6 hoogte- en dieptepunten van Winona Ryder

Winona Ryder

Die maand tussen de twee gedeeltes van het vierde seizoen van Stranger Things leek een stuk langer, maar we kunnen nu eindelijk door met kijken! Ook het personage van Winona Ryder staat weer veel te wachten. Zelf heeft de 50-jarige actrice ook een hoop hoogte- en dieptepunten meegemaakt.

Dieptepunt: Het gaat uit met Johnny Depp

Vier jaar lang hadden Winona en Johnny een relatie, begin jaren negentig: ze zouden zelfs gaan trouwen. Het kwam er niet van en in een recent interview vertelde ze wat het einde van die relatie met haar deed. Ze noemt het ‘mijn Girl, Interrupted moment’, waarmee ze verwijst naar een film waarin ze een vrouw speelt die opgenomen wordt in een psychiatrische inrichting. Haar eerste echte liefdesverdriet, zoals ze het zelf omschreef, zorgde ervoor dat ze slecht voor zichzelf ging zorgen.

Winona Ryder en Johnny Depp
© 20th century fox

Winona en Johnny in Edward Scissorhands.

Hoogtepunt: Haar Tim Burton-tijd

Toen ze nog maar een tiener was, castte de legendarische regisseur Tim Burton – in die tijd ook een beginner – haar voor de spookachtige comedy Beetlejuice. Dat werd één van de films waarmee ze naam maakte en toen de twee niet lang daarna Edward Scissorhands maakten, was het helemaal duidelijk: deze twee brengen het beste in elkaar naar boven. Helaas duurde het 22 jaar totdat ze met Frankenweenie weer samenwerkten, maar die vliegende start van haar carrière leidde tot heel veel mooie films met andere regisseurs.

Beetlejuice
© Brunopress

Winona als Lydia Deetz in Beetlejuice.

Dieptepunt: Gearresteerd voor winkeldiefstal

De club van beroemdheden met een onvergetelijke uitglijder werd aangevuld met Winona toen ze in 2001 betrapt werd op winkeldiefstal. Ze had onder meer een trui, wat make up en een paar sokken vergeten af te rekenen. Ze kwam er vanaf met een voorwaardelijke gevangenisstraf, een boete en maatschappelijke dienst. Ze was niet door haar geld heen: dit was een symptoom van de depressies en angststoornissen waar ze al haar hele leven aan lijdt.

Hoogtepunt: Haar inzet voor een ontvoerd kind

In 1993 werd er een twaalfjarig meisje ontvoerd uit het stadje Petaluma, waar Ryder ooit opgroeide. In de hoop dat deze Polly Klaas op tijd gevonden zou worden, loofde ze een beloning uit van 200 duizend dollar voor de tip die zou leiden tot de vondst van het meisje. Helaas hielp het niet om deze zaak tot een goed einde te brengen: ze werd later vermoord gevonden. Winona droeg daarna haar rol in Little Women, een verfilming van één van de favoriete boeken van Klaas, op aan haar.

Polly Klaas
© archief

Het ontvoerde meisje Polly Klaas.

Dieptepunt: Mr. Deeds

Na haar diefstal-debakel verdween Ryder even uit beeld in Hollywood. Zo brak er een tijd aan waarin ze hele crappy films maakte. De ergste van het stel is wel Mr. Deeds, een comedy met Adam Sandler waarin ze een roddeljournaliste speelt die onder valse voorwendselen iets met Sandlers personage begint. De chemie tussen de twee kun je het beste beschrijven als een poging om een brok graniet op te lossen in drinkyoghurt.

Hoogtepunt: Stranger Things

De makers van Stranger Things houden van de eighties en dus van Winona. Ze castten haar voor het eerst sinds tijden weer eens in een rol waar ze haar ei in kwijt kon, als de moeder van een op bizarre wijze verdwenen jongen. Omdat de serie een knallende hit werd, belandde Ryder automatisch ook weer in een goed boekje bij de casting agents van Hollywood, want zo gaan die dingen nou eenmaal. Fijn dat ze weer terug is, deze kleurrijke kleine mevrouw.

Stranger Things
© brunopress

Winona is terug als Joyce Byers!