Bob Ross Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Bob Ross Netflix

Recensie Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed - Meer viering dan veroordeling

|
|

Laatste update:

De in 1995 overleden tv-schilder Bob Ross is een van de weinige universeel geliefde wereldiconen anno 2021. Volledig ophefvrij wordt hij zelfs door nieuwe generaties omarmd. Tijd om daar verandering in te brengen, dacht Netflix!

Laten we maar gelijk met het slechte nieuws komen: Bob Ross wordt niet gecanceld door deze documentaire. En dat met die zinderende titel! Ja er worden wel schokkende onthullingen gedaan, maar voor het overgrote deel zijn die gebeurtenissen niet de schuld van de tv-schilder, die van 1983 tot 1994 duizenden schilderijen voor de camera maakte in The Joy of Painting. Sterker nog, waarschijnlijk ga je alleen maar meer houden van de zacht sprekende goeroe.

Van militair tot wereldschilder

De eerste helft van Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed, is vooral een algemene introductie in het leven en succes van de Amerikaan. Hij begon als soldaat in de luchtmacht, maar Bob Ross had al vroeg aanleg voor schilderen. Met de opkomst van tv-schilders (ja, dat was in de jaren 80 een ding) zag hij kans om zijn schilderkunsten landelijk aan te bieden. Hij begon samen te werken met zakenpartners Annette en Walt Kowalski. Dat leidde tot veel succes, maar ook problemen.

Geen rare kwast

Familie, vrienden en collega's komen uitgebreid aan het woord en schilderen een prachtig beeld van hoe Bob Ross buiten de studio was. Natuurlijk was hij een mens met zijn nukken; hij had bijvoorbeeld een gecompliceerde relatie met zijn zoon, die misschien nog wel beter schildert, én er was ook sprake van een affaire. Maar het blijft allemaal vrij wholesome (en zelfs een tikkeltje saai). Dat is wel goed nieuws voor Bob Ross-fans: hij was namelijk echt die vreedzame, aardige kerel die iedereen ' The Joy of Painting' wilde leren.

Recensie Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed - Meer viering dan veroordeling

Het Bob Ross imperium

Pas rond de vijftigste minuut van de anderhalf uur lange docu, houdt het teasen op en wordt de bak met vuil op tafel gegooid. De Kowalski's bestuurden Bob Ross' bedrijf keihard en met een leger advocaten onder hun bevel. Ruzies terwijl Bob op zijn sterfbed lag, rechtszaken tegen familie, plagiaat, vervalsing, intimidatie, zelfs aanvallen op andere tv-schilders. Je bedenkt je voortaan twee keer voor je wat Bob Ross-merchandise koopt.

Het duurt te lang voor de Bob Ross-documentaire op gang komt, maar het komt zijn belofte uiteindelijk na. En misschien nog wel het belangrijkste: je krijgt op het eind tóch zin om zelf te gaan schilderen. Daar was Bob vast blij mee geweest.

Recensie Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed - Meer viering dan veroordeling

Conclusie

Bob Ross Happy Accidents, Betrayal & Greed probeert een evenwichtig beeld te geven van het leven van de tv-schilder, maar is daardoor ook niet altijd even boeiend. De tweede helft van de documentaire is stukken beter en komt met sappige onthullingen over het Bob Ross zakenimperium. Dat is het wachten waard én je leert ondertussen waarom Bob zijn wholesome status nog steeds verdient.

Recensie Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed - Meer viering dan veroordeling

Bob Ross Happy Accidents, Betrayal & Greed is te zien op Netflix. 

Wil je nog een wholesome documentaire kijken? Check dan Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado. Heb je meer behoefte aan een schandalig verhaal? Dan is Jeffrey Epstein: Filthy Rich een must see. 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder