John van den Heuvel

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
John van den Heuvel

Weekendtip: Zomergasten met John van den Heuvel

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

De Nederlandse zomer brengt een paar dingen met zich mee: verschrikkelijk hete zomerdagen, verschrikkelijk regenachtige zomerdagen… en verschrikkelijk interessante Zomergasten. De gelijknamige interviewserie van VPRO is terug van weggeweest en trapt zondag 28 juli 20:15 uur af met misdaadverslaggever John van den Heuvel!

Te gevaarlijk voor Amsterdam

Janine Abbring gaat in Zomergasten het gesprek aan met de misdaadjournalist, die een bewogen jaar achter de rug heeft. In 2018 werd onthuld dat John van den Heuvel door zijn onderzoek in de Nederlandse onderwereld ernstig bedreigd wordt! Hij kreeg daardoor permanente beveiliging en mocht tijdelijk niet in de Amsterdamse studio van RTL Boulevard komen.

John van den Heuvel heeft er zin in: “Ik vind het een bijzondere kans via Zomergasten iets mee te geven over hoe ik mijn vak beleef, de keuzes waarvoor ik als misdaadverslaggever kom te staan en welke ingrijpende consequenties die keuzes kunnen hebben. Ik beloof dat het geen saaie avond wordt” Wie liever op Netflix iets over misdaad wil zien, bekijk hier onze Top 10 true crime-documentaires op het streamingkanaal

Van drugsinfiltrant tot misdaadjournalist

De misdaadverslaggever was al van kinds af aan gefascineerd door de politie. Via een transistorradiootje volgde hij in de jaren ’70 ademloos de Molukse gijzelingsactie. Hij deed de politieopleiding en stootte door als schrijver van interne politiepublicaties. Tevens zette het korps hem in als infiltrant bij drugsorganisaties. De fijne kneepjes van het vak kwamen goed van pas toen hij in 1990 de overstap naar de journalistiek maakte als misdaadverslaggever bij De Telegraaf. 

Van mocromaffia tot (on)macht van de politie

John van den Heuvel is sinds 2001 ook op tv te zien en dankzij programma’s als Bureau Misdaad, Ontvoerd en Dossier Van den Heuvel uitgegroeid tot een van de grootste misdaadjournalisten van het land. Maar in Zomergasten gaat hij het niet alleen over het verleden hebben. De “hedendaagse mocromaffia en de cocaïneoorlog” wil John ook aanstippen, evenals “de (on)macht van de politie en justitie om georganiseerde misdaad te bestrijden”.

Zomergasten wordt zondag 22 juli 20:15 uur uitgezonden op NPO 2. Kijk je liever een spannende serie? Hier zijn 7 uitstekende Netflix-series die je meteen in zomerse sferen brengen

Lees verder