Tim Allen en Buzz Lightyear

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Tim Allen en Buzz Lightyear
Disney/PixarBrandende Vraag

Waarom spreekt Tim Allen Buzz Lightyear niet meer in?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Woody en Buzz Lightyear zijn de hoofdrolspelers in de weergaloze Toy Story-films. Sheriff Woody werd ingesproken door Tom Hanks en Tim Allen nam ruimteverkenner Buzz Lightyear voor zijn rekening. Nam, want in de nieuwe film Lightyear klinkt Buzz als Chris ‘Captain America’ Evans! Wat is er gebeurd?

Stoer en serieus: dat is de stem van Buzz Lightyear ten voeten uit. Toen Tim Allen de eerste Toy Story (1995) insprak was hij een enorm populaire comedy-acteur, door het grote succes van o.a. Home Improvement en The Santa Clause.

Tim is een beetje passé 

Door de jaren heen werd zijn populariteit wat minder, maar hij scoorde nog altijd behoorlijk goed met zijn comedyserie Last Man Standing. Deze serie stopte vrij abrupt toen Tim Allen bij Jimmy Kimmel grapte dat het lastig is om conservatief te zijn in Hollywood. ‘Het lijkt wel Duitsland in de jaren 30: als je niet vindt wat iedereen vindt krijg je klappen!’ Allen zoekt als komiek graag het randje op, maar hier ging hij er flink overheen volgens veel Amerikanen. De tv-zender ABC vond dat een mooi moment om de stekker uit de serie te trekken, die toch al geen superhit was. FOX nam de serie over, maar daar zakten de kijkcijfers ook flink in, en na drie seizoenen stopte de serie definitief.

Nieuwe en verbeterde Buzz!

Allen sprak de stem van Buzz Lightyear nog wel in voor Toy Story 4, maar daarin speelde hij een klein rolletje, omdat de nadruk lag op de avonturen van Woody en Bo Peep. Het lijkt er dus op dat Pixar een beetje op een kans zat te wachten om Tim Allen in te ruilen voor een populairdere acteur met een smetteloos blazoen.

En qua populariteit is Chris Evans natuurlijk lastig te verslaan. Hij was jarenlang Captain America en is véél bekender bij jongere kijkers. Evans liet zich voor de stem van Buzz Lightyear wél inspireren door Tim Allen. ‘Ik heb héél goed gekeken naar hoe Tim het heeft gedaan. Het zou heel dom zijn om dat niet te doen!’

Volgens regisseur Angus MacLane is de keuze voor Chris Evans tweeledig. De Buzz uit Toy Story is nu eenmaal een andere Buzz dan die in Lightyear, en in Lightyear is de held iets serieuzer. ‘In Toy Story is Buzz een beetje gekker en wat dommer: hij werkt wat meer op de lachspieren. In Lightyear is Buzz een échte held: serieus, ambitieus én grappig, maar niet op een manier waarop je hem uitlacht.’

Je ziet Lightyear nu in de bioscoop. Meer brandende vragen over de nieuwe Pixar-film vind je hier en hier!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder