Eva Jinek

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Eva Jinek

Waarom Jinek beter is dan Op1

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Volgens Superguide-redacteur Robin Heerkens kent de talkshowoorlog nu al een winnares en haar naam is Eva Jinek. Hij legt uit waarom ze - ondanks lagere kijkcijfers - concurrent Op1 op alle andere fronten volledig van tafel veegt.

Vertrouwensband

Met Eva bouw ik constant aan een soort vertrouwensband. Ik zie haar elke dag terwijl Op1 me één van de 86 presentatoren voorschotelt. Die trouwens ook nog eens schermtijd moeten delen met hun duo-maatje. Hartstikke onhandig. Als vaste Jinek-kijker zie ik Eva groeien in haar rol. Hoe verder ze in haar seizoen zit, hoe meer ze de teugels af en toe laat vieren zonder ook maar een tikkie scherpte te verliezen.

Je kunt een pittig gesprek met een politicus prima aan haar overlaten. Ze zaagt 'm zo doormidden! Of een luchtig gesprek met de Meilandjes? Doet Eva gewoon even tussendoor. Ze is veelzijdig en het voelt vertrouwd; een punt dat Op1 nog (helemaal) niet heeft bereikt. Ja, daar zie ik ook heus wel uiteenlopende onderwerpen voorbijkomen, maar daar voelt niet iedere presentator zich even gemakkelijk bij. Zie je Jort Kelder al met Martien Meiland keuvelen? Nee!

Kijkcijfers

Even over de kijkcijfers. Tja... NPO1 is simpelweg een zender waar sowieso de meeste mensen naar kijken. Punt. Bij een hoop verstokte tv-kijkers staat het NPO 1-logo in hun scherm gebrand. Je moet wel erg je best doen wil je floppen op NPO 1. Daar komt nog bij dat de lead-ins voor Op1 doorgaans veel beter scoren dan de RTL 4-shows die voor Jinek op de planning staat. Dat ze af en toe dus alsnog in de buurt komt van Op1, zoals gisteren, is een prestatie van formaat.

'Te links'

Eva krijgt altijd bakken vol online bagger over zich heen wanneer ze de naam Trump in de mond neemt. Ze krijgt vaak het verwijt dat ze knetter-links zou zijn. Nou en? Even los van of dat echt zo is of niet: bij Eva weet ik tenminste ongeveer waar ze staat. Bij veel Op1-presentatoren is het gissen vanuit welke overtuiging ze hun vragen stellen. Dat Eva af en toe haar eigen standpunten en overtuigingen laat doorschemeren, geeft haar juist een extra dimensie. Een beetje reuring, ongemak en wrijving: dat maakt een show alleen maar beter. Daarover gesproken...

Emotie en sfeer

De Jinek-tafel vliegt nogal eens uit de bocht! Gordon die bij de meest serieuze onderwerpen in de slappe lach schiet, bijvoorbeeld. Of een ongemakkelijk Rogier die zijn Paleis voor een Prikkie-opvolgers niet wil beoordelen. Op dat soort momenten durft Eva dat ook gewoon te benoemen. Ze neemt me mee in haar eigen verbazing, ongemak, interesse... you name it en Jinek doet het. Ook tranen schuwt ze niet. Nee hoor, Eva jankt gerust mee wanneer Danny Vera zijn hele ziel op tafel legt

Beste interviewer van Nederland

Boven alles is Jinek met afstand de beste tv-interviewer van Nederland. Iemand die elke dag weer onthullingen weet te ontlokken, politici op de pijnbak legt en invoelende, empathische gesprekken voert met slachtoffers verdient die titel. Dubbel en dwars. Daarnaast weet ze het ook nog allemaal moeiteloos te combineren.

De ene aflevering opent ze de poorten van de hel voor de ogen van Henk Krol en in de andere aflevering trekt ze nog net geen fles wijn open met Martien Meiland. Ondanks dat grote verschil in gasten, shinet Eva nog steeds als een malle. Ze geeft me het gevoel dat iedereen evenveel aandacht krijgt, en behandelt iedereen met dezelfde hoeveelheid respect. Entertainment en politiek gaan aan de Jinek-tafel moeiteloos samen. Dat voelt natuurlijk en staat een keihard politiek interview niet in de weg. Dat heb ik bij Op1 nog amper gezien. All hail the talkshowqueen!

Waarom Jinek beter is dan Op1

Jinek is elke werkdag om 22:10 uur te zien op RTL 4.

Lees verder