Whiteout: de vijf spannendste sneeuwfilms op Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Whiteout: de vijf spannendste sneeuwfilms op Netflix

Whiteout: de vijf spannendste sneeuwfilms op Netflix

|
|

Laatste update:

De komende weken kleurt het scherm wit dankzij de Olympische Winterspelen. Minstens zo spannend is wat er zich op de sneeuwvlaktes van Netflix afspeelt!

Meedogenloos

De zeldzame keren dat Nederland gehuld is in een dik pak sneeuw, zie je op het televisie al snel winterse tafereeltjes als sleeënde kinderen, sneeuwbalgooiende scholieren en schaatsfanaten die aarzelend het ijs op gaan. Op een paar mierzoete kerstfilms na, gaat het er in de films een stuk minder gezellig aan toe wanneer de sneeuw is gevallen. De witte vlaktes vormen niet zelden het decor voor een bloederige overlevingsstrijd. Worden de helden niet bedreigd door de meedogenloze elementen, dan is het wel door buitenaardse wezens, uitgehongerde wolven of schietgrage criminelen. Om nog even in winterse sferen te blijven, hebben wij de spannendste sneeuwfilms op Netflix voor je op een rijtje gezet!

1. The Thing (1982)

Met The Thing leverde John Carpenter, de regisseur van Halloween, een van de beste horrorfilms aller tijden af. Hierin wordt een wetenschappelijke expeditie op Antarctica bedreigd door een bloeddorstig buitenaards wezen. Tot overmaat van ramp kan dit ‘ding’ de vorm aannemen van alles en iedereen dat het tegenkomt. Terwijl de expeditieleden elkaar steeds meer beginnen te wantrouwen, maakt het monster het ene slachtoffer na het andere. The Thing is een bloedstollende horrorfilm met een ijzingwekkend paranoïde sfeertje. De baanbrekende speciale effecten zijn alleen voor kijkers met een maag van beton.

2. Fargo (1996)

Fargo is misschien wel de beste film van de gebroeders Coen. Geen lullige prestatie als je bedenkt dat deze regisseurs ook tekenden voor moderne meesterwerken als The Big Lebowski en No Country for Old Men. Het dichtgesneeuwde stadje uit de titel vormt het decor voor een ontvoering die gruwelijk uit de hand loopt. Frances McDormand won terecht een Oscar voor haar briljante rol van de hoogzwangere rechercheur, maar ook William H. Macy is onvergetelijk als onhandige autoverkoper. Deze gitzwarte komedie stond ook model voor een televisieserie. Die haalde niet het niveau van zijn filmvoorbeeld, maar het eerste seizoen met Billy Bob Thornton als gortdroge huurmoordenaar kwam heel dicht in de buurt.

3. The Hateful Eight (2015)

In The Hateful Eight komt een aantal outlaws en premiejagers na een sneeuwstorm vast te zitten in een blokhutje. Ondanks dat het buiten vriest, bereikt de spanning tussen de zwaarbewapende cowboys een kookpunt. The Hateful Eight heeft alle vertrouwde ingrediënten van een Tarantino-film: vlijmscherpe dialogen, zwarte humor, een fantastische soundtrack (deze keer van maestro Ennio Morricone) en uitbarstingen van extreem bloederig geweld. De regisseur liet zich voor deze film naar eigen zeggen inspireren door The Thing, wat onder meer tot uiting komt in dezelfde hoofdrolspeler: cultacteur Kurt Russell met een imposante snor!

4. The Day after Tomorrow (2004)

Het winterweer van bovenstaande films valt in het niet bij de sneeuwstormen in The Day After Tomorrow. Geen wonder, de regie van deze blockbuster is in handen van Roland Emmerich. Met films als Independence Day en 2012 bewees hij al dat het Einde der Tijden bij hem in goede handen is. Deze keer wordt de aarde bedreigd door extreme klimaatveranderingen. Terwijl Amerika gebukt gaat onder een nieuwe ijstijd, gaat weersdeskundige Jack Hall (Dennis Quaid) op de sneeuwvlakte die ooit New York was op zoek naar zijn verdwenen zoon (Jake Gyllenhaal). Geloofwaardig is het allemaal niet, spectaculair is het des te meer!

5. The Grey (2011)

Liam Neeson speelt zelden personages die het voor de wind gaan, maar in The Grey komt de actieheld misschien wel voor zijn grootste uitdaging te staan. De Taken-acteur speelt een suïcidale jager die de medewerkers van een oliemaatschappij in Alaska beschermt tegen wolven. De rollen worden omgedraaid als de jager samen met een aantal collega’s na een vliegtuigcrash strandt in de wildernis. Ver van de bewoonde wereld, blijken de mannen een makkelijke prooi vormen voor een roedel hongerige wolven. The Grey is een duistere overlevingsthriller, waar het overleven van de helden in tegenstelling tot de meeste Hollywood-films verre van zeker is!

Lees verder