• Stranger Things

Waarom duren afleveringen van series steeds langer?

Stranger Things

Nee hoor, het ligt niet aan jou! De lengte van afleveringen van series lijkt inderdaad steeds vaker langer dan voorheen. Hoe dat komt? Dat zochten we voor je uit!

Aflevering van 2,5 uur!

Het makkelijkste voorbeeld is toch wel seizoen 4 van Stranger Things. Deze reeks duurt maar liefst vijf uur(!) langer dan vorige seizoenen. En nee, dat komt niet omdat er veel meer afleveringen zijn… 

De meeste afleveringen in dit seizoen duren een uur en een kwartier, maar de laatste drie aflevering zijn zelfs nog langer. De finale-aflevering duurt - niet gelogen - maar liefst 2,5 uur! Dat is mogelijk de langste serie-aflevering ooit! Ter vergelijking: de eerste drie seizoenen van de streaminghit op Netflix duurden gemiddeld vijftig minuten.

 

Meer creatieve vrijheid en flexibiliteit

Sinds de opkomst van streamingdiensten is er veel meer mogelijk. Voorheen waren programma’s en series gebonden aan een bepaalde uitzendtijd als het gaat om lineaire televisie. Producenten die content maken voor streaming hebben meer creatieve vrijheid en flexibiliteit, soms zelfs meer dan films op deze diensten

‘Elk van die verhalen waarmaken’

Uitvoerend producent van Stranger Things, Matt Thunell, zegt tegen Variety: “Een van de redenen waarom de afleveringen wat langer zijn, is dat we een enorm gezelschap van personages hebben. En trouwens, fans houden van elk van hen.”. Hij vervolgt zijn verhaal: ”Dat was echt waarom dit seizoen veel langer is geworden, het feit dat we een geweldige cast hebben waar iedereen om geeft en we willen ervoor zorgen dat we elk van die verhalen waarmaken.”

Zoek je iets nieuws om te bingen? Deze vijf series kun je kijken na Stranger Things.

‘Onwijs veel complexe verhaallijnen om uit te kiezen’

Ook Moon Knight-producent Oscar Isaac sprak laatst in een interview met Collider over langere afleveringen: ‘Het is lastig om het binnen 45 minuten per aflevering te houden”. Dat zou komen door de ingewikkelde thema’s die voorbij komen in de Marvel-serie die te zien is op Disney+. "Op basis van wat we weten over dit geweldige personage zijn er onwijs veel complexe verhaallijnen om uit te kiezen.”

Langere afleveringen warm ontvangen

Dat de lengte van afleveringen door fans warm ontvangen wordt, is geen geheim. Netflix had zelfs last van een storing door de de populariteit van het nieuwe Stranger Things-seizoen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast-apps.