Archive 81

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Archive 81

Recensie Archive 81 – De videoband is weer eng!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Ruben Praster

Horrorserie Archive 81 weet met een onheilspellende sfeer en een aantal goede schrikmomenten de ouderwetse videoband weer doodeng te maken!

Wie kriebels krijgt bij horrorfilm The Ring, of het Japanse origineel Ringu, weet dat je voorzichtig moet zijn met mysterieuze videobanden. Er kan namelijk van alles op staan… Archive 81 speelt in op die angst voor het onbekende en geeft je nog meer om bang voor te zijn.

Onheilspellend

Archive 81 creëert op een voortreffelijke manier een onheilspellende sfeer en deze aanpak werkt het beste als je geen flauw benul hebt wat je te wachten staat, net zoals hoofdpersoon Dan (Mamoudou Athie). De restaurator wordt ingehuurd door een mysterieus bedrijf om een aantal verbrande videobanden op te knappen. Tijdens het fixen van de tapes ontdekt hij een groot geheim en met iedere opknapbeurt krijgt hij weer een stukje van de puzzel, maar loopt hij ook steeds meer gevaar. 

Recensie Archive 81 – De videoband is weer eng!

Koude rillingen

Dan is niet de enige persoon die gevaar loopt. Het beeldmateriaal dat hij herstelt, is gefilmd door Melody Pendras (Dina Shihabi) voor haar studieproject. Ze maakte een portret van de bewoners van appartementencomplex The Visser, maar op onverklaarbare wijze brak hier brand uit en kwamen meerdere mensen om het leven. Samen met Dan ontdek je wat er met de jonge filmmaakster is gebeurd en dat zorgt regelmatig voor koude rillingen. 

Voor de fans van Hereditary

Archive 81 is een rasechte horrorserie, maar wel eentje die de fans van het genre verdeelt. De Netflix Original moet het niet hebben van creepy monsters en bloederige schrikmomenten, maar houdt het subtiel. De angst wordt langzaam opgebouwd en vaak beperkt een griezelig moment zich tot een eng geluid of storingen op een beeldscherm. Fans van Hereditary zullen smullen van deze serie en ‘m in één ruk uitkijken. Maar als je meer hebt met Netflix' Fear Street-trilogie of There's Someone Inside Your House ga je hier weinig plezier aan beleven. 

Recensie Archive 81 – De videoband is weer eng!

Onnodig complex

De Netflix-serie is op z’n best wanneer het verhaal vaag blijft. Draait de geïsoleerde man langzaam door of is er nou echt iets raars aan de hand met de tapes? De uitleg krijg je, maar het achtergrondverhaal is erg vergezocht en onnodig complex. Horrorkoning James Wan (Insidious, The Conjuring) was een executive producer en had hier wel in mogen grijpen. Hij weet als geen ander dat je voor een spannend verhaal niet meer nodig hebt dan een eng spook en een griezelig huis.

Conclusie

Archive 81 is een uitmuntende horrorserie, die met een onheilspellende sfeer en griezelig mysterie de aandacht vasthoudt, ook al is de uitleg van het mysterie onnodig ingewikkeld. De Netflix Original gaat ook niet bij iedere horrorliefhebber in de smaak vallen. De een valt na een half uur al in slaap en de ander doet na acht afleveringen geen oog meer dicht. 

Recensie Archive 81 – De videoband is weer eng!

Archive 81 is te zien op Netflix. 

In the mood for nog meer horror? Check dan de 20 beste horrorfilms op Netflix. Wil je nóg meer griezelen? Bekijk dan de top 25 beste horrorfilms aller tijden

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder