Waar moeten de nieuwe Lord of the Rings-films over gaan?

Maak je in harnas gehulde borst maar nat voor meerdere nieuwe films over Middle-earth. Dat heeft Warner Bros. Discovery aangekondigd. Maar wacht eens even, had Frodo niet duidelijk die vervloekte ring in Mount Doom gekwakt en Sauron verslagen? We zoeken uit waarom de films worden gemaakt en waar ze over kunnen gaan.

The Lord of the Rings

Waar moet The Lord of the Rings over gaan zonder… een Lord met een Ring? Feit is dat de The Lord of the Rings-films na twintig jaar nog steeds mega-groot zijn. Vandaar dat prequelserie The Rings of Power op Prime Video al direct een tweede seizoen kreeg aankondigd. Er kan dus nog veel meer geld worden verdiend met nieuwe Lord of the Rings-films.

Hebben de nieuwe films een verband met The Rings of Power?

Nee, Warner Bros. en Amazons streamingdienst zijn concurrenten en zelfs de rechten van Tolkiens epos verdelen ze als twee strijdende kampen. Warner Bros. en New Line Cinema delen de rechten van de Lord of the Rings- en Hobbit-films… maar níet de boeken en aanvullende verhalen. Die heeft Amazon en dat mag ook als enige series maken over Middle-earth.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Lord of the Rings
© New Line Cinema

Wat blijft er dan over voor nieuwe Lord of the Rings-films?

Alle personages die in de Peter Jackson-films geïntroduceerd werden, zijn vrij voor Warner Bros. Discovery om films over te maken. Sowieso wordt als eerste een animatiefilm ontwikkeld over de ruiters van Rohan, genaamd War of the Rohirrim. Die speelt zich voor The Lord of the Rings af en we zien ook wel potentiële films over het verleden van Aragorn, Gandalf, Gollum en The Witch King verschijnen. Een direct vervolg op de oude films zou kunnen, maar dan moeten de studio’s wel oppassen dat het niet op de aantekeningen van J.R.R. Tolkien lijkt. De schrijver had onafgemaakte plannen voor een vervolgverhaal, honderd jaar na de ondergang van Sauron.

Doet regisseur Peter Jackson weer mee?

Peter Jackson regisseerde alle The Lord of the Rings- en Hobbit-films en in 2022 uitte hij openlijk kritiek op Amazon. Die hadden hem niet genoeg betrokken bij de Prime Video-serie, vond hij. Warner Bros. maakt die fout niet en bevestigt dat Peter Jackson meteen vanaf het begin mee zal kijken. Of hij weer in de regisseursstoel gaat zitten voor de volgende Lord of the Rings-film, blijft onzeker. De Nieuw-Zeelander maakte in 2021 nog de uitstekende docuserie The Beatles: Get Back voor Disney+. Dat is toch wat anders dan Hobbits en tovenaars.

Zodra de plannen voor de nieuwe Lord of the Rings-films meer vorm krijgen, lees je het op Veronica Superguide. Het tweede seizoen van The Rings of Power wordt nu gefilmd en verwachten we begin 2024 op Prime Video.