Zonder Chuck Berry bestond deze iconische filmscène niet

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Zonder Chuck Berry bestond deze iconische filmscène niet

Zonder Chuck Berry bestond deze iconische filmscène niet

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Een eerbetoon aan een van de grondleggers van de rock-'n-roll betekent in ons geval een dankbare terugblik op dé scène in Back to the Future.

Chuck Berry 1926 - 2017

De zaterdag overleden Chuck Berry werd gezien als de Godfather van de rock-'n-roll. Ex-Beatle John Lennon zei ooit over hem: "Als je rock-'n-roll een andere naam zou moeten geven, noemde je het Chuck Berry." De zwarte muzikant uit het Amerikaanse St. Louis stond bekend om zijn schelle en snijdende gitaarintro's. Samen met de in 2005 overleden bluespianist Johnnie Johnson schreef Berry wereldberoemde hits als Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven en Sweet Little Sixteen.

Back to the Future

Zijn hit Johnny B. Goode zal in ons collectieve geheugen voor altijd verbonden zijn met de iconische gitaarscène met Michael J. Fox in Back to the Future. Het nummer staat daarmee in een illuster rijtje met titels als Don't You Forget About Me (The Breakfast Club) en The Time of My Life (Dirty Dancing).

Het enorme succes van Back to the Future heeft natuurlijk bijgedragen aan de onsterfelijkheid van Johnny B. Goode, maar andersom is eigenlijk precies hetzelfde te zeggen. In latere jaren is er veel kritiek gekomen op de scène, die suggereert dat het personage van Michael J. Fox (een witte man) eigenlijk het brein was achter een van de grootste zwarte rockhits aller tijden. Bij dezen dan ook een eerbetoon aan de meester met zowel de filmscène (boven) als de originele versie (onder).

Lees verder