‘Wen er alvast aan: het einde van bingewatchen is nabij’

Netflix heeft het bingewatchen praktisch uitgevonden, maar de streamingdienst lijkt van z’n geloof te vallen. Steeds meer series worden in stukken gehakt en over een langere periode verdeeld. Veronica Superguide's recensent Ruben Praster ziet een trend en voorspelt alvast het einde van ouderwets bingewatchen.

Stranger Things seizoen 4

Fans van You hebben een dikke maand moeten wachten om te zien hoe het vierde seizoen over hun favoriete stalker en seriemoordenaar eindigt. Netflix besloot het seizoen in twee stukken te verdelen, waardoor de eerste vijf afleveringen op 9 februari online kwamen en de laatste vijf pas op 9 maart. Dat is heel irritant voor iedereen die de serie wilde bingewatchen, maar het is een slimme zet van Netflix.

De concurrentie is moordend

De streamingdienst krijgt steeds meer concurrentie en dat maakt het lastiger om de abonnees vast te houden. Wie kids heeft, zal eerder kiezen voor Disney+ en liefhebbers van kwaliteitsseries zitten beter bij HBO Max. En onderschat Videoland ook niet met een schat aan Nederlandse programma’s. Ondertussen verliest Netflix steeds meer publiekstrekkers aan de concurrent – Friends en Harry Potter verhuisden naar HBO Max en Disney+ heeft alles van Marvel, Disney én Star Wars.   

Zeg je abonnement nog niet op

Om dan toch te blijven scoren, moeten de hitseries flink uitgemolken worden. Dat zien we bij You, maar zagen we ook bij het vierde seizoen van Stranger Things. Op 27 mei verschenen zeven afleveringen en op 1 juli kon je pas de laatste twee zien. De abonnee die z’n Netflix-abonnement stop wil zetten, wordt op deze manier overtuigd om toch nog eventjes een maandje te wachten. En terwijl die abonnee wacht, wordt er in de tussentijd een lading films en series op streamingdienst gedumpt om de kijker te verleiden.

De tekst gaat verder onder de video

De verstandige kijker

Zo veel mogelijk content aanbieden, is vanaf het begin de strategie van Netflix geweest. Er is daardoor zó veel te zien op de streamingdienst dat het onmogelijk is om verveeld te raken. Het enige nadeel is dat er veel troep tussen zit, waardoor de verstandige kijker zich beperkt tot de populairste Netflix-serie van het moment, de titels in de Netflix top 10 en natuurlijk de tips serietips van Veronica Superguide.

Wekelijks een film

Omdat de kijker kritischer is dan ooit, werkt de oude werkwijze van Netflix niet meer. In 2021 kwam de streamingdienst nog met een grote campagne, waarin beloofd werd dat er wekelijks een nieuwe Netflix-film zou verschijnen. Red Notice, The Harder They Fall, Sweet Girl en Don’t Look Up werden uitgelicht in de promovideo, maar los van deze grote titels stelde het aanbod weinig voor. Toch laat het zien dat Netflix in 2021 al een plannetje bedacht om de kijker te verleiden met wekelijkse releases.

De tekst gaat verder onder de video

Blijven kijken tot het einde

De andere streamingdiensten hebben dat een stuk beter begrepen. De grootste series van Disney+, HBO Max, Prime Video en Videoland krijgen iedere week een nieuwe aflevering. Denk aan The Mandalorian, The Last of Us, The Boys en Mocro Maffia. Allemaal toppers waar je uitgebreid voor gaat zitten en die je blijft kijken tot de laatste aflevering. Voor de streamingdienst is dit goed nieuws, want om zo’n serie, die tussen de acht en tien afleveringen telt, af te kijken, blijft een abonnee minimaal twee maanden lid.

Uitgebreid napraten

En wanneer er wekelijks een nieuwe aflevering verschijnt, is er iedere week iets om uitgebreid over na te praten. De derde aflevering van HBO’s The Last of Us brak niet alleen onze harten, maar brak ook het internet. En na de hartverscheurende zevende aflevering had Veronica Superguide gelijk een interview met de twee jonge hoofdrolspeelsters. Dit is niet het geval wanneer een compleet seizoen in één keer online komt, want dan kijkt iedereen de serie op z’n eigen tempo en is het een stuk lastiger om hierover te kletsen bij de koffieautomaat.

Realityseries domineren de top 10

Netflix probeert het wel. Met Stranger Things - let op, er volgen nu spoilers voor het laatste seizoen - werden de twee laatste afleveringen van het vierde seizoen bewaard, zodat we tegelijkertijd met z’n allen een potje konden janken om de dood van Eddie Munson (Joseph Quinn). En realityseries als Perfect Match, Physical 100 en Too Hot to Handle kregen wekelijks nieuwe afleveringen, waardoor ze de top 10 van Netflix konden domineren.

Een kwestie van tijd

In de strijd om de kijker is bingewatchen niet meer van deze tijd en Netflix heeft dat door. Op het gebied van realityseries is de streamingdienst al om en worden nieuwe afleveringen verspreid over meerdere weken. Het is een kwestie van tijd voordat de grote hitseries dit voorbeeld volgen. Fans van You moesten nu verplicht een maand wachten om verder te gaan met hun favoriete serie, dan is het een stuk logischer om wekelijks een nieuwe aflevering van de Netflix Original beschikbaar te maken.

Eindelijk hebben we weer iets om over te praten

Het einde van ouderwets bingewatchen is nabij. Wen er alvast aan dat je in de toekomst een week moet wachten op de nieuwste aflevering van je favoriete serie. Dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. Wanneer we allemaal op hetzelfde tempo kijken naar een topserie hebben we eindelijk weer iets om te bespreken bij de koffieautomaat. En je kunt natuurlijk alle afleveringen opsparen om ze in een weekendje erdoorheen te jagen, net zoals we ‘vroeger’ deden.