Recensie Blood Red Sky - Pulp op grote hoogtes

Recensie Blood Red Sky: Pulp op grote hoogtes

Hoe vaak krijg je de mogelijkheid om een Duitse vampierfilm te kijken, laat staan eentje met vliegtuigkapers? Wij grepen onze kans, maar is al die wansmaak bij elkaar niet een beetje teveel van het goede?

Als je vindt dat Snakes on a Plane niet ver genoeg ging met z’n mix van monsterfilm en luchtvaart, dan is er goed nieuws: Blood Red Sky maakt er met een vampier aan boord een nog dollere boel van. De makers gaan daarbij zonder een greintje angst te werk, want ze vertellen dit gestoorde verhaal bloedserieus. Pulp zonder knipoog: dat klinkt als een ramp, maar Blood Red Sky komt desondanks een heel eind met z’n ambities.

Dikke pech

Aan boord van een vlucht van Berlijn naar New York zie je het al aan de ongure types die elkaar veelbetekenende blikken toewerpen bij het instappen: er gaat iets naars gebeuren met dit vliegtuig. En inderdaad: een groep mannen neemt in de lucht de macht over. Er worden weinig woorden vuil gemaakt aan hun doel: het komt erop neer dat ze rijk willen worden door het toestel te laten crashen en de schuld te geven aan militante moslims. Maar de schurken hebben dikke pech, want een van de passagiers is een bloedslurpend monster en niet zo'n halfzachte ook.

Extreme chaos

Nadja (Peri Baumeister) mag dan gevaarlijk zijn: dat is ze tegen wil en dank. Sterker nog: ze is samen met haar zoontje op weg naar Amerika om genezen te worden van haar vampierschap. Met zware medicijnen onderdrukt ze haar neigingen en enge uiterlijk, maar dat loopt uiteraard helemaal in de soep als de terroristen eenmaal toeslaan. In haar eentje probeert ze haar kind te beschermen en ervoor te zorgen dat het vliegtuig door kan naar New York, maar de chaos wordt steeds extremer.

Recensie Blood Red Sky: Pulp op grote hoogtes

Smullen maar

Het is duidelijk dat de makers van Blood Red Sky dol zijn op films als Die Hard en Speed. Vooral de schurken lijken zo te zijn weggelopen uit de nineties. Het ontbreekt de productie aan het budget om alles er tiptop uit te laten zien, maar creativiteit lost veel op. Vooral het contrast tussen de gepijnigde Nadja en de cartooneske kapers heeft een amusant effect. En tegenover elke krukkige vliegtuigstunt staat een lekker bloederige scène waarbij de vampier met haar tanden iemand aan stukken scheurt. Leuk detail: de aanvoerder van de bad guys wordt gespeeld door Dominic Purcell, die Dracula speelde in Blade: Trinity. Die filmreeks is verder gegaan zonder hem.

Veel te lang

Dit had een fijne guilty pleasure kunnen zijn als de makers niet een hele storende fout hadden gemaakt: Blood Red Sky is veel, veel te lang. Een verhaal over een vampier in een vliegtuig moet je niet rekken tot voorbij de twee uur: tachtig minuten zou lang zat geweest zijn. Vooral de onnodige flashbacks tussen de gebeurtenissen aan boord door kosten teveel tijd en dat doet afbreuk aan de lol.

Recensie Blood Red Sky: Pulp op grote hoogtes

Conclusie

Blood Red Sky heeft alles waar je op hoopt bij een film over een vampier die huishoudt in een vliegtuig – en meer! Zelfs het melodrama van een bloedzuiger met zelfhaat werkt, en dat tussen totaal gestoorde chaos door. Een hele prestatie, die helaas ondermijnd wordt door een veel te lange speelduur. Had er een half uur uitgeknipt en wij hadden er een ster bijgedaan.

3 STERREN

 

Blood Red Sky is te zien op Netflix.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.