Arnold Karskens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Arnold Karskens
NPO

Wat gaat er met omroep Ongehoord Nederland gebeuren?

|
|

Laatste update:

Hoe zit het eigenlijk met de positie van Ongehoord Nederland, de NPO-omroep die onlangs weer volop in het nieuws kwam na een volgens velen hartstikke racistisch item in het programma Ongehoord Nieuws?

Sanctie

Allereerst: de sanctie. De NPO heeft het bezwaar van Ongehoord Nederland (ON) tegen de opgelegde financiële sanctie, van een tijdje terug, ontvangen. Het bezwaar wordt nu bekeken door een adviescommissie, laat een woordvoerder van de NPO aan het ANP weten. De commissie zal zich "zo snel mogelijk" over de zaak buigen.

De raad van bestuur van de NPO legde de sanctie op na een rapport waarin de Ombudsman van de publieke omroep tot de conclusie kwam dat ON zich niet altijd houdt aan de Journalistieke Code van de NPO. Het gaat om een korting van ruim 93.000 euro op het voor ON vastgestelde jaarbudget. Als de sanctie na het oordeel van de adviescommissie blijft staan, kan de omroep nog in beroep bij de bestuursrechter.

Ombudsman

De Ombudsman - of eigenlijk: Ombudsvrouw - van de NPO stelde eerder dit jaar een onderzoek in nadat zij een groot aantal klachten had gehad over de aard en inhoud van de uitzendingen die ON sinds half februari op de buis kwakt. Klagers vonden dat het programma onjuiste en onbetrouwbare informatie verspreidt, dat de journalisten geen kritische vragen stelden en dat de gasten vooral uit (extreem)rechtse hoek kwamen. Dit zou in strijd zijn met de Journalistieke Code van de NPO. De Ombudsman vond deze klachten grotendeels gegrond.

Jaarbudget

Ongehoord Nederland was niet bereikbaar voor commentaar. De omroep stelde eind augustus iedere sanctie te zien "als een beknotting van de vrijheid van meningsuiting en we zullen daarom bezwaar aantekenen". "Ook zullen wij in beroep gaan, indien nodig."

Nieuw onderzoek

De Ombudsman van de NPO kondigde donderdag aan een nieuw onderzoek te starten naar Ongehoord Nederland. Ze ontving een recordaantal klachten over een veelbesproken racisme-item, dat vorige week in een uitzending van Ongehoord Nieuws zat. Het fragment was een collectie video’s waarin zwarte mensen - in onbekende landen, met een totaal onbekende aanleidingen - witte mensen aanvielen door te schoppen of te slaan. De beelden werden volgens presentator Raisa Blommestijn, die ook het n-woord gebruikte, getoond om een "op sociale media minder belicht aspect van racisme" te laten zien.

Bron: ANP/Veronica Superguide

Lees verder