Waarom raakte Brendan Fraser in de vergetelheid?

Brendan Fraser won bij de afgelopen Oscars het beeldje voor Beste Acteur, voor z’n hartverscheurende rol als morbide obese kluizenaar in The Whale. Daarmee keert hij terug naar de acteertop na bijna tien jaar aan tv-rollen en goedkope films. Ooit harkte hij miljoenen binnen met films als George in the Jungle, The Mummy en Bedazzled. Maar toen ging het mis.

Brendan Fraser
© Brunopress

De miljoenen verdwenen deels door de operaties die hij na The Mummy moest ondergaan. De acteur deed bijna al z’n stunts zelf. Géén goed idee, want hij moest daardoor o.a. z’n knie laten vervangen en aan zijn rug worden geopereerd. Hij kon minder grote rollen aannemen en alsof-ie nog niet genoeg ellende had, werd hij ook nog slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag.  

Aanranding

In 2003 zou Philip Berk Brendan bij z’n kont hebben gegrepen. Deze Berk was destijds directeur van de Hollywood Foreign Press Association, een zeer invloedrijke organisatie binnen de filmindustrie en verantwoordelijk voor de Golden Globe Awards. De acteur ging verhaal halen, maar kreeg geen steun van de organisatie. Berk schreef later in z’n memoires dat de betasting als geintje bedoeld was. Brendan blijft bij z’n beschuldiging en beweert ook dat zijn werk in Hollywood opdroogde nadat hij stennis had geschopt. Om die reden woonde hij de laatste Golden Globes niet bij, ook al was hij daar genomineerd voor The Whale.

Brendan Fraser The Whale
© A24

Zware depressie

Toen de filmrollen minder werden, richtte Brendan zich op tv-werk. Dat betaalde weinig maar genoeg om brood op de plank te houden. Ook deed hij een hoop klussen als stemacteur. In z’n privéleven ging het net zo snel bergafwaarts: in 2006 scheidde hij van actrice Afton Smith en moest hij flinke alimentatie betalen voor hun drie kinderen. Ook stierf z’n moeder aan kanker. Tijdens een interview met GQ in 2018 legde de acteur z’n kaarten op tafel en vertelde hij dat ie door alle narigheid in een zware depressie was beland.

Brennaissance

Dat het nu beter gaat met Brendan Fraser is gelukkig ook waar. Niet alleen scoorde hij de beroemdste filmprijs ter wereld, online wordt er al van een ‘Brennaissance’ gesproken. Na The Whale zien we hem sowieso nog terug in de nieuwste film van niemand minder dan Martin Scorcese, Killers of the Flower Moon. Die verschijnt later dit jaar.

The Whale draait nu in de bioscoop.