• BN'ers

Youp van 't Hek maakt gehakt van Matthijs van Nieuwkerk: 'Nationale omroepbeul!'

Door Emma de Wijer
Youp en Matthijs

Waar Matthijs van Nieuwkerk eerst door heel Nederland op handen werd gedragen, wordt hij nu door iedereen uitgekotst. Ook showbizzcollega's sparen hem niet. Youp van 't Hek schrijft een vernietigende column over Matthijs.   

Van z'n voetstuk gevallen

Heel Hilversum is in rep en roer door het grensoverschrijdende gedrag dat zich achter de schermen van DWDD afspeelde. Presentator Matthijs van Nieuwkerk en leidinggevenden zouden het leven van medewerkers zuur hebben gemaakt door extreme woedeuitbarstingen en publieke vernederingen. Matthijs stapte op bij BNNVara, ondertussen schrapt omroep NTR zijn programma's. Veel BN'ers hebben zich al tegen hem uitgesproken, onder wie René van der Gijp en Angela de Jong. Nu voegt ook Youp van 't Hek zich in dit rijtje.

Nationale omroepbeul

Youp bestempelt Matthijs tot onze 'nationale omroepbeul, die er bij zijn dagelijkse ego-show behoorlijk wat onschuldige redacteuren doorgedraaid heeft.' Volgens de cabaretier beperkte zijn woedeaanvallen zich niet tot redacteuren. "Ook gasten werden meedogenloos hard aangepakt", schrijft hij in zijn NRC-column. "Het schijnt dat zelfs koning Willem-Alexander ooit is afgezegd terwijl hij al in de schmink zat. De koning heeft daar toen voorzichtig bezwaar tegen gemaakt, maar is door Matthijs’ rechterhand Dieuwke Wynia persoonlijk de studio uitgescholden. Op het parkeerterrein moest hij naast zijn limousine op de knieën en hard en duidelijk ‘sorry’ zeggen. De vorst heeft dat met tegenzin gedaan."

Nog meer wrede BN'ers

Volgens Youp is Matthijs niet de enige beul in Hilversum. "Afgelopen week nam ik met wat collega’s een lijstje met net zo verdachte televisietypes door en ik hoorde feiten die niet mals waren." We kunnen ons voorbereiden op meer: ook Andries Knevel, Tijs van den Brink en Jan Slagter zouden behoorlijk wreed zijn. "Matthijs is slechts het topje van een smerig stinkende ijsberg."