Recensie Polder – 'Boeren én milieuactivisten verdienen een betere film dan deze miskleun'

Interessant idee voor een film: een Nederlandse boer wordt geterroriseerd door een milieuactivist maar gaandeweg ontdekken ze veel met elkaar gemeen te hebben. Helaas bewijst Polder dat je meer nodig hebt dan een origineel startpunt.

Polder

Varkensboer Ronald (Jochum ten Haaf) is net weduwnaar geworden en worstelt met het opvoeden van z’n dochtertje en de strenge milieueisen die zijn boerderij naar het faillissement leiden. En dan is de voedermachine ook nog eens stuk! Ondertussen worden gelekte beelden van z’n lijdende varkens door dierenactivist Erik (Harm Duco Schut) op het internet gezet. Een hetze ontstaat tegen Ronald en hij is de wanhoop nabij.

In het voordeel van de boer

Regisseurs Bob Wilbers en Klaas van Eijkeren doen hun best om geen partij te kiezen, maar door de slechte uitwerking valt Polder toch wat meer in het voordeel van de boer. Oké Erik geeft soep aan z’n buurvrouw en wordt gewaarschuwd door andere activisten om het niet té ver te laten gaan. Aan de andere kant ontwikkelt boer Ronald een drankprobleem en giet hij aan het eind komische hoeveelheden jenever achterover.

Niemand leert wat

Het leidt allemaal tot een grimmige conclusie waarin niemand wat lijkt te leren. Polder heeft geen hoog budget en dat zie je aan alles. Het oogt goedkoop; het geluid, de belichting en het acteerwerk zijn matig. En doordat het verhaal nuance mist denk je toch te kijken naar een propagandafilm voor een agrarische beweging.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Polder
© Pink Moon

Nederlandse boeren

Jammer, want er zit hier wel ergens een interessante film verstopt, die iets zou kunnen vertellen over de actuele problemen waar boeren mee worstelen, maar de boodschap verdrinkt in het ongenuanceerde verhaal. Niet alle Nederlandse boeren zijn namelijk arme weduwnaars, noch snelweg blokkerende miljonairs. En niet alle milieuactivisten zijn wiet rokende nietsnutten met teleurgestelde ouders. Aan Polder heeft helemaal niemand iets.

Conclusie

Polder heeft een interessant idee over een Nederlandse boer die geterroriseerd wordt door een milieuactivist. Maar de matige uitwerking en het ronduit akelige einde slaan alle nuance plat. De boeren en milieuactivisten van Nederland verdienen een betere film dan deze miskleun.

Polder draait nu in de bioscoop.