Recensie Creed III – ‘Ook zonder Sylvester Stallone is deze steengoede boksfilm een knock-out’

Creed III is de eerste film in het Rocky-universum zonder Sylvester Stallone, maar ook zonder de iconische actieheld weet deze steengoede boksfilm de juiste snaar te raken.

Creed III

Adonis Creed (Michael B. Jordan) heeft zijn bokscarrière afgerond en runt nu een sportschool waar hij Felix Chavez (José Benavidez Jr.) traint voor het wereldkampioenschap zwaargewicht. In aanloop naar het titelgevecht duikt Creeds jeugdvriend Damian (Jonathan Majors) op, die jaren in de bak heeft gezeten en heel wat oud zeer met zich meesleept.

De eerste Rocky-film zonder Rocky zelf

Michael B. Jordan maakt een goed regiedebuut met Creed III en bouwt verder op de solide basis van de voorgaande twee Creed-delen en zes Rocky-films. Terwijl in Creed II nog een aantal oude bekenden uit de Rocky-reeks terugkwamen (Dolph Lundgren als Ivan Drago!), blijven die nu weg – inclusief Sylvester Stallone; dit is daarmee de eerste film zonder Rocky zelf.

De tekst gaat verder onder de trailer

De nieuwe generatie staat op eigen benen

Dat is op zich ook niet nodig, maar het is wel een beetje raar dat de beroemde bokser in Creed III niet eens wordt genoemd of op een foto voorbijkomt. In tegenstelling tot de Rocky-veteranen, gaan de Creed-acteurs wel op herhaling, want dit is een film van de nieuwe generatie en die kan heel goed op eigen benen staan. 

Lekker veel diversiteit 

Terwijl Creed III stevig bouwt op de bekende boksfilm-elementen, heeft het ook een eigen smoel. Zo wordt de nieuwe bokser Chavez, traditiegetrouw gespeeld door een echte bokser. Maar omdat José Benavidez Jr. Mexicaans is, zit er veel meer diversiteit in de film, en dat is ook wel eens leuk, net als het feit dat de doofheid van Creeds dochter geen enkele punt is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Creed III
© MGM Studios

Je weet vaak niet aan wiens kant je staat

Familie speelt weer een belangrijke rol - thuis en in de ring - en in Creed III levert dat naast pittige actie het nodige drama op. Zodra Jonathan Majors in beeld komt, wekt hij zowel sympathie als wantrouwen op. Hij maakt Damians frustratie invoelbaar, waardoor je niet altijd weet aan wiens kant je staat en je helemaal gaat meeleven als er wordt gevochten. De acteur was eerder al het grote hoogtepunt van Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Wijze lessen tussen het boksen door

Zo geeft Creed III ons wat nuttige lesjes over anderen niet te snel beoordelen, doorzettingsvermogen en dat niet alles mogelijk is – hoe graag je dat ook wil. Dat laatste wordt goed uitgebeeld door Creeds vrouw Bianca (Tessa Thompson), die er nog steeds aan moet wennen dat ze niet meer kan zingen en nu nummers voor anderen schrijft.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Creed III
© MGM Studios

Stoppen voordat de harde klappen vallen

Soms wordt in Creed III iets te makkelijk over bepaalde zaken en problemen heengestapt, maar de grote boksfinale is gelukkig energiek in beeld gebracht – ook al weet je heus wel hoe die zal aflopen. Dat eindgevecht is nog zo’n vast element dat goed is uitgewerkt, maar toch hopen we dat ze de serie op tijd stoppen; voordat er al te harde klappen vallen

Conclusie

Met de Creed-films heeft de Rocky-reeks vers nieuw bloed gekregen waar ze nog even op kunnen teren, al zal het steeds moeilijker worden met iets nieuws te komen binnen het bekende stramien. Maar deze steengoede film is in ieder geval een knock-out. 

Creed III is te zien in de bioscoop