Recensie Heartbreak High – Een onevenwichtig zooitje met sterk drama en flauwe seksgrappen

Door Ruben Praster
Heartbreak High
© ELISE LOCKWOOD/NETFLIX

Fans van 90’s tienerserie Heartbreak High zullen met een gebroken hart kijken naar de nieuwe versie van Netflix. De remake doet namelijk iets te veel z’n best om controversieel te zijn en dat werkt heel erg snel op de zenuwen.

Binnen de eerste paar minuten van Netflix’ Heartbreak High krijg je een lesje in sekstermen. Hartsvriendinnen Amerie (Ayesha Madon) en Harper (Asher Yasbincek) gluren van een afstandje naar hun flikflooiende klasgenoten en op een muur in het trappenhuis schrijven ze wat de tieners allemaal bij elkaar hebben gedaan. Dat wordt natuurlijk ontdekt en Amerie, die de schuld op zich neemt, wordt gelijk de meest gehate scholiere van de klas.

Seksgeheimen op de muur

Het is volkomen terecht dat Amerie met de nek wordt aangekeken door haar klasgenoten, want niet alleen komen de kids in de problemen, het is ook gewoon een episch staaltje slutshamen. Dat lijkt niet helemaal door te dringen bij de makers van de Netflix Original. Amerie wordt neergezet als een tragisch persoon, waar je sympathie voor moet hebben. Iedereen pest haar en dat is niet leuk, maar als ze geen seksgeheimen op de muur had geschreven, was er niks aan de hand geweest.

Gênante voorlichtingsfilmpjes en slecht advies

De manier waarop met seks wordt omgegaan in de serie slaat ook regelmatig de plank mis. Iedereen die op de muurschildering wordt genoemd, krijgt een verplicht lesje seksuele voorlichting. Dit is een kans om de jonge kijkers op een laagdrempelige manier te vertellen over seksualiteit, maar in Heartbreak High is het voer voor grappen. De scholieren krijgen gênante voorlichtingsfilmpjes te zien en de lerares geeft voornamelijk slecht advies.

Heartbreak High
© ELISE LOCKWOOD/NETFLIX

Drama en dildo’s

Wanneer de Netflix Original niet geobsedeerd is door seks wordt er een dikke dosis drama aan het verhaal toegevoegd. Dit zorgt voor de nodige diepgang, maar staat haaks op de luchtige toon die de serie ook heeft. De rode draad door de serie is dat Harper iets heftigs heeft meegemaakt en daar wil ze niet over vertellen. Wanneer die gebeurtenis in beeld komt, maakt het een flinke indruk, maar het past niet in een lollige serie met dildo’s op de muur.

Herkenbaar?

Heartbreak High lijkt niet te kunnen kiezen wat voor serie het wil zijn. Het ene moment is het een slap aftreksel van Sex Education en dan probeert het weer Euphoria te kopiëren. Tegelijkertijd doet de Netflix Original een poging om zo inclusief mogelijk te zijn, maar ook daar slaat de serie de plank mis. De personages zijn een samenraapsel van clichés en stereotypes. Het is de vraag of iemand zich daarin kan herkennen.

Heartbreak High
© LISA TOMASETTI/NETFLIX

Conclusie

Op de momenten dat Heartbreak High een onvervalste dramaserie is, doet de Netflix remake het goed en krijgen de bordkartonnen personages de nodige diepgang. Maar wanneer het een lollige sekscomedy probeert te zijn, wordt de boodschap van de serie te veel ondermijnd en vraag je jezelf af waar je eigenlijk naar kijkt.

Heartbreak High is te zien op Netflix.

Wil je weten hoe het nu gaat met de cast van de originele serie? Wij hebben het uitgezocht. En wist je dat deze remake een Nederlands tintje heeft?