Recensie Fast X - 'Adembenemende actie, smeuïge gekkigheid en een heerlijke Jason Momoa in deze fenomenale blockbuster'

Door de coronapandemie en de inflatie kostte Fast X uiteindelijk meer dan 340(!) miljoen dollar. Maar dan heb je ook wat! Want 22 jaar na The Fast & the Furious is het tiende deel van de extreem lucratieve franchise weer een feest vol adembenemende actie en smeuïge gekkigheid geworden.

Fast X
© Peter Mountain/Universal Picture

De openingsscène frist meteen even je geheugen op. We zien hoe druglord Hernan Reyes in Fast Five uit 2011 een gruwelijke dood sterft als Dominic Toretto (Vin Diesel) één van zijn goedgevulde kluizen rooft. Fast forward naar het heden waar opeens de zwaargewonde cybercrimineel Cipher (Charlize Theron) voor Doms deur staat. Ze komt hem waarschuwen, want ze heeft de duivel in hoogst eigen persoon ontmoet. Deze duivel is Reyes’ zoon Dante (Jason Momoa), een reusachtige, oersterke en zeer intelligente verschijning die maar één ding wil: zijn vader wreken.

Fast X breekt weer alle regels

Alle verzekeringsmaatschappijen en uitvaartverzorgers kunnen dan ook weer aan de bak, want Dante wil Dom pakken waar het hem het meest pijn zal doen: zijn familie. En dus staat ook Fast X bol van de ijzingwekkende actie die alle wetten van God en de zwaartekracht tart. Qua alles overstijgende gekte neemt regisseur Louis Leterrier (The Transporter, Lupin) dit keer wat gas terug. Dus geen scheurijzers die door wolkenkrabbers knallen of een raketaangedreven Pontiac Fiero die het heelal wordt ingeschoten. Maar wel: een kanonauto, harpoenhelikopters en... een straaljagerkano!

De tekst gaat verder onder de trailer van Fast X

Jason Momoa speelt een heerlijke psychopaat

Toch is het Jason Momoa (Game of Thrones, Aquaman) die in Fast X zonder concurrentie de show steelt. Zijn Dante is echt een psychopaat om je vingers bij af te likken: hij houdt van mooie kleren, lakt zijn nagels en luistert het liefst naar De Notenkraker van Tjsaikovski. Bovendien is deze Dante zo gek als een deur. Wanneer hij Dom naar Rome weet te lokken, laat hij daar een neutronenbom van twintig kiloton los die vervolgens als een sloopkogel door het historische centrum dendert. Je leest: Momoa’s Dante is zo verrukkelijk dat je hem bijna zijn wraak gunt. Die kans is natuurlijk klein, want dé kracht die Dominic drijft is nog altijd... familie.

Blijf zitten tot na de eindcredits 

Tot slot ook nog even een bijsluiter. Laat je niet verrassen door het vrij abrupte einde van de film. Want Fast X is pas het eerste deel van de trilogie waarmee Universal deze furieuze franchise groots wil afsluiten. En o ja, blijf na dit spektakel even zitten tot na de eindcredits. Want dan word je nog getrakteerd op een verrassende slotscène die je écht niet mag missen. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Fast X Jason Momoa
© Giulia Parmigiani/Universal Pictures

Conclusie

Hoelang kan een filmreeks amusant en opwindend blijven? Nou, héél lang, bewijst de fenomenale blockbuster Fast X! De actie blijft vergezocht, maar is o zo meeslepend. En iedereen van Doms (bonus-)familie is weer van de partij, ook Helen Mirren en Jason Statham. Maar Man of the Match is zonder twijfel Jason Momoa: geef deze engerd een eigen franchise!

Fast X is te zien in de bioscoop.

Meer bioscoopfilms

Fast X

Fast X Jason Momoa
Cast
Vin Diesel, Jason Momoa, Charlize Theron, Jason Statham