Recensie A Small Light - 'Boeiend drama over verzetsheldin Miep Gies, maar de serie schuurt wel'

Alweer een serie over Anne Frank? Zeker, maar toch is A Small Light anders. Dit keer draait het om Miep Gies, de verzetsvrouw die het Joodse meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp onderduiken.

A small light
© Disney/Dusan Martincek

Het is altijd spannend als een typisch Nederlands verhaal de ‘Hollywood-treatment’ krijgt. Vele miljoenen dollars pompte National Geographic in deze prestigieuze productie. De makers ervan – Tony Phelan en Joan Rater – deden vervolgens zes jaar lang onderzoek, geholpen door de Anne Frank Stichting en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Waarna als opnamelocaties Amsterdam, Haarlem en Praag werden aangedaan.

Flirten met de slager

Het resultaat is een accurate, achtdelige dramaserie die de jaren 1933 tot en met 1945 beslaat. We zien hoe secretaresse Miep Gies (Bel Powley) haar baas Otto Frank (Liev Schreiber) en zijn familie helpt verstoppen in het Achterhuis. En zien haar flirten met de slager voor een kip met wat meer vlees op de botten. Via flashbacks komt de kijker ook meer over haar privéleven te weten. Hoe zij als ondervoede Oostenrijkse immigrante probeert te aarden bij haar adoptiegezin in Amsterdam. En hoe Miep in 1941 trouwt met maatschappelijk werker Jan Gies (Joe Cole).

De tekst gaat verder onder de trailer

Pijn aan de oren

Ondanks het monsterbudget wringt en schuurt de serie soms, zeker bij Nederlandse kijkers. Om logistieke en vergunningtechnische redenen kon de serie niet in zijn geheel in Amsterdam worden opgenomen. Maar de delen van Praag die voor onze hoofdstad moeten doorgaan, overtuigen niet. Ook zijn de decors soms wat kunstmatig, alsof je acht delen lang naar een toneelvoorstelling zit te kijken. En Amerikaanse en Britse acteurs die Nederlands en Duits proberen te spreken, dat blijft toch een beetje zeer doen aan de oren.

Flair en humor

Dat de serie toch boeit, is te danken aan de uitstekende casting van alle acteurs die treffende gelijkenissen tonen met de personages die ze spelen. Bel Powley – bekend van The Morning Show – kruipt met veel flair en humor in de huid van Miep Gies. In haar man Jan herkennen we acteur Joe Cole uit Peaky Blinders. Sterk is ook de ingetogen en warme rol van Liev Schreiber (Ray Donovan) als Anne Franks vader Otto. En de uiteindelijke tragische afloop van dit onderduikdrama, die blijft indrukwekkend.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

A Small Light
© Disney/Dusan Martincek

Conclusie

A Small Light mag dan wat haken, ogen en rafelrandjes hebben; uiteindelijk is de serie een historisch verantwoord, informatief en boeiend drama over één van de bekendste verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Een fraai eerbetoon kortom aan de dappere vrouw die Miep Gies was.

A Small Light is te zien op Disney+ en National Geographic. Wekelijks verschijnen twee nieuwe afleveringen.

Wil je nog meer series over de Tweede Wereldoorlog zien? Kijk dan ook Krigsseileren en Transatlantic op Netflix. 

A Small Light