Zombies uit The Walking Dead

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Zombies uit The Walking Dead

7 redenen waarom zombies nog altijd populair zijn

|
|

Laatste update:

Deze week ging het laatste seizoen van The Walking Dead van start. Wij graven de geschiedenis van de zombiefilms op om te ontdekken waarom deze krasse kadavers bijna 90 jaar na hun bioscoopdebuut nog steeds razend populair zijn.

1. Ken je klassiekers

White Zombie uit 1932 te boek staat als de eerste zombiefilm. Maar het genre kwam pas echt op stoom dankzij Night of the Living Dead uit 1968. Deze grimmige horrorklassieker van George Romero bepaalde de regels voor alle zombiefilms en -series die zouden volgen. Zo hadden de levende lijken voor het eerst een voorkeur voor kakelvers mensenvlees.

7 redenen waarom zombies nog altijd populair zijn

Night of the Living Dead verdiende zijn bescheiden budget niet minder dan 263 keer terug. Geen wonder dat de zombies sindsdien een graag geziene gast zijn in Hollywood.

2. Goor, goorder, goorst

Laten we eerlijk zijn, niemand kijkt een zombiefilm vanwege de sprankelende dialogen of de inspirerende levenslessen. De liefhebbers schakelen in voor de weelderige bloedfonteinen, rondvliegende ingewanden en headshots die Rambo doen verbleken tot Stop! Or My Mom Will Shoot.

7 redenen waarom zombies nog altijd populair zijn

George Romero zette hiermee opnieuw de toon in Dawn of the Dead uit 1978. In deze snoeiharde splatterfilm houdt een groepje overlevenden zich schuil in een winkelcentrum dat overspoeld is door zombies. In 2004 verscheen een alleraardigste remake van regisseur Zack Snyder (Army of the Dead), geschreven door James Gunn (The Suicide Squad).

3. Lachen om niet te huiveren

Het duurde gelukkig niet lang voordat filmmakers het komisch potentieel van deze klungelige kadavers inzagen. In de jaren 80 werd de lijn tussen horror en humor steeds dunner dankzij films als Return of the Living Dead en Re-Animator.

7 redenen waarom zombies nog altijd populair zijn

Regisseur Peter Jackson (die later zou tekenen voor The Lord of the Rings-trilogie) deed er in 1992 nog een schepje bovenop met Braindead, een even gore als grappige kruising tussen Monty Python en Dawn of the Dead. Maar de ultieme zomcom is natuurlijk Shaun of the Dead, waarin twee typisch Britse lads (Simon Pegg en Nick Frost) heelhuids hun stamkroeg proberen de bereiken tijdens de zombie-apocalyps.

4. Monsters zonder grenzen

In ieder land waar films worden gemaakt, herrijzen deze monsters uit hun graven. Zo kwamen we al zombies tegen op het Chinese platteland (Kung Fu Zombie), in een appartementencomplex in Barcelona ([REC]) en zelfs in een spitstrein in Seoul (Train to Busan).

7 redenen waarom zombies nog altijd populair zijn

En dan hebben we de Italiaanse zombiepulp die de videotheken overspoelden in de 80s nog niet eens genoemd… Ook de Benelux blijkt niet immuun voor het gevreesde virus: in Nederland en België verschenen de laatste jaren onder meer New Kids Nitro, Yummy en Zombibi!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Zombies op het kleine scherm

Natuurlijk was het onvermijdelijk dat de zombies ook zouden toeslaan op het kleine scherm. Een van de eerste (en nog altijd een van de beste) zombieseries is Dead Set, geschreven door Black Mirror-bedenker Charlie Brooker. Hierin is Engeland ten onder gegaan aan de zombie-apocalyps. Helaas heeft dat nieuws de realitysterren in het Big Brother-huis nog niet bereikt.

7 redenen waarom zombies nog altijd populair zijn

Na het succes van The Walking Dead was het hek pas echt van de dam, met titels als IZombie, Z Nation en de Netflix-serie Black Summer. Ook Game of Thrones mag niet onvermeld gebleven: de bloederige confrontatie in Winterfell tussen de White Walkers en de laatste overlevenden kan zich meten met de beste zombiefilms!

6. Ontsnappen is onmogelijk

Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat je nog nooit een film of serie hebt gezien, kun je niet om zombies heen. Natuurlijk vormden de levende doden al de inspiratie voor talloze romans, van de Stephen King-klassieker Pet Sematary tot de bestseller World War Z.

7 redenen waarom zombies nog altijd populair zijn

Daarnaast doken de zombies op in games met onheilspellende titels als Resident Evil, The Last of Us en Zombies Ate My Neighbours. En dan is er natuurlijk nog The Walking Dead. Deze Amerikaanse stripreeks van Robert Kirkman stond aan de basis van de gelijknamige hitserie die horrorliefhebbers al ruim tien jaar aan de buis gekluisterd houdt.

7. Zombies en sterren

Zombies behoren al meer dan een halve eeuw tot de populairste monsters uit het horrorgenre. Filmsterren staan dan ook in de rij om te mogen schitteren naast deze kannibalistische knakkers. Acteerkanonnen die oog in oog stonden met deze bloeddorstige creaturen zijn onder meer Brad Pitt (World War Z), Tilda Swinton (The Dead Don’t Die) en Josh Brolin (Planet Terror).

7 redenen waarom zombies nog altijd populair zijn

Met afstand het coolste optreden van een Hollywood-ster in een zombiefilm is Bill Murray in Zombieland, waarin de gortdroge komiek er zo zijn eigen methodes op nahoudt om de ondode meute te trotseren. Overigens zonder succes… de zombies overleven ons namelijk allemaal!

Nog niet begonnen aan The Walking Dead: Seizoen 11? Hier lees je alles wat je moet weten over dit laatste hoofdstuk. Check ook onze ranglijst van de beste zombiefilms aller tijden.

Lees verder