De Verraders-mysterie opgelost: wat gebeurt er bij een gelijkspel?

Samantha Steenwijk in De Verraders
© RTL 4

Het scheelde niet veel of we hadden afgelopen zaterdag in RTL 4-hit De Verraders een gelijkspel gekregen tijdens de heftige raad. Wat was er gebeurd als Holly Mae Brood en Francis van Broekhuizen allebei drie stemmen hadden gekregen? De programmamakers leggen het uit.

"Bij gelijkspel is in de spelregels opgenomen dat de twee (of drie) deelnemers met eenzelfde aantal stemmen 1 minuut krijgen om de anderen te overtuigen dat ze echt geen verrader zijn", zo onthullen de producers aan ons.

Nog een keer stemmen

Nou, stel dat de veelbesproken Verrader Samantha Steenwijk (die nu zelfs doodsbedreigingen krijgt voor haar rol in het programma) wél op Francis had gestemd, dan mochten Holly en Francis dus in 1 minuut proberen hun hachje redden. En... wat dan? "Vervolgens moeten alle deelnemers nogmaals stemmen, maar enkel op die mensen die al het meest aantal stemmen hadden. Vaak zijn er een aantal kandidaten die op heel iemand anders hadden gestemd en dus in dit geval de doorslag kunnen geven."

De Verraders-mysterie opgelost: wat gebeurt er bij een gelijkspel?

Groepsdruk in De Verraders

Mocht dat niet zo zijn, "dan stemmen we door totdat iemand zwicht, op iemand anders stemt en er dus geen gelijke stemming meer is". Dus eigenlijk zou het programma nóg heftiger worden bij een gelijkspel!Oh ja: de programmamakers voerden vooraf ook speltesten uit om dit soort potentiële 'problemen' in de kiem te smoren. "Uit speltesten blijkt dat er vroeg of laat altijd iemand - onder druk van de groep of vanuit twijfel - toch anders gaat stemmen waardoor er een doorslaggevende uitslag komt."

De grote finale van De Verraders is komende zaterdag om 21:35 uur te zien op RTL 4.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts