Recensie The Sandman – De stripverfilming maakt de hoge verwachtingen waar
Het zat er al jaren aan te komen en nu Neil Gaimans populaire comic The Sandman eindelijk is verfilmd, zijn de verwachtingen natuurlijk hoog – en gelukkig blijkt dat terecht te zijn.
Het lukt een stel domme mensen om de onsterfelijke Dream gevangen te nemen. Dom, want ze wilden eigenlijk zijn zus Death hebben. En ze snappen blijkbaar niet dat hun onvrijwillige gast niet blij zal zijn als hij ooit vrijkomt – wat uiteraard gebeurt. Oh, en ze hebben in de tussentijd ook nog zijn spullen gejat...
Bekende namen voor de geeks
Het door Neil Gaiman geschrevenThe Sandman is al jaren een van ’s werelds populairste fantasycomics, waar daarom al net zo lang plannen voor zijn om het te verfilmen. De verwachtingen zijn dus hoog nu het eindelijk zo ver is. Gelukkig werd Gaiman bij de Netflix-serie betrokken en zitten er nog meer bekende namen in de cast en de crew, wat vooral genieten is voor de geeks.
Mopperend pompoenhoofd
Zo verzorgde Dave McKean, die prachtige covers van The Sandman tekende, de minstens zo mooie afsluiters van elke aflevering. En de mopperende klusjesman Mervyn Pumpkinhead (die naam kun je letterlijk nemen) heeft de stem van Mark Hamill. Er zijn ook bekende namen, zoals Charles Dance uit Game of Thrones en de legendarische komiek Stephen Fry, die genoegen nemen met kleine rollen en we snappen waarom.
Vrouwelijke John Constantine
De Lucifer die in The Sandman wordt neergezet door Gwendoline Christie (Game of Thrones) ligt dichter bij het origineel dan de titelheld uit de Netflix-serie die op hetzelfde personage is gebaseerd. En demonenjager Joanna Constantine (Jenna Coleman, Doctor Who) is natuurlijk de vrouwelijke versie van John, die zijn eigen stripreeks en verfilmingen kreeg.
De raaf is een komische wanklank
Het ziet er allemaal fantastisch uit en de acteurs hebben er duidelijk zin in. De enige wanklank in de casting is Patton Oswalt (de rat Remy in Ratatouille) als de stem van Dreams bijdehante raaf Matthew. Die is in The Sandman duidelijk bedoeld als jolige komische noot maar past niet bij de rest van het verhaal, waarin de humor eerder Brits droog of zwartgallig is.
Lekker lang in dromenland
Tom Sturridge is goed op dreef in de titelrol en weet in The Sandman geloofwaardig te maken dat hij meer allegorie dan mens is. Gezien de moeite en tijd die het Dream kost zijn spullen terug te krijgen, is het maar goed dat zijn verhaal in tien afleveringen wordt verteld, in plaats van de oorspronkelijke geplande film. Zo kunnen we ook lekker lang in dromenland blijven.
Conclusie
We hebben lang op de verfilming van Neil Gaimans populaire comic The Sandman moeten wachten en dat heeft geloond. Ze pakken lekker uit en blijven trouw aan het origineel, waarbij het helpt dat de acteurs goed op dreef zijn – behalve dan die krassende raaf...
The Sandman is te zien op Netflix
Er is deze maand nog veel meer Nieuw op Netflix en er zijn natuurlijk ook zat andere comic-verfilmingen.
Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.
Wat anderen nu lezen
Recensie Anoniem – ‘De Nederlandse Batman overtuigt door sterk drama te combineren met cynische humor’
Recensie Transfusion – 'Een sombere thriller waarin Avatar-ster Sam Worthington vaak genoeg raak schiet'
'B&B Zoekt Lief bewijst dat de Belgen nog slechter in daten zijn dan wij'
'Zonder karakter geen sprookje: alle maskers af in Kamp van Koningsbrugge'
Recensie The Kardashians S3E1 – 'Zonder Khloé was de realityserie dodelijk saai'
Recensie Renfield – ‘Nicolas Cage kent zijn plek in deze horrorcomedy over Dracula’s hulpje’
Recensie Platonic – 'De comedyserie vol drugtrips en bizarre diefstallen is soms iets té genuanceerd'
Recensie About My Father - ‘Een slaapwandelende Robert De Niro in een derderangs Meet the Parents-variant’
‘Nooit gedacht dat het nóg gênanter kon in Familie Gillis: Massa is Kassa’
Recensie The Little Mermaid - 'Halle Bailey als de kleine zeemeermin zwemt regelrecht je hart in'