Black Lives Matter-demonstratie in de Bijlmer

Veronica Superguide logo
Black Lives Matter-demonstratie in de Bijlmer

Wat doen streamingdiensten in Nederland met Black Lives Matter?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Steeds meer oude films, series of fragmenten liggen onder vuur vanwege racistische kenmerken, zoals blackface. En de Black Lives Matter-demonstraties veroveren ondertussen de hele wereld. Hoe zit dat hier in Nederland? Gaan onze streamingdiensten nu ook kritisch kijken naar hun aanbod?

In het Verenigd Koninkrijk gooiden Netflix en de BBC sketchserie Little Britain namelijk van hun streamingdiensten vanwege blackface-scènes. HBO Max besloot Gone With the Wind te verwijderen om het te romantisch en kritiekloos weergeven van slavernij. Ook duiken er steeds meer celebs en BN’ers op die met gemengde gevoelens terugkijken op hun eigen werk, dat ze nu niet meer vinden kunnen. Jimmy Fallon, bijvoorbeeld. Of deze week nog, toen Diederik Ebbinge toegaf dat zijn bekende Dikkie Dik-sketch met overdreven Surinaams accent nu echt niet meer kan.

Streamingdiensten

Wij zijn benieuwd of Nederlandse streamingdiensten óók bezig zijn met dit onderwerp. Nemen ze in navolging van de BBC en HBO ook hun eigen aanbod eens goed onder de loep?

NPO Start (Plus)

De publieke omroep is er zeker mee bezig, bevestigt een NPO-woordvoerder. Men gaat nu om tafel. “We gaan een gesprek faciliteren met alle omroepen. Dit onderwerp is relevant en urgent.” De verantwoordelijke omroep die Little Britain in Nederland uitzendt, de VPRO, besloot de serie niet van NPO Plus te halen. BBC en Netflix haalden ‘m dus wél van hun streamingdienst af met als simpele reden “times have changed”. De woordvoerder werpt een aantal vragen op als antwoord op dat besluit. Vragen waar ook (vooral) de omroepen zich over zullen moeten buigen. “Is verwijderen de enige optie? Hoe zit het met context bieden? Voordat je zulke beslissingen neemt, moet je praten. En dat is wat wij nu gaan doen met de elf omroepen.” De raad van bestuur van de NPO stuurde woensdag een uitnodiging naar alle omroepen. En dat gesprek vindt op korte termijn plaats, benadrukt hij.

Disney+

Marike Sterk, woordvoerder van o.a. Disney+, legt uit dat Disney al jarenlang werkt aan een inclusiever film- en tv-aanbod. “Disney is al lange tijd bezig met onderwerpen als racisme en inclusiviteit. En daarbij betrekken we bijvoorbeeld ook de LGBT-community.” Bij bestaand aanbod dat in een andere tijdsbeeld is gemaakt onder andere zogenoemde compliance regels, wordt - waar nodig - een waarschuwing in het begin van de content geplaatst. Als voorbeeld van die waarschuwingen noemden we eerder al oude klassiekers als Peter Pan, Dumbo en The Aristocats; films waar ook op Disney+ Nederland sinds de lancering een disclaimer aan kleeft. Die wijst de kijker op verouderde personages of verhaallijnen die tegenwoordig als beledigende stereotypen worden beschouwd. Vanwege die eerdere maatregelen is veranderen of zelfs verwijderen van aanbod “op dit moment nog niet ter sprake”, aldus Sterk.

Wat doen streamingdiensten in Nederland met Black Lives Matter?

Videoland

Racistische content wordt uiteraard geweerd bij RTL”, vertelt een RTL-woordvoerster. En dat geldt uiteraard ook voor streamingdienst Videoland, die bij RTL hoort. “Het aanbod van programma’s op de zenders en platformen van RTL wordt met zorg samengesteld. Zo vervingen we vier jaar geleden zwarte piet voor de schoorsteenpiet en hebben we dat ook doorgevoerd in het aanbod op al onze platformen.” 

Daarnaast geeft ze aan dat er binnen RTL steeds meer gesprekken plaatsvinden over stereotypering en beeldvorming in de media. “Dat is een continu proces. Producenten nemen steeds vaker ook zelf het initiatief om het gesprek met ons aan te gaan en dat juichen we toe.” Ook meldt de woordvoerster dat er een actief beleid aankomt dat oude content - los van Zwarte Piet, dat deed RTL al - onder de loep te nemen. "Op dit moment zijn we bezig met een inventarisatie, twijfelgevallen toetsen we intern."

Netflix

De Nederlandse tak van Netflix (waar Little Britain overigens al lang niet meer op stond) wilde aan ons helaas geen enkel commentaar geven. Via onze collega's van Stream Wijzer zijn we er echter wel achtergekomen dat ook Netflix Nederland verschillende maatregelen nam. Zo is er (net als in andere landen) sinds deze week een speciale Black Lives Matter-pagina te vinden in Netflix. Die wijst je op films en series met als thema racisme en ongelijkheid. Ook stelde de Nederlandse tak een speciaal team aan dat bepaalde ondertiteling moet aanpassen. Denk dan aan het woord blank, dat Netflix in Nederland wil gaan vervangen voor wit.

Ziggo Movies & Series

VodafoneZiggo, met streamingdienst Ziggo Movies & Series, grijpt het moment aan om onderzoek te doen. "Met betrekking tot content uit het verleden van Movies en Series dat mogelijk compromitterend materiaal bevat, willen we onderzoeken hoe we hiermee om moeten gaan", zo laat een woordvoerster weten. "Dit vergt een zorgvuldige afweging om tot een goed en consistent beleid te komen."

"VodafoneZiggo heeft een diverse organisatie met veel medewerkers met een internationale achtergrond en mensen uit verschillende culturen. Juist inclusiviteit en gelijkwaardigheid maakt dat wij - met elkaar - succesvol zijn", verklaart ze. Daarmee wil de woordvoerster zeggen dat haar bedrijf zich al elke dag uitspreekt tegen racisme en elke vorm van ongelijkheid. "We hechten veel belang aan de actuele publieke discussie over (en zijn tegen elke vorm van) racisme en discriminatie."

Lees verder