Recensie Don’t Breathe 2 - Thriller met de botte bijl

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Recensie Don’t Breathe 2 - Thriller met de botte bijl

Recensie Don’t Breathe 2 - Thriller met de botte bijl

|
|

Laatste update:

In de eerste Don’t Breathe kreeg een groepje inbrekers een hardhandig lesje van een blinde man dat misdaad niet loont. Hij krijgt een belangrijkere rol in deze opvolger, die precies doet wat je mag verwachten van een snoeiharde thriller.

Het is een verschijnsel dat je vaker ziet in sequels op films waarin de schurk de ster is: hij betert zijn leven een beetje. Maar maak je geen zorgen: de dodelijke oude baas uit Don’t Breathe gaat in deel twee niet achter de geraniums zitten. Hij zwaait als het moet nog steeds met pistolen en tuingereedschap, maar er doen duistere figuren intrede in het verhaal waarnaast hij bijna een brave bejaarde lijkt.

Grijze bikkel

In Don’t Breathe uit 2016 maakten we kennis met de blinde oorlogsveteraan Norman Nordstrom, die het doelwit werd van een groep jonge inbrekers. Of eigenlijk: zij werden zijn doelwitten, want deze grijze bikkel liet zich niet zomaar bestelen. Hij bleek een nogal naar verleden te hebben en ging iets te hardhandig te werk tegen de dieven, maar helemaal onsympathiek was hij niet en dat gaf de film meer nuance en grijstinten dan normaal voor dit genre.

Klauwhamer paraat

In Don’t Breathe 2 is het allemaal wat meer zwart-wit. Nordstrom heeft een weesmeisje in huis genomen, dat hij opvoedt als zijn eigen dochter. Hij is erg streng en traint haar bijna als een commando, maar dit geeft al een heel ander beeld dan die moorddadige bruut uit deel één. Hij moet toch weer met zijn klauwhamer aan de slag als een groep enge kerels zijn huis belegert en het meisje wil grijpen. Is dit die bende orgaanrovers die steeds in het nieuws is? 

Recensie Don’t Breathe 2 - Thriller met de botte bijl

Geen censuur

Het verhaal is rechttoe rechtaan, ook al zit er hier en daar best een aardige verrassing in. Dat is zo erg niet: je gaat niet zitten voor Don’t Breathe 2 vanwege het boeiende plot. Het gaat hier om spanning en baddies die met de botte bijl onschadelijk gemaakt worden en dat is dan ook precies wat je krijgt. Altijd al willen zien hoe je van indringers afkomt met hulp van een hark, een bus butagas of een tube lijm? Don’t Breathe 2 laat het zien, in volle glorie.

Een beetje rust

Met de kills zit het dus wel goed en het verhaal plakt ze degelijk aan elkaar. Het is leuk dat Stephen Lang als Nordstrom meer te doen krijgt dan alleen mensen de keel afsnijden: hij geeft dit lastige personage wat meer persoonlijkheid, zonder dat het de actie in de weg zit. De jonge actrice die zijn dochter speelt, is een talentje en haar samenspel met Lang levert goed te verteren rustmomenten op. Die zijn best welkom tussen het botte geweld door. 

Recensie Don’t Breathe 2 - Thriller met de botte bijl

Conclusie

Don’t Breathe 2 kent z’n kracht en geeft z’n kijkers precies wat ze willen: keiharde confrontaties met veel bloed en creatief gebruik van allerlei werktuig. Er gaat wat dat betreft echt wel een schepje bovenop vergeleken met het toch ook niet zachtzinnige eerste deel. Prima kijkvoer voor liefhebbers van brute thrillers dus, maar niks waar je nog vaak aan zal terugdenken.

Recensie Don’t Breathe 2 - Thriller met de botte bijl

Don't Breathe 2 is nu te zien in de bioscoop.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder