Martien en Erica Meiland

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Martien en Erica Meiland
Interview

Wat heeft Chateau Bijstand eigenlijk opgeleverd?

|
|

Laatste update:

In Chateau Bijstand leefden de Meilandjes een maand lang op bijstandsniveau in een rijtjeshuis. Tijdens deze periode zette het gezin zich ook in voor het goede doel. Veronica Superguide sprak de fam en zocht uit wat het deze stichtingen heeft opgeleverd. 

Meistand

Martien, Erica en Maxime zetten zich in deze periode in voor Help Ons Helpen, een stichting met als doel om zowel materiële als geestelijke hulp te verstrekken aan noodlijdende personen of gezinnen, en Stichting Babyspullen, die van gebruikte en nieuwe babyspullen babystartpakketten maakt voor (aanstaande) ouders die het financieel lastig hebben. “Chateau Bijstand heeft ons meer naamsbekendheid én donateurs opgeleverd”, zegt operationeel directeur van Stichting Babyspullen Marilia Bischot. “We hebben door het hele land 250 inzamelpunten voor babyspullen in de vorm van een rode kliko. Ook Maxime Meiland heeft zo’n kliko bij haar woning in Noordwijk staan, zodat mensen bij haar kunnen doneren. Zij brengt het dan eens in de zoveel tijd langs.

‘Geen enkele nieuwe donateur’

Bij Stichting Help Ons Helpen hadden ze meer van de samenwerking met de Meilandjes verwacht. “Het heeft ons geen enkele nieuwe donateur opgeleverd”, zegt bestuurslid Patries Gerrits. “Dat heeft ons ook verbaasd, er keken toch een hoop mensen. De Meilandjes zijn leuker in het echt dan wanneer er een productieteam bij is. Dan worden ze opgejut en beginnen ze onderling te kibbelen. Maar ze kunnen zonder cameraploeg juist erg goed klussen en flink doorwerken. Je ziet Martien op tv altijd gillen en doen, zo is hij zonder cameraploeg niet.

Ander leven voor de Meilandjes

Het leven op bijstandsniveau heeft voor Martien en Erica wel een blijvende verandering opgeleverd. “Ik ga sindsdien veel vaker op de elektrische fiets naar de Lidl”, zegt Martien. “Dan denk ik: waarom zou ik dure producten kopen terwijl het ook goedkoop kan? En die producten van de Lidl zijn kwalitatief ook erg goed.” Erica: “Je hebt minder keuze, maar dat vind ik wel fijn. De groente en het brood zijn erg lekker. Dat brood kun je ook zelf snijden trouwens.” Martien: “En ze hebben heerlijke aardbeien. Het nadeel is dat ze bij onze Lidl geen babyproducten hebben. Voor de potjes moet je dan weer naar de Albert Heijn. Zo gek. Ik vroeg eens aan een man die daar werkt: waar staan die lekkere potjes voor de baby’s? Nou, zegt die man: die hebben we niet. Zo raar.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast-apps.

Lees verder