Recensie The Sandman – De stripverfilming maakt de hoge verwachtingen waar

The Sandman
© Netflix

Het zat er al jaren aan te komen en nu Neil Gaimans populaire comic The Sandman eindelijk is verfilmd, zijn de verwachtingen natuurlijk hoog – en gelukkig blijkt dat terecht te zijn.

 

Het lukt een stel domme mensen om de onsterfelijke Dream gevangen te nemen. Dom, want ze wilden eigenlijk zijn zus Death hebben. En ze snappen blijkbaar niet dat hun onvrijwillige gast niet blij zal zijn als hij ooit vrijkomt – wat uiteraard gebeurt. Oh, en ze hebben in de tussentijd ook nog zijn spullen gejat... 

Bekende namen voor de geeks

Het door Neil Gaiman geschrevenThe Sandman is al jaren een van ’s werelds populairste fantasycomics, waar daarom al net zo lang plannen voor zijn om het te verfilmen. De verwachtingen zijn dus hoog nu het eindelijk zo ver is. Gelukkig werd Gaiman bij de Netflix-serie betrokken en zitten er nog meer bekende namen in de cast en de crew, wat vooral genieten is voor de geeks.

 

Mopperend pompoenhoofd

Zo verzorgde Dave McKean, die prachtige covers van The Sandman tekende, de minstens zo mooie afsluiters van elke aflevering. En de mopperende klusjesman Mervyn Pumpkinhead (die naam kun je letterlijk nemen) heeft de stem van Mark Hamill. Er zijn ook bekende namen, zoals Charles Dance uit Game of Thrones en de legendarische komiek Stephen Fry, die genoegen nemen met kleine rollen en we snappen waarom.

The Sandman
© Netflix

Vrouwelijke John Constantine

De Lucifer die in The Sandman wordt neergezet door Gwendoline Christie (Game of Thrones) ligt dichter bij het origineel dan de titelheld uit de Netflix-serie die op hetzelfde personage is gebaseerd. En demonenjager Joanna Constantine (Jenna Coleman, Doctor Who) is natuurlijk de vrouwelijke versie van John, die zijn eigen stripreeks en verfilmingen kreeg.

 

De raaf is een komische wanklank

Het ziet er allemaal fantastisch uit en de acteurs hebben er duidelijk zin in. De enige wanklank in de casting is Patton Oswalt (de rat Remy in Ratatouille) als de stem van Dreams bijdehante raaf Matthew. Die is in The Sandman duidelijk bedoeld als jolige komische noot maar past niet bij de rest van het verhaal, waarin de humor eerder Brits droog of zwartgallig is.

The Sandman
© Netflix

Lekker lang in dromenland

Tom Sturridge is goed op dreef in de titelrol en weet in The Sandman geloofwaardig te maken dat hij meer allegorie dan mens is. Gezien de moeite en tijd die het Dream kost zijn spullen terug te krijgen, is het maar goed dat zijn verhaal in tien afleveringen wordt verteld, in plaats van de oorspronkelijke geplande film. Zo kunnen we ook lekker lang in dromenland blijven.

 

Conclusie

We hebben lang op de verfilming van Neil Gaimans populaire comic The Sandman moeten wachten en dat heeft geloond. Ze pakken lekker uit en blijven trouw aan het origineel, waarbij het helpt dat de acteurs goed op dreef zijn – behalve dan die krassende raaf...

The Sandman is te zien op Netflix

Er is deze maand nog veel meer Nieuw op Netflix en er zijn natuurlijk ook zat andere comic-verfilmingen

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.