• The Witcher
  • Hollywood
  • Bridgerton
  • Brandende Vraag

Waarom zit er minder bloot in nieuwe seizoenen van series?

the witcher bridgerton seks bloot series netflix

Het is je misschien al opgevallen: in de nieuwe seizoenen van series als Bridgerton, Altered Carbon en The Witcher is een stuk minder bloot te zien. De afleveringen zijn een stuk braver. Hoe komt dat?

Leeftijdsclassificatie

Laten we beginnen met een vrij logische verklaring, die in ieder geval opgaat voor veel films en series: hoe minder bloot je in je content stopt, hoe lager de leeftijdsclassificatie en hoe meer mensen er naar je film of serie kunnen kijken. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor kijkers in andere landen, waar bloot minder geaccepteerd is. Door je content braver te maken, vergroot je dus het aantal potentiële kijkers.

Een deel van de verklaring

Deze verklaring lijkt in het geval van series als The Witcher, Altered Carbon en Bridgerton echter niet helemaal op te gaan. Laten we The Witcher als voorbeeld nemen. Op Kijkwijzer zien we dat zowel het eerste seizoen als het tweede seizoen een 16+-rating gekregen hebben. Als de afname van bloot niets te maken heeft met het bereiken van een grotere doelgroep, wat is er dan wel aan de hand? We laten The Witcher-showrunner Lauren S. Hissrich zelf het antwoord geven.

'Een goedkope manier'

Hissrich liet in een interview met Digitalspy weten dat The Witcher seizoen twee bewust minder bloot en seks kent: "Ik vind dat seks, naaktheid, geweld en al die dingen, verhaalgedreven moeten zijn. Ik vind dat het gebruik ervan om het publiek te shockeren een goedkope manier om aandacht te krijgen.” Een scène moet volgens Hissrich op zichzelf al interessant genoeg zijn: "Ik heb altijd gezegd dat als iemand seks achter de acteurs moet hebben om de scène interessant te maken, ik mijn werk niet goed doe.

Verhaaltechnisch

Seks en bloot moeten verhaaltechnisch dus passen in een serie en in een seizoen, zo stelt Hissrich. Dat seizoen twee van The Witcher braver is, klinkt met die uitleg logisch. De afleveringen vertellen namelijk meer over de evolutie van een familie, terwijl seizoen één veel meer liet zien over de (liefdes)geschiedenis tussen Geralt en Yennefer. Aangezien de afname in seks en bloot echter veel breder is dan enkel The Witcher moet er nóg een verklaring zijn.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we De Harry Potter-quiz, The Bubble en Julia. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

#MeToo

Bridgerton schakelde tijdens het filmen van het tweede seizoen een zogenoemde intimiteitscoördinator in. Deze persoon was aanwezig om intieme scènes te choreograferen en ervoor te zorgen dat alle betrokken acteurs zich prettig voelden. Het komt helaas vaak genoeg voor dat acteurs niet aan durven te geven dat ze zich niet prettig voelen of dat ze onder druk staan om meer bloot te geven dan ze eigenlijk willen.

 

Hier vind je alles dat je moet weten voordat je aan Bridgerton seizoen twee begint!

 

Opzeggende abonnees

De aanstelling van een intimiteitscoördinator is slechts een klein voorbeeldje van de impact van #MeToo. Ook het publiek lijkt tegenwoordig steeds kritischer te zijn. Neem Cuties, een film over twerkende tieners, die geen bloot of seks bevat, maar toch miljoenen mensen tegen de haren instreek. Al deze mensen dreigden hun Netflix-abonnement op te zeggen… En dat geeft streamingdiensten en makers natuurlijk nóg een reden om hun content braver te maken!

Het is niet meer nodig

Alle betrokkenen lijken dus om verschillende redenen voorzichtiger om te gaan met bloot en seks in hun series. Daarnaast denken we ook dat de series die we in dit artikel genoemd hebben (The Witcher, Bridgerton, Altered Carbon) hun eerste seizoen bewust wat stouter ingekleed hebben... Seks verkoopt wellicht niet meer zo goed, maar het zorgt zoals gezegd altijd wel voor wat ophef!

 

En na zo'n shockerend eerste seizoen zijn bloot en seks simpelweg minder nodig: kijkers zijn al hooked dankzij een veelbesproken eerste seizoen, zodat je je in het tweede seizoen meer kunt richten op het verhaal.

 

Benieuwd wat we van het tweede seizoen van Bridgerton vinden? Ondanks dat er wat minder vrijscènes te zien zijn, kregen we het toch weer warm van de nieuwe afleveringen. Onze recensie lees je hier!