden nooit heeft uitgesproken in de serie. Niet in die exacte samenstelling, tenminste. “Scotty, beam us up”, kwam nog het meest in de buurt.

4. Shatner is een kei in ‘spoken word’

Shatner is vaak op het podium te bewonderen geweest en hield dan vaak voordrachten in spoken word, een poëziestroming waarbij met veel drama een tekst wordt gedeclameerd. Zijn uitvoering van Rocket Man van Elton John is legendarisch, maar hij deed tijdens de MTV Movie Awards ook ooit een opvoering van I Wanna Sex You Up van nineties-eendagsvlieg Color Me Badd.

5. Shatner wilde robotseks in de eerste Star Trek-film

Voor de eerste Star Trek-bioscoopfilm uit 1979 had Shatner een prachtig idee. Het leek hem mooi als hij een vrouwelijke robot als tegenspeler zou krijgen, die geen emoties kon ervaren. Daar zou na een passievol potje seks met Kirk verandering in komen. Gek genoeg zag verder niemand iets in dit idee.

6. Shatner stond model voor het masker van Michael Myers in Halloween

Toen horrorklassieker Halloween werd gemaakt in 1978, had bedenker John Carpenter een masker nodig voor zijn filmkiller Michael Myers. Het mocht allemaal niks kosten en een masker maken is duur, dus gebruikte hij een Kirk-masker, maar dan binnenstebuiten gekeerd. Dat model is altijd gebleven.

9 bizarre feiten over William Shatner

7. Shatner is intiem bepoteld door een gorilla

Een ontmoeting met een andere beroemdheid in 1988 liep nogal genant af voor Shatner. Om aandacht te vragen voor de bedreiging van het voortbestaan van wilde gorilla’s maakte hij kennis met Koko, de gorilla die beroemd werd door het leren van gebarentaal. Toen Koko Shatner begroette, pakte het beest hem zonder blikken of blozen bij de balzak.

8. Shatner heeft een kerstalbum gemaakt

In 2018 verblijdde Shatner de wereld met de kerstplaat Shatner Claus. Diverse artiesten hadden daarop gastoptredens, onder wie Henry Rollins.

9. Shatner’s nierstenen zijn veel geld waard

Mooi dat Shatner met zoiets irritants als een niersteen toch nog iets goed heeft weten te doen. In 2006 plaste hij er eentje uit en verkocht het kleinood aan een online casino voor 25 duizend dollar. Dat geld schonk hij aan een goed doel. Gek genoeg was dat niet de nierstichting.

9 bizarre feiten over William Shatner

Bekijk hier onze ranking van alle Star Trek-films.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder