'B&B Zoekt Lief bewijst dat de Belgen nog slechter in daten zijn dan wij'

Kun je als God in Frankrijk leven: als er geen liefde in de buurt is, voelt het niet helemaal compleet. Het is wat bed and breakfast-uitbaters Marc, Arno, Kaylee, Isabel, Dirk en Nicolas dachten toen ze zich opgaven voor B&B Zoekt Lief. De Belgische variant op het populaire B&B Vol Liefde: is die net zo leuk als de Nederlandse?

B&B Zoekt Lief
© VTM

Als fervent kijker van datingprogramma's - in het bijzonder die van boeren en bed and breakfast-eigenaren - sprong ik een gat in de lucht toen ik hoorde dat er ook een Belgische variant op het programma is gemaakt: B&B Zoekt Lief. Afijn: het werd vorig jaar al uitgezonden door de Vlaamse zender VTM, maar is nu pas te streamen op Videoland. En dat is dan ook precies wat ik heb gedaan, want ons B&B Vol Liefde seizoen 3 laat nog even op zich wachten. Ik vertel je graag of de Belgische B&B de moeite waard is om te kijken.

Kopie van het Nederlandse?

Originaliteit is om te beginnen niet het sleutelwoord in deze rechtstreekse kopie van ons succesvolle format, maar: iets met beter goed gejat dan slecht bedacht. Toch? Ja en nee. Hoewel de startdatum van B&B Vol Liefde seizoen 3 met een rode pen in mijn agenda staat omcirkeld, voelde ik toch een lichte teleurstelling toen ik na enkele afleveringen B&B Zoekt Lief doorhad hoe erg de versie lijkt op de Nederlandse.

Twintig minuten kijkgenot per keer

Er zijn gelukkig wel een aantal verschillen, maar die zijn niet allemaal positief. Zo kent B&B Vol Liefde afleveringen van 53 minuten, waar de Belgische editie amper op 23 minuten per keer komt. Net wanneer je een beetje in het verhaal van de b&b-eigenaar zit, springt het shot alweer naar de volgende. Irritant. Met zo'n korte tijd per aflevering word je na ongeveer een halve scène op een landgoed alweer in het leven van een andere vrijgezel gesleept. En dat irriteert behoorlijk na een aantal afleveringen. Het voorkomt ook dat je als kijker snel een band met de bed and breakfast-eigenaren opbouwt. Bovendien moet je al je aandacht erbij houden om de verschillende verhaallijnen te volgen.

B&B Zoekt Lief

Vlaamse lans

Over de B&B-eigenaren gesproken: de Belgen hebben wel een heel bijzonder blik vrijgezellen opengetrokken. Vooral de op het eerste oog stuurse Nicolas, die met zijn familie een gigantisch landgoed beheert in het noorden van Frankrijk, springt in het oog. Hebben we direct weer een verschil te pakken met de Nederlandse editie. Een Hans, Martijn, Jacob, Ted of Natasja waren in de verste verte nog niet zo moeilijk te doorgronden als binnenvetter Nicolas. Sterkte voor de dame die hem gaat proberen te ontdooien. En ook B&B-collega Dirk heeft een pantser waar zijn dames met de hardste lans nog niet doorheen lijken te kunnen breken. Ook niet na meerdere flessen wijn.

Ann Lemmens in de presentatiestoel

Oké: de Belgische grootgrondbezitters zijn nog niet zo makkelijk te veroveren voor de vrijgezelle dames, maar hoe zit het dan met de presentatie? Van onze Art Rooijakkers genoot ik volop in het eerste seizoen, ware het niet dat Jeroen Kijk in de Vegte editie twee en drie heeft ingesproken. Ann Lemmens neemt de rol in B&B Zoekt Lief voor haar rekening. Nu heb ik mij laten vertellen dat zij in België heel populair is, maar sorry Vlamingen: de presentatieskills van jullie An kunnen mij niet bekoren. Ze komt over alsof ze het liefste zélf een van de bed and breakfast-eigenaren mee naar huis had willen nemen. En dan die geforceerde FaceTime-calls tussen de bedrijven door: ik zit met geknepen billen op de bank.

Conclusie

Alles in overweging meegenomen: zijn de 33 afleveringen van B&B Zoekt Lief die op Videoland staan het bingen waard? Het antwoord is: ja. Zeker als je een iets beschaafdere versie van B&B Vol Liefde op de koop toe wil nemen. Toegegeven: de Vlamingen blijken nog slechter in daten dan wij. Met camera's erbij, althans. Heb je zin in kneuterige televisie vol opluikende romances, ongemakkelijke confrontaties en een kijkje in wat 'joie de vivre'? B&B Zoekt Lief stelt je verwachtingspatroon zeker niet teleur.

De 32 afleveringen van B&B zoekt Lief kijk je nu op Videoland.

B&B Zoekt Lief (première seizoen 1)

B&B Zoekt Lief