Idris Elba

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Idris Elba
James BondHollywood

Wordt Idris Elba de nieuwe James Bond?

|
|

Laatste update:

Hij is nauw bevriend met de Broccoli’s, ziet er top uit in een pak én speelt graag heldhaftige mannen. Tegelijkertijd is Idris Elba inmiddels bijna 50 en zien de bookmakers weinig brood in hem. Idris en James Bond… it’s complicated.

Tekst: Claudia Witteveen

Daniel Craig heeft zijn Walther PPK nog maar nét opgeborgen, maar de vraag over zijn opvolger als James Bond is weer springlevend. De naam van Idris Elba wordt al jarenlang gefluisterd, maar hoe groot is die kans nou echt?

In de kern hoef je maar één ding te weten over Idris Elba (49) en James Bond. Namelijk wat hij er in 2019 over heeft gezegd. “James Bond is een iconisch en geliefd personage dat iedereen wel wil spelen. Natúúrlijk zou ik daar ja op zeggen.” Maar dat was vóór Daniel Craig echt afzwaaide. En bovendien ook alweer drie jaar (en een pandemie) geleden. In de tussentijd besloot Elba zich meer op zijn muziekcarrière te richten. De acteur begon zélf ook wel een beetje te twijfelen aan zijn kansen, als ‘bijna-Abraham’.

Echt te oud

Dit jaar sprak hij al heel anders over de rol. “Ik word dit jaar vijftig. Laten we zeggen dat je als Bond tekent voor drie films. Niemand wil een Bond van zestig mensen zien achtervolgen en in elkaar slaan. Ik ben, denk ik, nu echt te oud voor de rol.” Wat hij zich wel liet ontvallen: “Als ik de kans zou krijgen om een schurk te spelen en de rol past bij me, waarom niet? Dat zou toch geweldig zijn?”

De Britse gokkantoren zijn het roerend met hem eens. Zij zetten hun geld vooral op Regé-Jean Page (Bridgerton) of Henry Cavill (Superman, The Witcher). De kansen van Elba schatten ze bijzonder laag in. Maar feit is wél dat hij al jaren in verband wordt gebracht met de 007-titel.

Hij is zelfs bevriend met Bond-producent Barbara Broccoli, die haar liefde voor Elba niet bepaald onder stoelen of banken steekt. “Idris is een geweldige acteur en hij komt zeker ter sprake in onze gesprekken”, zei zij er over. “Maar die gaan we pas echt voeren als er geen Bond meer is.” Na het vertrek van Daniel dus. En dat punt zijn we nu gepasseerd. Tel daarbij op dat het rondzoemt dat er zo vroeg als in oktober al een nieuwe naam kan vallen, en het circus is compleet. Dat Idris na de Luther-film (die nog dit jaar verschijnt) nog niets in zijn balboekje heeft staan kán zijn omdat hij zich richt op andere zaken. Of… heeft hij een groot geheim?

De Britse krant The Sun wist een insider te vinden die zeker weet dat Idris nog in de running is. “Over Idris wordt al jaren gepraat. Ze hebben zelfs even overwogen om hem als schurk te casten. Maar onlangs hebben de makers van Bond marktonderzoek laten uitvoeren waar maar weer eens uit bleek hoe populair Idris is. Mensen willen hem niet als schurk, ze willen hem als held.”

Luther is ook een soort Bond

Rest er nog één probleempje: eigenlijk heeft Idris zijn eigen Bond in de tussentijd al gevonden. Het valt nog te bezien of de eerste filmversie van Luther een hit wordt, maar de detective heeft alle ingrediënten in huis. Elba: “Luther is toch een beetje mijn Bond. Mijn bekendste personage dat zich best kan meten met de Bournes en de Bonds van deze wereld.” Hij vervolgt: “John is weliswaar geen spion, maar hij vecht tegen het kwaad en gaat daarvoor door het vuur. Bovendien hebben Neil Cross, de showrunner van Luther en ik hem zelf gecreëerd. Onze hele harten zitten in John Luther. Ik hou van hem. Hij is moeilijk om te spelen, hij slokt me helemaal op. Maar ik word er elke keer weer gelukkig van om hem weer tot leven te mogen brengen.”

Wordt misschien vervolgd dus. Elba: “Ik kan me zomaar voorstellen dat we een aantal Luther-films gaan maken. Net als de Bond-films kunnen we ook voor John elke keer weer een waanzinnig scenario vinden.” Bijkomend voordeel: “Dat kan ook als hij een dagje ouder wordt. Er zijn genoeg slechte mensen op de wereld. Waarom zou iemand als John ooit met pensioen hoeven?”

Of Idris Elba inderdaad in de smoking van James Bond stapt is nog even afwachten. Vanaf vandaag zie je hem wel in de nieuwe thriller Beast, waarin hij wordt opgejaagd door een moordlustige leeuw.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder