Recensie Renfield – ‘Nicolas Cage kent zijn plek in deze horrorcomedy over Dracula’s hulpje’

Renfield is niet de zoveelste film over de legendarisch vampier Dracula, maar eentje over diens zielige hulpje dat eindelijk van zich euh.... afbijt.

Renfield
© United Pictures International

Door alle verhalen over vampiers weten we dat die lui niet tegen zonlicht kunnen en daarom menselijke bedienden nodig hebben. Die arme sterfelijke stumperds krijgen van filmmakers alleen net zo weinig aandacht en sympathie als van hun bloeddorstige meesters. Tot nu dan, want Renfield richt zich op eentje, die het zat is om het letterlijk eeuwige slaafje van Dracula te zijn.

Praatgroep voor Dracula’s hulpje

Robert Renfield (Nicholas Hoult) werkt al decennia voor de legendarische vampier Dracula (Nicolas Cage) en komt er via een praatgroep achter dat hij in feite al die tijd wordt uitgebuit.  Maar als het al moeilijk is om weg te komen bij een menselijke ‘toxic’ relatie, hoe lastig wordt het dan om weg te komen bij een oppermachtig wezen met bovennatuurlijke krachten?

De tekst gaat verder onder de trailer

Nicolas Cage gaat precies ver genoeg

De film begint met fijne knipogen naar de legendarische Dracula-vertolking uit 1931 van acteur Bela Lugosi en laat zien dat diens opvolger Nicolas Cage er duidelijk zin in heeft. Cage kent zijn plek; hij overdrijft precies genoeg en gaat nooit helemaal maniakaal over de top. Alsof hij zelf ook wel doorheeft - en daar vrede mee heeft - dat deze productie niet Dracula heet maar Renfield.

Nicholas Hoult is de nieuwe Hugh Grant

Met zijn titelrol presenteert Nicholas Hoult zich als de opvolger van Hugh Grant, zijn tegenspeler in About a Boy, en als de nieuwe sympathiek stuntelende Engelse gentleman. Daarmee vormt hij een mooi contrast met Awkwafina, die een stoere no-nonsense Amerikaanse ‘cop’ neerzet. Oké, het zijn clichés maar de acteurs weten er goed raad mee.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Renfield
© United Pictures International

Lekker veel bloed is best grappig

De humor wordt in Renfield gemengd met lekker veel bloed en de nodige uit elkaar spattende hoofden wat eerder op de lachspieren dan op de zenuwen gaat werken. Het is een film die zelf ook wel snapt dat het nergens op slaat en de compacte tijdsduur zorgt voor een vlot verteld verhaal. Er had vast meer in gezeten, maar dit is genoeg voor anderhalf uur dikke pret.

Conclusie

In het grappige Renfield doen de acteurs allemaal waar ze goed in zijn en lijken ze zich niet te bekommeren om het feit dat dit verhaal vrij onzinnig is. Het is dan ook meer een excuus voor een aantal bloederige matpartijen waar menig vampier opgewonden van zal raken.

Renfield is nu te zien in de bioscoop

De beste vampiers in de film en wat verder in mei in de bioscoop draait.

Renfield

Renfield
Cast
Nicholas Hoult, Awkwafina, Nicolas Cage