Recensie Plane - 'De nieuwe actiefilm van Gerard Butler is amusant, maar geen hoogvlieger'

Goed nieuws voor de fans van de actiefilms van Gerard Butler: Plane is er eentje zoals je die inmiddels mag verwachten van de bonkige Schot.

Door Klaas Kaptijn
Plane

Het schijnt dat de producenten van deze actiefilm er graag een andere naam aan wilden geven dan het wel heel erg simpele Plane, maar hoofdrolspeler Gerard Butler stond erop. En aangezien de deelname van Butler z’n voornaamste bestaansrecht is, werd die dus niet veranderd. Hij is passend, want dit is een film zonder een greintje poespas en dat past prima bij de nuchtere stijl van deze betrouwbare actieheld, zelfs al zal Plane niet de boeken in gaan als één van z’n betere.

Noodlanding

Butler speelt de ervaren piloot Brodie Torrance, die een halfleeg toestel van Singapore naar Tokio moet vliegen. Eén van de passagiers is de gevangene Louis Gaspare (Mike Colter) die uitgeleverd gaat worden aan Canada. Het wordt allemaal nog spannender als het toestel door de bliksem wordt getroffen, alle systemen uitvallen en Torrance een noodlanding moet maken. De kist belandt op een afgelegen eilandje dat hoort bij de Filipijnen, maar geregeerd wordt door schurkachtige separatisten. Die hebben al snel de passagiers in hun klauwen en willen losgeld. Omdat wachten op hulp te lang duurt, slaan Torrance en Gaspare de handen ineen om af te rekenen met het geboefte.

Duo op ramkoers

Het is een handige plottruc om de twee mannen aan elkaar te koppelen als er kont geschopt moet gaan worden. Ook al wordt terloops vermeld dat Torrance ooit voor de Britse luchtmacht heeft gevlogen, werkt het drama het beste als hij een enigszins gewone weduwnaar kan blijven die vooral uit deze shit wil komen om zijn dochter weer te zien. Hoewel Butler heus wel in een paar stevige vechtpartijen terecht komt, kan Colter het zwaarste en bruutste werk voor zijn rekening nemen als de mysterieuze bajesklant. Het is wel jammer dat hij niet meer te doen krijgt dan dat en zo is Gaspare uiteindelijk een nogal ondankbare rol voor de ster uit superheldenserie Luke Cage.

Plane
© The Searchers

Mens met gebreken

Aan de andere kant is Butler zo wel de enige ster die straalt. Hij gebruikt zijn charmes uitstekend om deze rol meer lading te geven dan veel van zijn mede-actiehelden hadden gekund. Zelfs in deze extreme situatie blijft zijn personage een mens met gebreken, al hebben zijn moed en slimme ideeën uiteindelijk de overhand. Veel kans om zijn humoristische kant te laten zien, krijgt hij niet, maar dat past eigenlijk prima bij de sfeer.

Alles voor de actie

Als de actie oplaait, gaat het er stevig aan toe. Er wordt op los geslagen met moersleutels en sloophamers en de vuurgevechten zijn met zwaar kaliber. Het is wel jammer dat zaken als logica als eerste worden opgeofferd wanneer het tijd is om te beuken. Zo worden er heel veel woorden vuil gemaakt aan de uitzichtloze situatie waar Torrance en zijn passagiers in beland zijn, maar er staat op een bepaald moment wel onaangekondigd een clubje commando’s paraat om hulp te bieden. Ook is het jammer dat als hij en Gaspare eenmaal de jacht op de boeven hebben geopend ze amper nog tegenslag te verwerken krijgen. Er is weerstand, maar die wordt keer op keer zonder veel consequenties overwonnen. Iets meer balans op dit gebied had Plane goed gedaan. Zodoende is het geen hoogvlieger geworden, maar wel een prima tussendoortje voor fans die hun verstand makkelijk op nul kunnen zetten.

Plane
© The Searchers

Conclusie

De actie in Plane volgt het stramien van grote stappen, snel thuis en buiten Gerard Butler is er voor de cast weinig ruimte om te stralen, maar de immer betrouwbare hoofdrolspeler doet wel iets met zijn voorkeursbehandeling. Met zijn charmes maakt hij er een amusant tussendoortje van.

Plane is te zien in de bioscoop