7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

3 van de series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

Star Wars-fans hebben het beter dan ooit: de tijd dat je vijftien jaar moest wachten op de volgende film, is voorbij. Toch kan het fijn zijn om terug te kunnen vallen op een passende serie, tussen de films en The Mandalorian door. Deze zeven kan je meteen inspringen!

7. Lost in Space

Het emotionele hart van Star Wars zijn de familiebanden van de voornaamste personages. De meeste sciencefictionseries vertalen dat naar de bemanning van bijvoorbeeld een ruimteschip, maar in Lost in Space is het een gezinnetje dat blootgesteld wordt aan de oneindige gevaren van het heelal. Ook hier spelen robots met persoonlijkheid een belangrijke rol. Het derde seizoen wordt dit jaar nog verwacht, maar dat wordt wel het laatste.

7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

Lost in Space is te zien op Netflix.

6. Watchmen

Alle series en films waar de naam Star Wars in zit, komen voort uit het heilige origineel uit 1977. Ze borduren ieder op hun eigen manier voort op wat er in die film gebeurde, net als Watchmen dat doet op het klassieke stripboek met dezelfde naam. Deze serie van HBO laat twee oud geworden leden zien van het superheldenteam de Watchmen, die kijken hoe een nieuwe generatie hun werk overneemt. De parallellen met en kritieken op de maatschappij van nu zijn een stuk aanweziger dan bij Star Wars, maar die dynamiek tussen de generaties is een duidelijke overeenkomst.

7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

Watchmen is te zien bij Ziggo.

5. Westworld

Vooral fans van The Mandalorian zullen veel herkennen in Westworld, want beide series hebben inspiratie gehaald uit het westerngenre. In Westworld is dat één op één te zien, want dat gaat over pretparken waarin gasten ongestoord hun gang kunnen gaan in perfect nagebouwde versies van het Wilde Westen en de tijd van de samoerai. Ze worden bevolkt door niet van echte mensen te onderscheiden robots. De hoeveelheid dubbele bodems is voor verstokte Star Wars-kijkers waarschijnlijk even wennen, maar die houden de aandacht er wel bij. Het vierde seizoen is onderweg.

7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

Westworld is te zien bij Ziggo Movies & Series XL.

Win het weekend van je dromen!

4. Star Trek: Discovery

Omdat beide scifi-fenomenen toevallig het woord ‘star’ in de titel hebben, zijn liefhebbers van buitenaards avontuur ooit ingedeeld in twee kampen: Star Wars en Star Trek. Onzin natuurlijk, want het is prima mogelijk om beide ruimtewerelden te waarderen. Wie de overstap wil maken van Wars naar Trek doet er goed aan om te kijken naar de modernste Star Trek-serie: Discovery. Daarin krijgt een onverschrokken officier van de ruimtemacht te maken met verraad, agressieve schurken en haar ingewikkelde familiegeschiedenis. Overeenkomsten zat met Star Wars, lijkt ons zo. Liefhebbers zullen blij zijn om te horen dat het nieuwe seizoen onderweg is.

7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

Star Trek: Discovery is te zien op Netflix.

3. The Witcher

De scheidslijn tussen scifi en fantasy is soms maar dun. The Witcher vertelt een verhaal dat met een beetje verbeeldingskracht ook best in een futuristische setting had gepast. Sterker nog: de eenzame monsterjager Geralt of Rivia heeft veel weg van een figuur als Mando uit The Mandalorian. Alleen een vergelijkbaar schattig wezentje zoals Baby Yoda ontbreekt nog. Fans werden laatst monsterlijk wild van de eerste teaser voor het tweede seizoen.

7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

The Witcher is te zien op Netflix.

2. The Expanse

In de verhalen van Star Wars kijkt niemand op van de fantastische technische hoogstandjes en het feit dat iedereen van planeet naar planeet kan reizen alsof ze met de bus gaan. Het plot van The Expanse zou als een voorloper kunnen dienen: daarin draait alles om de problemen die je krijgt als een soort zoals de mens de ruimte gaat koloniseren. Ook hier is een megalomane organisatie de baas en zijn er genoeg randfiguren die daar maar al te graag tegen rebelleren.

7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

The Expanse is te zien bij Amazon Prime Video.

1. Firefly

We hebben de western-invloeden op Star Wars al aangeroerd en die zijn heel sterk. De originele film heeft zijn verhaal bijna exact gekopieerd van de stokoude Japanse samoeraifilm The Hidden Fortress en die drama’s zijn feitelijk Japanse westerns. Ook Firefly heeft voor zijn eerste en enige seizoen driftig geleend uit dat genre, maar dan met een wat luchtigere aanpak. Hierin reist een zooitje ongeregeld in hun krakkemikkige ruimteschip het universum door en lost problemen op. Tenminste, als ze er niet nog veel meer bij veroorzaken. Een kleurrijk ruimte-avontuur met net zoveel persoonlijkheid als de meest geliefde Star Wars-figuren.

7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben

Firefly is te zien bij Disney+.

Meer onmisbare tips voor topseries vind je onder meer in onze overzichten van de beste series op Netflix en de beste series op Amazon Prime Video.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.