Say Yes to the Dress Benelux is een hit op TLC

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Say Yes to the Dress Benelux is een hit op TLC
Reality

Wat is het geheim van TLC?

|
|

Laatste update:

Extreme koopjesjagers, fascinerende families en zenuwachtige bruiden… op TLC komen ze allemaal voorbij. De nieuwste aanwinst, vanaf deze week: een heus datingprogramma met Ex on the Beach-ster Harrie ‘Dekhengst’ Snijders. Wat is het geheim van deze zender?

Tekst: Kim van der Meulen

Kom je tijdens een tv-avondje langs TLC, dan is zappen bijna onmogelijk. Je bent toch benieuwd of die ‘bride-zilla’ haar droomjurk weet te vinden, of de ‘sister wives’ écht niet stiekem vechten om hun gezamenlijke man, en of het die zwaarlijvige vriendinnen lukt om van bijna driehonderd kilo naar een gezond gewicht te gaan. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de extreme koopjesjagers die nog nét geen winst maken op hun weekboodschappen, de puisten die dermatoloog Sandra Lee a.k.a. ‘Dr. Pimple Popper’ professioneel de kop indrukt of de bijzondere bevallingen waar Bobbi Eden met haar neus bovenop staat. Wat maakt die programma’s zo verslavend leuk?

Band opbouwen

Channel director Tatiana Lagewaard weet wat het geheim is: het zijn allemaal programma’s die de nieuwsgierigheid prikkelen. “Ik omschrijf TLC altijd als OMG with a heart”, zegt ze. “Als je de omschrijving van programma’s voor het eerst leest – een man die is getrouwd met vier vrouwen, een transgenderkoppel dat een kind gaat krijgen – denk je: oh my god, dat klinkt interessant. Dat is een reden om te gaan kijken.” Mocht je nou denken dat het vooral aapjes kijken is bij TLC: dat is het zeker niet. Zo steek je van veel programma’s best wat op. Over onbekende subculturen, over bijzondere gezinssamenstellingen en wat er allemaal komt kijken bij een bevalling, bijvoorbeeld. En naarmate je de hoofdpersonen beter leert kennen, ga je je vanzelf aan ze hechten.

Neem transgenderkoppel Louisa en Rowan, sinds 2014 te zien bij TLC. “Je begint met kijken omdat je denkt: de een is geboren als man, de ander als vrouw, en dat hebben ze omgekeerd”, zegt Lagewaard. “Louisa is ook nog een heel uitgesproken type, iemand die opmerkelijke dingen zegt. Maar dan blijken het heel leuke, lieve, grappige mensen, die misschien wel meer op je lijken dan je op het eerste gezicht dacht. Je bouwt een band met ze op en gaat steeds meer van ze houden.”

Het helpt natuurlijk ook dat veel TLC-sterren zulke veelbewogen levens hebben dat er steeds weer nieuwe verhaallijnen te filmen zijn. Zo zijn de belevenissen van polygame Kody Brown en zijn XL-gezin (de teller staat op vier vrouwen en achttien kinderen) al elf seizoenen op de buis. Hun reallifesoap Sister Wives is al te zien sinds de Amerikaanse zender in 2011 naar Nederland kwam en heeft inmiddels een grote, trouwe fanbase. Met zo veel hoofdpersonen weet je zeker dat er genoeg gebeurt: “Al die mensen maken hun eigen ontwikkeling door. Daarom blijven er nieuwe seizoenen bij komen. En nieuwe fans.”

Paradijsvogels

De afgelopen jaren wist TLC ook een heleboel leuke Nederlandse paradijsvogels te strikken. Louisa en Rowan dus, naar wie Lagewaard trouwens graag kijkt (“Ik moet vaak om ze lachen en ze weten altijd weer te verrassen”), maar ook voormalig porno-actrice en zakenvrouw Bobbi Eden (“Iemand die heel down to earth is en daardoor mensen aanspreekt”) en de immer opgewekte, tikkie hysterische Fred van Leer. Zijn er bepaalde criteria waaraan TLC-sterren moeten voldoen? “Het moeten echt karakters zijn, mensen over wie je altijd wel een mening hebt”, antwoordt Lagewaard. “En ik vind het ook erg fijn als mensen een beetje humor hebben en kleur brengen. Dat doet Fred van Leer heel goed, in zowel Alles uit de kast als Say Yes to the Dress Benelux. Hij is een soort vrouwenfluisteraar, met humor. Hij past heel goed bij ons.” 

De Nederlandse TLC-programma’s worden trouwens goed bekeken: de allereerste aflevering van onze eigen Say Yes (dat op 25 oktober aan een gloednieuw seizoen begint) was zelfs de best bekeken uitzending ooit op TLC. Dat is niet zo gek: de Amerikaanse versie bestaat al sinds 2007 en was al enorm populair. Een Nederlandse versie brengt de personages en dilemma’s nóg dichterbij, wat het extra leuk maakt om naar te kijken. Missie geslaagd. Dat vond het Amerikaanse moederbedrijf ook, want die moet Nederlandse versies van bestaande Amerikaanse programma’s goedkeuren. “Voor eigen versies van bestaande programma’s is een quality check uit de VS nodig”, legt Lagewaard uit. “Maar voor puur Nederlandse programma’s, zoals Louisa & Rowan, hoef ik geen toestemming te vragen.” 

Daten met Harrie

Wie van Nederlandse TLC-programma’s smult, kan zijn hart ophalen: Harrie Snijders krijgt een eigen datingshow. Ja, je leest het goed: de man die sinds zijn deelname aan Ex on the Beach bekendstaat als ‘Harrie de dekhengst’. “Hij heeft zijn wilde haren inmiddels een beetje verloren en is klaar voor een volgende stap”, zegt Lagewaard. “In Daten op het kamp: Harrie zoekt een vrouw gaat hij écht proberen de juiste vrouw voor hem te vinden.” De vrouwen die meedoen gaan niet alleen voor Harrie, maar krijgen meteen zijn kleurrijke familie en het hele woonwagenkamp erbij. “Het feit dat Harrie van het kamp komt, voegt iets extra’s toe”, zegt Lagewaard. “We hebben meerdere programma’s gehad die zijn gefocust op die wereld, van My Big Fat Gypsy Wedding tot Gypsy Sisters. Heel interessant, omdat het een soort bubbel is die toch iets van je eigen wereld af staat.” 

Datingprogramma’s blijven bovendien altijd populair. Niet voor niets is 90 Day Fiancé al jarenlang een van de populairste programma’s van TLC. Het is ook een van de lievelingsprogramma’s van Lagewaard. “Elke keer denk ik: wat hebben ze weer bijzondere mensen weten te vinden. Een goede mix van stellen voor wie je kunt rooten, van wie je hoopt dat ze een leuke relatie kunnen opbouwen, en stellen bij wie je het al meteen verkeerd ziet aflopen. Soms denk ik: meid, waar begin je aan?” Wie benieuwd is hoe het de stellen uit eerdere seizoen is vergaan, kan nu kijken naar 90 Day Diaries

En waarvoor moeten we dit seizoen nog meer vooral thuisblijven? Lagewaard tipt Joe Millionaire: For Richer or Poorer: “Een datingshow met een miljonair en een niet-miljonair, en de dames die meedoen weten niet wie wie is.” Ze kijkt ook uit naar 1000-lb Best Friends, een serie die nog het best te omschrijven is als Sex and the City meets My 600-lb Life. En er komt een nieuw Nederlands programma aan over een ‘heel leuke, gezellige, grote familie’. Ook weer met mensen van wie we vanzelf gaan houden, ongetwijfeld. “Onze talenten zijn aparte types, maar wel types waar we heel blij mee zijn.”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder